Самолетоносачите на големите сили – за сдържане или експанзия?

Те струват милиарди, затова и само няколко страни в света имат
7 авг 2017 16:30,
205

"Джералд Форд" е последният, единадесети самолетоносач на САЩ. Той бе приет на въоръжение едва в края на миналия месец от американския президент Доналд Тръмп. Но след като е приет на въоръжение, това не означава, че веднага ще може да започне да действа. Технологията и процедурата в това отношение са много сложни. Той ще е в оперативна готовност, тоест във възможност да изпълнява бойни задачи, през 2020 г., като първото му разгръщане е планирано за 2022 г. "Джералд Форд" е дълъг 350 м и се обслужва от екипаж от 4 500 души. Самолетоносачът се задвижва от два ядрени реактора и може да носи 75 самолета и вертолета. Оборудване е с нов тип катапулт за изстрелване на самолетите- електронен, а не парен. Това осигурява почти 25% повече излитания на машините. Цената на това стоманено чудовище е $13 млрд. при планирани 11 млрд.

Самолетоносачът е стратегическо оръжие, което може да си го позволи само свръхдържава. Той въплъщава в себе си военна и икономическа мощ, която притежават малко държави. Затова само броени страни разполагат със самолетоносачи.

Обикновено палубата на самолетоносача е колкото 3 футболни игрища и се обслужва от 2 000 – 5 500 моряци. Цената на такъв плаващ "град", натъпкан с най-модерни технологии и оръжия е колосална - милиарди в долара.

Самолетоносачът е средство, както за сдържане, така и за експанзия – зависи от политическите амбиции на държавата, която го притежава. Има, разбира се, противоречиви оценки за ползата от него. Вярно е, че той е лесно уязвима цел на ракетна атака. Той е скъп и за поддръжка. На месец разходите са около 10 млн. долара, пресмята "Труд".

Например последният американски самолетоносач "Джералд Форд" струва колкото 24 сегашни военни бюджета на България (средствата отделени от държавата за МО през 2017-а са 1,106 млрд. лв.).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЧЕРИЗа каква ефективност говориш? За един убит от вермахта убитите от РККА са 7.
121
19
 
15
 
! Отговори
u4en преди 6 години
Е няма по *** заблудени коментатори от родоотстъпници - русофили . червени кратуни !Не виждат ли - Тръмп върви по стъпките на Рейгън - високотехнологично въоръжение...ниски цени на петрола...санкций - и Раша при СССР! Но им оставя и избор - чай с полоний за Жужи !
120
5
 
12
 
! Отговори
ЧЕРИ преди 6 години
До АнонименКолко си далече от истината за ефективноста на руската армия.Баща ми е участник в ВСВ при бойните действия в Унгария по точно в Драва Соболч и Шиофок (така нареченото дравско предмостие). Та той ми е казвал че нашето настъпление се е ръководело само от доминиращите боини детствия на съседните действия.Тоест БА настъпва тогава когато германците решат да отстъпват. После когато дойчо спре и ние спираме. И ако много ги дразним те настъпват малко а ние отстъпваме много и идва РУСНАКА.
119
12
 
10
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Самолетоносачите имат добра защита срещу ПКР. Около тях се навъртат корвети и фрегати с далекообхватни радари и системи ПРО
118
3
 
4
 
! Отговори
ереван преди 6 години
А, майна....нашият ще е по-голям. Имаме опит отпреди 10хил. години с Ноевия ковчег.
117
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безсмислен аксесоар за сметка на данъкоплатеца и чудесна морска цел за ракетите на противника. При война със сериозен противник е хигиенично да има достатъчно тоалетни на борда...
116
3
 
15
 
! Отговори
майна преди 6 години
Пропуснали са македонскиот самолетоносач ''Груевски'', който ще е най-големиот и ще се пусне на вода като стане каналот Скопие -Солун.
115
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безспорно и единствено за експанзия! Само агресорите разчитат на такова оръжие!
114
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 125Подвижно ще е , като мозъка ти е неподвижен.
113
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самолетоносачът е подвижно средство за насаждане на демокрация.
112
13
 
6
 
! Отговори
руски тролотъпак 119 преди 6 години
Обичам да душа руски миризливи партенки и да облизвам сиренясали "достойнства" на руснаци. За ...дребни рубли........
111
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Големите загуби на руснаците в жива сила показва само тяхната слаба тактическа и техническа подготовка. Това са го казвали и наши историци за освободителната война , където малкия български бригади са спасявали много хилядни девиизиии на русия поради слаба тактика. Силните държава дават малко жертви и побеждават много противници.
110
10
 
7
 
! Отговори
тролочукач преди 6 години
"Может ли флот России, потопить авианосец США ?"Мнооооооооооого хубаво филмче!! И то от руснаци които определено недолюбват САЩ!! Просто са реални. :"Няма държава в света която може да унищожи авионосна група на САЩ" и всеки петокласник го знае. А САЩ имат 11 авионосни групи.
109
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФоккАко четеше история щеше да збаеш, че и през ПСВ и през ВСВ САЩ играят релаваща роля за победата. Но руската пропаганда естествено е на съвсем друго мнение. Според нея броя на загиналите е критерий за приноса за победата. И поради това Путин ги изкара 42 милиона.
108
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 107Единственият жалък си ти и твоята невежест :)) Прочети , как се е развила войната и ще осъзнаеш , какви глупости говориш.
107
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ходи го обяснявай това на екипажа на Доналд Кук ахахах Освен да повтаряш, като папагал за нещо друго ставаш ли? Безмозъчен плазмодий!...Доналд Кук самолетоносач ли е? И какво за него? Защо някоя пияна ушшанка не прелети край някой самолетоносач?Плазммодий е синът на ***.
106
9
 
4
 
! Отговори
Регрес преди 6 години
САЩ са в процес на регрес. Няма вече от къде да вземат заеми, няма вече нови космически кораби, няма вече самолетоносачи, няма вече кредити. Няма и ресурси, всичко е изцокано, ако иска Русия ще им продаде титан, ако иска Путин ще им въведе ембарго на титана и ще им затрие даже самолетна индустрия и бойнговете.
105
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самолетоносачът, макар и много удобен от стратегическа гледна точка, е преди всичко пропагандно средство.
104
3
 
1
 
! Отговори
do 107 преди 6 години
Пич война е. Кой е луд да се включва хей така.
103
12
 
7
 
! Отговори
Фокк преди 6 години
Не съм русофил обиждаш ме. К'во няма това онова. САЩ влизат накрая на войната при стотици битки на противниците му преди това. Германия бие Европа а Япония всички около нея. И изведнъж САЩ накрая с жалките си бомбички - велика сила били.