Самолетоносачите на големите сили – за сдържане или експанзия?

Те струват милиарди, затова и само няколко страни в света имат
7 авг 2017 16:30,
205

"Джералд Форд" е последният, единадесети самолетоносач на САЩ. Той бе приет на въоръжение едва в края на миналия месец от американския президент Доналд Тръмп. Но след като е приет на въоръжение, това не означава, че веднага ще може да започне да действа. Технологията и процедурата в това отношение са много сложни. Той ще е в оперативна готовност, тоест във възможност да изпълнява бойни задачи, през 2020 г., като първото му разгръщане е планирано за 2022 г. "Джералд Форд" е дълъг 350 м и се обслужва от екипаж от 4 500 души. Самолетоносачът се задвижва от два ядрени реактора и може да носи 75 самолета и вертолета. Оборудване е с нов тип катапулт за изстрелване на самолетите- електронен, а не парен. Това осигурява почти 25% повече излитания на машините. Цената на това стоманено чудовище е $13 млрд. при планирани 11 млрд.

Самолетоносачът е стратегическо оръжие, което може да си го позволи само свръхдържава. Той въплъщава в себе си военна и икономическа мощ, която притежават малко държави. Затова само броени страни разполагат със самолетоносачи.

Обикновено палубата на самолетоносача е колкото 3 футболни игрища и се обслужва от 2 000 – 5 500 моряци. Цената на такъв плаващ "град", натъпкан с най-модерни технологии и оръжия е колосална - милиарди в долара.

Самолетоносачът е средство, както за сдържане, така и за експанзия – зависи от политическите амбиции на държавата, която го притежава. Има, разбира се, противоречиви оценки за ползата от него. Вярно е, че той е лесно уязвима цел на ракетна атака. Той е скъп и за поддръжка. На месец разходите са около 10 млн. долара, пресмята "Труд".

Например последният американски самолетоносач "Джералд Форд" струва колкото 24 сегашни военни бюджета на България (средствата отделени от държавата за МО през 2017-а са 1,106 млрд. лв.).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
5
 
7
 
! Отговори
НоаПринципно самолет преди 6 години
По принцип самолетоносача е вид военна база и има брутална охрана. Те вече и 11-те ги потопиха ... хаха не е така лесно като по руските филми.
81
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе вярвай си ти, че са лесна цел. Самолетоносачите са едни от най-защитените военни обекти.
80
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 81Прочети си пак материала. Само при опит да пуснеш ракета срещу тебе ще полетят десетки ракети и самолети. Самолетоносача ходи а огромна охрана. Никой не е по простт от тебе:))) Не се тревожи много по-умни от тебе са изчислявали варианти за нападение и отбрана.
79
9
 
2
 
! Отговори
Топ Пикър преди 6 години
Русия е велика сила , а Гагарин е първият космонафт! Партията е доволна.
78
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Селски коментари на бавно развиващи :))) си постройш евтина писта обаче неможе да е мръднеш хахаххаха нито да е скриеш. Русия напада християнски държави, нападна и българия за писменост и да е съди за реактори. АгресорА , не спира да атакува християнските държави от 70 години. Украйна , Полша , Литва , Латвия , Швеция , Молдова и т.на.
77
9
 
6
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Относно "неуязвимостта" на самолетоносачите.Какво е нужно за да бъде поразен един такъв кораб?За да бъдат спрени полетите-1ракета с 500кг бойна глава,за да бъде тежко повреден-2,а за потапяне-3 такива ракети.Става въпрос за съществуващи и ковенционални,а не за перспективни или ядрени.Как атакуват тия ракети?В групи по 5 до 8,като координират действията си.И най-интересното-няма нужда от военен кораб!Имат варианти разположени в стандартен контейнер превозван от търговски кораб,влак или дори камио
76
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Русия имаше дори и един самолетоносач като американските сега нямаше да можеш да им запушиш устите от хвалби, ама пусто имат авионедоносеца димотворец.
75
7
 
15
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
Забравих да добавя. Руският самолетоносач се използва също за създаване на димна завеса, глобално затопляне и може би за производство на дървени въглища...
74
12
 
9
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
Самолетоносачът е за бой на *** и като такова средство се използва. Срещу добри ракетни сили няма да има шанс, но не се и очаква.
73
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тез кравари освен те,рористи са и клоуни. Милиарди, Билиони... изхарчени за въоръжение. Завладяват света, сеят смърт, заплашват, изнудват, задължават. Бутоните скоро ще им изгорят без някой да си мръдне пръста. Ако Русия нямаше с какво да отговори на тези Смешници до сега да са ги нападнали. Има САЩ има зло няма САЩ няма зло
72
11
 
9
 
! Отговори
АТОМНИЯ преди 6 години
Самолетоносача е красив кораб , кораб за психологическо въздействие на слаборазвити икономически и умствено държави .При реални военни действия , самолетоносача е такава апетитна цел , че не им завиждам на морячетата там. Свръхзвукови ракети които летят на 3-4 метра над водата , самолети, подводници , космическо и електронно оръжие ....Всичко насочено за унищожаване на тази тромава и огромна цел в морето ..... Това е самолетоносача ! Престиж , красота и .....цел !!!
71
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия си има подобие на самолетоносач- авионедоносния шлеп Кузя, значи и тя е подобие на свръхдържава....ахахахааа.
70
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо трябва да поддържаш такова скъпо съоръжение, което може да стане геоб за 6000 матроси. Руснаците, например имат противокорабни ракети скрити в търговски контейнери. И от всеки търговски кораб може да литне ракета по американското корито.
69
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тази огромна територия с този ракетно ядрен комплекс и с ядрените подводници за минути няма да ги има . Тези кораби са направени за *** като нас и да движат икономиката им.
68
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и нато е отбранителна организация, пък е най-големия терорист в света
67
6
 
2
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Руският "Кузнецов" е остатък от времето на СССР,когато се стремяха да имат от всичко,което го има в САЩ.Много грешен подход,но е вече преодолян.Сега се залага на евтини,но ефективни играчки-т.нар. асиметричен отговор.Та плаването на "Кузнецов" до Сирия си имаше определена цел и тя не беше бойна-в хангарите му имаше няколко самолета.Просто трябваше да се докаже,че от него съществена полза няма и трябва да се нареже/продаде.Щото и в Русия си има лобита на разни интереси.....
66
7
 
11
 
! Отговори
:) преди 6 години
Самолетоносач за отбрана е като "дървено желязо". Американците така държат страните от "свободния свят" в подчинение. Това е истината и не трябва много мозък, за да я види човек.
65
5
 
3
 
! Отговори
ANYS SHEPTI преди 6 години
OOK>NO ZASHTO IZBEGAHA OT IAPONSKO MORE SLED ZAKANATA NA SEVERNA KOREA CHE SHTE NANESE IADREN UDAR PO SAMOLETONOSACHA IM I TOI SSHTE STANE SKRAB
64
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой ще строи самолетоносач за да се отбранява, при положение, че една писта струва пъти по-малко. Естествено, че е нападателно оръжие, в което няма нищо лошо, все пак всяка държава има нападателни оръжия. Малко мислете преди да се излагате в стремежа си да хромите комунизма
63
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NEGRAMOTNA RABOTA USA BILI XRISTIQNI CHE I RODA NI BILI TYPUNGERI