Самолетоносачите на големите сили – за сдържане или експанзия?

Те струват милиарди, затова и само няколко страни в света имат
7 авг 2017 16:30,
205

Самолетоносачът "Адмирал Кузнецов" е единственият в състава на Военно-морския флот на Русия. Руснаците бяха започнали строителството на още два, които бяха пред завършване. Но по необясними причини то бе прекратено. Изграждането на единия от тях "Рига" бе преустановено през 1998 г. и той бе продаден на Китай. Другият пък бе пласиран на Индия. "Кузнецов" е поръчан през 1885 г. Строен е 6 г. и през 1991 г. е спуснат на вода. Предназначен е за поразяване на големи надводни цели, защита на морски съединения от атака на вероятен противник. Дълъг е 303 м и широк – 73м. Екипажът е 2 000 души и има автономност на плаване почти два месеца. Крайцерът може да носи над 50 изтребителя и вертолета СУ-27К, Миг- 29К и КА-27. Въоръжен е със 72 противокорабни ракети и близо 500 зенитни ракети.

Самолетоносачът е стратегическо оръжие, което може да си го позволи само свръхдържава. Той въплъщава в себе си военна и икономическа мощ, която притежават малко държави. Затова само броени страни разполагат със самолетоносачи.

Обикновено палубата на самолетоносача е колкото 3 футболни игрища и се обслужва от 2 000 – 5 500 моряци. Цената на такъв плаващ "град", натъпкан с най-модерни технологии и оръжия е колосална - милиарди в долара.

Самолетоносачът е средство, както за сдържане, така и за експанзия – зависи от политическите амбиции на държавата, която го притежава. Има, разбира се, противоречиви оценки за ползата от него. Вярно е, че той е лесно уязвима цел на ракетна атака. Той е скъп и за поддръжка. На месец разходите са около 10 млн. долара, пресмята "Труд".

Например последният американски самолетоносач "Джералд Форд" струва колкото 24 сегашни военни бюджета на България (средствата отделени от държавата за МО през 2017-а са 1,106 млрд. лв.).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ISKAME I BALGARIA DA POSTROI MOSHTEN SAMOLETONOSAC.HLYAB I SOL SHTE YADEM,NO SHTE GO POSTROIM.
161
23
 
18
 
! Отговори
111 преди 6 години
До 179 Реално русия изостава с десетилетия военно и технологично от САЩ.Ако не бяха ядрените оръжия на руските пияници ,американците можеха да ги изтрият от лицето на земята за по-малко от две седмици.Просто си нямате и на представа какво означава американската армия в изцяло бойна готовност.От друга страна за какво им е да нападат Русия ,при положение ,че те ще се унищожат сами в собствената си мизерия и беднотия ?
160
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не иска данапада Русия, щото после трябва да храни и отглежда 130 млн алкохолици, а това е пълна катастрофа.Русия сама се унищова. От собствената си глуппост и алкохолизъм
159
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека "колегата" Златно Желев поне да цитира откъде е преписал текста за самолетоносачите. Източникът е вестник "Труд".
158
11
 
11
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
До АнонименИмат 3 пръстена на защита.Вкл.палубна авиация(диагоналната,къса писта е за тези самолети,мисля обозначението е А4).Но до тях едва ли ще се стига,засичат всичко достатъчно рано.То и затова палубата на новите е по-тънка-не се предвиждат преки попадения. На война ,разбира се има и загуби,но да се твърди че една високотехнологична страна хвърля милиарди за да строи мишени е несериоозно.
157
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо изобщо сравнявате военно Русия и САЩ ?САЩ имат 9 пъти по-голям бюджет за война.Това значи безумно превъзходство.Русия е едно дребосъче от Сибир.Индия и Китай са по-могъщи от Русия от поне 25 години...
156
19
 
15
 
! Отговори
КРАЙ преди 6 години
Относно споровете на тема военна техника само ще отбележа,че ф22 и ф35 могат да унищожат до 10 цели ЕДНОВРЕМЕННО! Точка по въпроса!
155
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Последният абзац отговаря най-точно на въпроса - приходи за ВПК. Както и F-35, разработването на който е най-скъпата оръжейна програма 1.3 трилиона долара.Каквото и да говорят, иде реч за пари, много пари!
154
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците и те имат самолетоносач който е без аналог в света. Гори ***.
153
9
 
20
 
! Отговори
Тъпак преди 6 години
Американските със сигурност са за експанзия. Ще изсипя милиарди в това корито и ще го пусна в морето само да прави разходи ли? Ами! Ще си го използвам и ще ограбя някоя страна като Ирак например, да си избия разходите
152
13
 
21
 
! Отговори
ASD преди 6 години
Самолетоносачите са оръжие за сплашване на малки и бедни държавици. При бойни действия, самолетоносачите са една хубава цел за противокорабните ракети.. Обхватът на палубната авиация е 1200-1400км /отиване и връщане/. Обхвата на противокорабните ракети е 3 000. Повечето самолетоносачи НЯМАТ защита против ракети и самолети, но дори и съпътстващите ги кораби не могат да ги предпазят от масиран ракетен удар. ТОВА е и причината САЩ да не смеят да нападнат Северна Корея или Иран.
151
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия = Бангладеш
150
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори Индия и Китай имат самолетоносачи, а Русия има само онзи шлеп Кузя, дето го дърпаха на буксир през половината свят .Русия е бедна и озлобена, пиенето на Боярищник не води до нищо добро.
149
19
 
11
 
! Отговори
Електорат на БКП преди 6 години
Да живее българосъветската дружба! Да живее армията на Съветска Русия - наш двоен освободител!
148
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен1488 преди 6 години
Незнам дали пича е дете или жена ,но ти със сигурност пишеш големи глупости.Това което си написал е или руска пропаганда или просто не си добре осведомен.Не се излагай.
147
14
 
15
 
! Отговори
111 преди 6 години
До 164; Като ще умреш от смях ,отвори ни очите бе руски ***? EMP-то е абсолютна разработка на американските физици,още много преди руските пияници да се научат да надигат шишето.Су-24 е бил предупреден няколко пъти да промени курса си и е бил в абсолютен обхват да бъде свален,още преди да влезе в радиус да пусне електронната бомба.А това за ф117 и цената на самолетоносача ,просто показва колко си ***.Русия изостава технологично от САЩ и света.Русия е просто една Сирия ,но с ядрен арсенал.
146
7
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
каскети, донал кок не си пусна системите за насочване за да не ги снимат. 2 иджиса и от черно море до урал ще лети само селскостопанска авиация. ако убедят алина рин да се качи на по 2, може и да ги бомбардират, ако на борда са нейни фенове. и точка. момента на грубата сила свърши с фиаското на другарете в афганистан
145
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците са головодници. Стигне ли се до сериозен сблъсък американците ще ги попилеят. НАТО е малко тромава що се отнася за мигновен отговор, но задейства ли се машината от Русия ще остане само дим и малко пепел.
144
9
 
10
 
! Отговори
ссдд преди 6 години
До 155; Ти как разбра че са стояли и гледали бе *** ? Американците са прихванали руския изтребител много преди той да влезе в обхват, за да може да пусне електронната бомба.Можели са да го свалят по-всяко едно време,но не са го направили ,за да не се влошат международните отношения между САЩ и Русия,въпреки че се видя как Турците свалиха руски изтребител и руснаците тотално се посраха.
143
2
 
5
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
Няма такова нещо като `отбранително`оръжие,оръжието си е оръжие,както войната си е война.Да ти вържа ръцете(с отбранителното оръжие)и после можем да се сбием! Нещата опират до устроиството на държавата която притежава.Изборност,мандатност,контрол!

Спонсорирани публикации