"Роботи убийци" – по-голяма заплаха от Ким Чен Ун

Експерти до ООН: Това могат да бъдат оръжия на терора!
Обновена: 21 авг 2017 19:39 | 21 авг 2017 19:32, Елена Кирилова
11
"Роботи убийци" – по-голяма заплаха от Ким Чен Ун
Снимка: Reuters, архив

Водещите експерти по изкуствен интелект в света алармираха за появата на роботи убийци. Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск е сред 116-те основатели на компании за роботи и изкуствен интелект, които призовават ООН да забрани автономните оръжия, пише CNN.

"Смъртоносните оръжия заплашват да се превърнат в третата революция във войната. Веднъж разработени, те ще позволяват въоръжените конфликти да станат по-големи от всякога и да се случват по-бързо", предупреждават експертите в отворено писмо.

"Това могат да бъдат оръжия на терора, оръжия, които тираните и терористите да използват срещу невинни народи, оръжия, накарани да се държат по нежелани начини", допълва текстът.

Под него подпис са сложили представители на компании от Северна Америка, Европа, Африка и Азия, включително и Мустафа Сюлейман, специалистът по изкуствен интелект на Google.

"За разлика от други потенциални прояви на изкуствения интелект, които все още остават в областта на научната фантастика, автономните оръжейни системи в момента са в началото на развитието си и имат наистина реален потенциал да причинят значителни вреди на невинни хора, на фона на световната нестабилност", твърди Раян Гарипи, основател на Clearpath Robotics, който пръв е подписал писмото.

Над 10 страни, включително САЩ, Китай, Израел, Южна Корея, Русия и Великобритания, в момента разработват подобни системи, твърди Human Rights Watch.

Самият Илон Мъск от години предупреждава за проблемите, които може да донесе изкуственият интелект, посочвайки, че е "потенциално по-опасен от ядрените оръжия". След като напрежението между САЩ и Северна Корея се засили този месец, той посочва, че изкуственият интелект представлява "много по-голям риск" от режима на Ким Чен-ун.

Отвъд бизнеса си с Tesla и Space X, Мъск има стартъп, който изгражда услуги, които да свържат човешкия мозък с компютрите, в опит за разработване на изкуствен интелект, който да има положителен ефект върху човечеството.

Отвореното писмо до ООН беше представено на конференция за изкуствен интелект, в навечерието на срещата на правителствените експерти по автономните оръжия.

Повече подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
7
 
! Отговори
Киборг преди 6 години
Един електромагнитен импулс и пипалата на тия роботчета ще увиснат като прани ***. Като в Матрицата. Даже един обикновен радиосмутител "Стършел" българска разработка от 70-те години на миналия век ще им обърка сраннето за седмица напред.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Благодаря за идеята! -- Анонимен специалист по изкуствен интелект
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това вече ако се реализира макар че вече имат реализирани такива роботи но не са доосъвършенствани ще настане апокалипсиса. Попаднат ли в ръцете на тези които са с нисък интелект край със света!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм сигурен, че са много хората, които са наясно какво значи изкуствен интелект и до къде са се развили разработките му...
4
0
 
3
 
! Отговори
Dostoevski преди 6 години
Do Anonimen - mnogo si izostanal, novata Tesla moje da mine bez problem 400-600 km.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изкуствения интелект не може да бъде добър за човечеството,защото той няма чувства,няма колебания,въздържаност,не може да прецени човешката мисъл и греши,дори когато не допуска грешки или изчислителни грешки.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
как да удържат шахматистите 9 милиардната неуправляема маса, която ако прогледне за това, как я използват и изтискват - камък върху камък няма да остане..
1
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Илон Мъск да направи пътуването до Марс две седмици и кола която да изминава поне 300 км на батерии, а не да си вре гагата в измишльотини, иначе всичките му ламарини не струват и пукнат грош.