Обичате да пишете на телефона си, докато ходите? Помислете пак!

"Разсеяното ходене" може да ви донесе глоба на някои места по света
Обновена: 3 сеп 2017 19:56 | 3 сеп 2017 19:50, Елена Кирилова
13
Обичате да пишете на телефона си, докато ходите? Помислете пак!
Снимка: Pixabay

За нито един човек, който го е правил, не е тайна, че не е никак добре да се ходи и да се пишат съобщения по телефона. Макар че може да се справяте добре с частта с четенето и писането, мозъкът ви не обръща достатъчно внимание на това какво се случва с краката ви.

Това е такъв проблем, че Хонолулу миналия месец прие наредба за забрана на използването на смартфони от пешеходци, пресичащи улиците. Сега Стамфорд, Кънектикът, може да се превърне във втория американски град, който тази година решава да се справи с този проблем чрез налагането на глоби, пише Bloomberg.

"Въпросът е, че ако сте на улицата и не внимавате, това е опасно“, коментира кметът на Стамфорд Дейвид Мартин.

Това е правдоподобно и освен това има проучвания, показващи, че писането на съобщения може да доведе до т.нар. разсеяно ходене. Джон Зелински, член на борда на представителите на Стамфорд, твърди, че е уверен, че предложението за забрана на ползване на телефоните при пресичане ще накара хората да се замислят преди да предприемат нещо толкова рисковано. В момента идеята е да се налага глоба от 30 долара за нарушение.

Повечето американски щати вече са забранили на шофьорите да пишат на телефоните си, докато карат. Вече има сериозна подкрепа за забрана и за писане при пресичане с цел да се повиши сигурността.

Някои скептици се чудят дали законите за "разсеяното ходене" не са несправедливи и дори контрапродуктивни.

"Със сигурност хората могат да попаднат в рискова ситуация, но това предполага, че вината често е на пешеходците", посочва Джонатан Матъс, главен изпълнителен директор на Zendrive – компания, която използва сензори за смартфони, за да следи навиците на шофиране.

"Имам чувството, че законите, свързани с разсейването на пешеходците, могат да донесат на агресивните шофьори изкупителни жертви, които да обвиняват за смъртните случаи по пътя, и не съм особено ентусиазиран от всичко това", допълва той.

Експертите по сигурността се фокусират върху данните: смъртните случаи на американски пешеходци са нараснали с 5 376 през 2015 г. и близо 6 хил. през миналата година според данни, събрани от Governors Highway Safety Association в рамките на доклад.

Не съществува статистика, която да покаже дали писането на съобщения играе реална роля във фаталните случаи по пътищата, но "когато събирате данни от 40 години и видите две поредни години с такива резултати, това ми подсказва, че нещо променя ситуацията", посочва Ричард Ретинг, който е работил по доклада.

Законът в Хонолулу се планира да влезе в сила през октомври. Глобите ще започват от 15 долара и ще достигат 99 долара за няколко нарушения. Има малко детайли за уточняване преди властите да гласуват решението. 

Още новини за технологии четете в Investor.bg


13
Още по темата: телефон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До пешеходец

Въх, милият ми той. Сигурно в колите и радиото да не слушаме, че симаш нещо против.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До хахаха

Работата е, че ако ми направиш подсечка, се надявам, за твое добро и мое чисто съдебно минало, да бягаш много бързо, защото ще ти ти хвана глезенчето и ще го завърят на 360 градуса.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понеже умната кабелна ми спря сигнала да я посътветвам да си обере кабела от звънците аиде 651
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жални интриганти за тия де крадат тъи като не знаят какво е нет бъдете се така крадливи горния гледа
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не обичам да пиша доде се разхождам и доде карам особенно като карам гледам постоянно играят по телефоните се едно че не може да изчака доде иде заде мисли път е
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие оставете глобите, повечето така си пресичат платното без изобщо да се огледат.
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това с вървенето е нищо. Има такива дето шофират и пишат, даже и младеж на мотопед видях да пише нещо по телефона си, и не, не чакаше на светофар...абсолютно безумство...
5
8
 
7
 
! Отговори
Днес преди 1 година
До пешеходец
А какво? Да стоя и да слушам шума около мен ли? Как хората се обиждат по улуците, крещят по градския транспорт... Не, благодаря. Предпочитам да слушам музика, отколкото да слушам в градския транспорт как по бай тошово време било така и така....
4
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До пешеходец

И теб ко те бърка кой как ходи не ми ясно само?
3
5
 
16
 
! Отговори
пешеходец преди 1 година
Вървят като зомбита с тея телефони със слушалки в ушите.
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До хахаха

Ми толкова ти е акъла.
1
3
 
24
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
Оня ден му подложих крак на един дето блееше с телефон в ръка. Работата е като се обърне да ти мучи, да изглеждаш по-възмутен от него.