Facebook призна за руска атака на US президентския вот

Масираната кампания е продължила от юни 2015 до май 2017
7 сеп 2017 12:23, Екип на Bloomberg
64
Facebook призна за руска атака на US президентския вот
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

За първи път Facebook обяви, че на прага на президентските избори в САЩ през есента на 2016 от Русия в социалната мрежа са били пускани хиляди реклами с политически послания. Това е ставало от 470 неавтентични акаунта, които вече са активирани.

Това съобщи в технологичния си коментар в рамките на сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов.

"Въпросните реклами за на стойност от над $100 хил., като те са били пускани от юни 2015 до май 2017. Те не са се отнасяли за конкретни кандидати, но са били изпъстрени с поляризиращи американското общество въпроси като тези за имиграцията, правата на хомосексуалистите и т.н.", добави той.

По думите на Попов основен заподозрян във въпросния казус е известната руска "фабрика за тролове", базирана в Санкт Петербург. В момента от мениджмънта на Facebook работят съвместно с федералните власти по разследването на случая.

В продължението на коментара бяха дадени повече детайли по въпроса, както и бяха засегнати и редица други новини от света на високите технологии.

Вижте повече във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Al kotkoneНе само Цукърбърг. И други доставчици на подобни услуги. Под формата на подборки от ползваните и разработвани материали, с благородната цел да подобрят обслужването и информираността. Но ние сме свикнали, преди 90-та година и без компютри ни следяха всяка стъпка - колеги, профпредседател, партийният секретар, ОФ-председателят в квартала, и т.н. Нищо ново под слънцето, техниката е различна.. А и ние не сме бандити, не крием нищо.
51
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 48Не бе, човече мили. Просто им трябваше време да подготвят фактологични фалшификати и "свидетели ...", за да "шокират" световната общественост... Е, ама много силни руските търговски послания бе, щом с търговски реклами, избраха перчемлията да си вее рижия космак над една доскоро обичана и уважавана от нас държава. Ама не го избра нито Русия, нито гражданите на САЩ, а техния си, сащарски сенат!!! Така че ...
50
1
 
1
 
! Отговори
Al kotkone преди 6 години
Цукърбърг масово трие постове, засягащи *** и лгбт лунатици, крие постове и знае кой къде е и какво прави. Накрая руснаците им са виновни. Както каза коментиращия преди мен, за Украйна що не кажат нещо? Разцепиха я, есна камара народ се изби и сега гледам, че САЩ били най-големия инвеститор в Украйна и щели да им карат въглища!!!!!! САЩ ще продават въглища на Украйна!!!!!
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема с американските призраци е, че не са призраци. Например в Украйна на цената от 5 милярда долара избиха сума ти народ и сринаха икономиката до нива, за които и 50 години няма да са достатъчни за да се възстанови. И това само за да тролят руснаците ;)))
48
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фейсбук е създаден за това, да шпионира, следи и манипулира. Какво мислите, че Цукърбърг е много умен, събудил се и е решил да го създаде, за да си пишат студентите. Проектът е на ЦРУ.
47
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аман сигорно и вируса нап е подобен аиде плащаме осигоровки кои гарантира клиенти никои
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те чий го държаха досега? Тяхната работа като онази, дето малко била бременна... Там работа е или едното или другото, а техните лакърдии да ги разправят на старата ми шапка.
45
8
 
3
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 6 години
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
44
2
 
1
 
! Отговори
Затворете феисбук преди 6 години
Експерти да огледат как се усилва рязко облъчването от екрана при включване на феисбук Могат да ползват отстрани infrared cameras /инфрачервени камери за доказване на СПИН активни облъчвания от екрана..Вижда се обемно облъчващо поле ..уврежданията са видими вкл на лицето и сърдечно съдовата дейност.проучващата техника да е зад екрана и встрани от облъчвания оператор ..
43
1
 
1
 
! Отговори
затворете Феисбук преди 6 години
Същите тип"Жълти масови убиици" атакува всеки дръзнал да отвори Феисбук
42
4
 
0
 
! Отговори
Не са Руснаци преди 6 години
Внимателnо огледайте кадри с Тръмп атакуван с холограмно обемно обсебващо поле с цел да бъде искаран луд..Техниката е добре известна от подобни атаки срещу Жириновски в директни предавания..Произход извънземни масови убиици и нашественици провеждащи подготовка за ликвидация на хората с нови все по жестоко вредни оръжия подавани през наркоманизирани изобретатели.АНАлиз на проби podawa pred black dead pandemic
41
4
 
13
 
! Отговори
Голата истина преди 6 години
Тая спусната от грантаджиите истерия за руските хакери не чуствате ли че бие в обратна посока.Сега мозъците са толкоз промити че всички на запъд и особенно в САЩ вярват ча руснаците са всесилни в информатиката и образователната им система дава най-добрите комп. специалисти.Ще почнат да ги наемат само щот са руснаци а с тях в големите американски компании ще влязат и спящи агенти на ФСБ. От там нататък се сещайте. Вярно е че Путин искаше Тръмп,щот е *** и ще отслаби САЩ като Буш преди 16г.Дежаву!
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Та да обобщим статията - Фйсбук призна, че са пускани реклами от неизвестен източник, които не са агитирали за никой от кандидатите. Как това е намеса в изборите - няма да ви кажем, щото още не сме го измислили. Подозираме, че неизвестният източник е в Русия, ама защо - никой не знае, ние също нямаме информация, ама си подозираме Русия, щото рекламите са пускани по време на президентската кампания.Браво, пичове, много, ама много съдържателна статия. И пак с разминаване в заглавието и съдържание
39
9
 
7
 
! Отговори
Заслужил гражданин преди 6 години
Знаех си аз, че Родината на троловете е раССия. Там ги произвеждат фабрично, а у нас пристигат опаковани, на склад в Рушкото посолство .... После ги поемат кутевските дистирибутори ... !!!
38
3
 
10
 
! Отговори
Соросоидален преди 6 години
Айде пак под вола теле. Само че системата за управление на интеренет е в САЩ. Толкова лесно може да се фашлифицират адресите на източника. Може и още как. Но ми става интересно. Първоначално руснаците били фалшифицирали вота и избрали Тръмп, сега обаче били пускани съобщения ама без конкретен кандидат...Ще мине мандата на Тръмп в тези лъжи, после ще кажат че не е имало вмешателство и готово. Телето, къде е телееето
37
10
 
5
 
! Отговори
Ааааа преди 6 години
русолизците не спряха да виждат американски призраци денонощно и навсякъде. Това си е психопатия. На тях винаги са им виновни САЩ, ЕС, НАТО, Меркел и вечния Сорос. Не им ли омръзна денонощно да ръфат задните части на САЩ? Защо не погледнат собствената си нищета,но нямат очи да я видят.Социализмът направи много хора недъгави. Жалко но,факт.
36
2
 
1
 
! Отговори
Ники преди 6 години
Тоест по спецификациите в този пост, този пост също е *** ( просто в обратна посока ).Само дето такива има всеки ден, а тези за които пишете така и не съм ги видял ...
35
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може да бъде. Това е вражеска американска империалистическа инсинуация на ЦРУ. КГБ-ФСБ е света вода не напита и не се занимава с вмешателства във вътрешните работи на други държави. Който не вярва да пита Резидента на Русия в България генерал Радев който ще потвърди тази истина.
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние тука си ги имаме в изобилие. Справка - кометарите по долу.
33
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Платените русофоби са един необикновен вид помии, които с една ръка държат оная работа на Путин и си я слягат в устата, а с другата пишат коментари тук.