Възходът на изкуствения интелект опасен, но неизбежен

Какви са рисковете от "поумняването" на машините?
7 сеп 2017 13:00, Екип на Bloomberg
16
Възходът на изкуствения интелект опасен, но неизбежен
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Рискът при изкуствения интелект е, че той променя изключително много начина на живот на хората. Да, някои могат да спечелят много от него, но от друга страна мнозина биха изгубили работата си заради изкуствения интелект. При такава ситуация винаги се е стигало и се стига до социални сблъсъци.

Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria IT експертът Петко Босаков.

"Подобни процеси се случват от доста време, дори като говорим за не толкова интелигенти машини. Пример за това са електронните разплащания, които водят до това, че банковите клонове не се нуждаят от толкова много служители, като се стига до тяхното освобождаване", каза още той.

По думите на госта в студиото все още въпросната тенденция не е толкова масова, за да е проблем, но скоро ще се превърне в такъв.

"Този процес е необратим, както е било с всяка технология в историята. Ако обаче сме готови за предизвикателствата и наясно с проблемите, смятам, че ще успеем да им отговорим", посочи Босаков.

Вижте повече във видеото!


16
Още от
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Ха ха ха преди 10 месеца
Има разлика между РОБОТ и Изкуствен Интелект.Първото е - Т.ъп метален *** с определени трудови умения,годен за тежък и безплатен физически труд по 24/7.
ИИ обаче е самообучаваща се компютърна програма с достъп до огромна информационна база способна да взема самостоятелни решения .
Та,на бизнеса му е нужен РОБОТ за да замени все по неефективния и постоянно поскъпващ човешки труд като се намалят производствените разходи а не интелект който като самостоятелно мислещ може и да откаже да работи .
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Холивуд надделя, 13 от 14-те коментара, които прочетох веднага мога да ги свържа с идеи от холивудски филми, които съм гледал. Хора, четете, не си формирайте културата на база чалга и филми. Страшно е.
13
0
 
6
 
! Отговори
НЕСТРАХИЛ преди 10 месеца
Всички да стане автоматизирани и да не се налага да работим ? Че не е ли това крайната ни цел.
12
0
 
4
 
! Отговори
Кирил преди 10 месеца
Действително има нужда от роботи , но нека бъдат точно в определени сектори на икономиката и да бъдат контролирани , - минната индустрия например , или секторите дето са крайно опасни и вредни за хората . Тогава няма да има проблем , така си мисля аз .
11
1
 
4
 
! Отговори
Социолог Вуте преди 10 месеца
язе имам машини
ама гледам они не поумневат
за сметка натова гледам
ората почнаа да изтъпяват
т.е. по-тъпи са
това е по-опасно
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Целта до 100 години е роботите да ни контролират,а това от което се опасяват някои е че ще ни унищожат, ако са достатъчно интелигентни и решат че сме заплаха за планетата и живота за нея. Което звучи доста логично всъщност. Ние сме си ма.ймуни още, по-добре да се очовечим и тогава да ги правим.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тези глупости се повтарят още от зората на индустриалната революция, как машините щели да изместят хората, да им откраднат работата и т.н., но историята е катогерична че такова нещо няма, даже е точно обратното. Да не говорим, че в бъдеще работоспосолното население в развития свят ще намалява, за сметка нарастяща армия от пенсионери и това трябва да се компесира именно с технологии.
8
2
 
2
 
! Отговори
Цитати преди 10 месеца
Петкооооо експерта. Точка!
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Философите са го мъдрили този въпрос и все още нямат общо становище. В какво се корени проблемът: Дали един разумен вид може да създаде друг разумен вид, който да е по-умен от своя създател
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Общ лаф..
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ИИ ще стане наистина опасен, ако бъде научен да програмира
4
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Учете още за програмисти и инженери - утре ще сте на опашката за безработни.
Вечните професии, които никоя машина в близко бъдеще не може да замени:
1. Доктор
2. Учител
3. Адвокат
3
6
 
14
 
! Отговори
sperko преди 10 месеца
В случая, ИИ ще сложи край на работните места свързани не само с банкирането, но и поддръжката на сайтове, онлайн системи, операционни системи и т.н. Професиите програмист и софтуерен разработчик ще отидат в канала, и това е заветната цел, тъй като тези специалисти са едни от най-високо заплатените в света. Всичко това се води от хора като Марк Зукърбърг. А се чудя как може да има софтуерни инженери, които копаят собственият си гроб, разработвайки този изкуствен интелект.
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ама моля ви се - какви са тия плоскостъпи излияния. И защо сте извикали този хобит да ръси акъл - ние си имаме и сами можем да си направим заключенията.
1
1
 
14
 
! Отговори
sperko преди 10 месеца
Тия само се чудят как да си увеличат печалбите за сметка на хората. От алчност ще стигнем до гибел, както се е случило и с Римската империя. Историята се върти и повтаря, една и съща песен на различен глас.