Новите служители в японските детски градини – роботи

Те могат да разпознават децата, да говорят, да мерят температура
17
Новите служители в японските детски градини – роботи
Снимка: Reuters, архив

Роботи, разработени специално да се грижат за деца, увеличиха персонала на детски градини в Токио.

Хуманоидните роботи Вево са с добродушен вид - главата им напомня на плюшено мече. Те могат да разпознават децата, да разговарят с тях, да мерят температурата им, да усещат, когато малките не спят спокойно. Роботите вече са изпробвани в една детска градина и предстои да бъдат внедрени в още 26.

Създатели на роботите-детегледачи са групировката "Глоубъл бридж холдингс", която управлява детски градини, и учени от университета на префектурата Гума. Групировката планира през пролетта на следващата година да започне продажбата на роботите, като един ще струва около 37 хиляди щатски долара. 

В Япония има голям недостиг на места в детските градини. В Токио в списъка на чакащите са десетки хиляди семейства. Щатът на служителите в детските градини пък постоянно се съкращава заради недостиг на средства. В същото време броят на майките, които предпочитат да започнат работа, се увеличава.


17
Още от
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
до 11 преди 9 месеца
Ами представяте ли си роботи в парламента?На бас,че след една седмица ще си гласуват 3 часов работен ден,15 часова бавна зарядка на акумулаторите с контрол на температурата на акумулатора ежедневна профилактика на дънната платка и останалите периферни устройства,усилена охрана от НСО,редовна доставка на роботки компаньонки,възможно най скъпи смазочни материали за механиката,по модерна климатична система на парламента с многозонов контрол и не знам какво друго.
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До един Българин
Не знам, дали е сарказъм или Ен, ни е трудно да се каже в текстова форма, ни за съжаление, ако си отделиш минутка от времето, да прочетеш една страница от Азимов, ще установиш, че цялата му работа е как Тея закони са пълен провал и нищо не работи като хората.
11
2
 
1
 
! Отговори
JJIvanov преди 10 месеца
АМАН От НАРКОМАНИ НА ВЛАСТ.Искаме намеса от императора на Япония да защити децата от нагло престъпна антич овешка техника вкл маскирана като роботи.Колеги да ползват налична техника вкл мултиспектрална и инфрачервена за да осъдят виновните длъжностни лица увреждащи тежко децата с нагло вредна техника вкл камери,обемни скенери и роботи.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Навсякъде, където е нужна човещина, има липса на персонал.
За футболисти - няма липса на кандидати.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Трябва да купим такива роботи за министри в електронно правителство. Все отлагат електронното правителство и отново назначават некадърни хора.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
айде днес в детските градини,
а утре в съдилищата.
7
0
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 10 месеца
До: Суджуков (номер 5)

Виж ми предишния коментар по темата!
6
7
 
12
 
! Отговори
Един българин преди 10 месеца
Браво! Добре са се сетили японците. Трябва и в нашите детски градини да вкараме японски роботи, така поне родителите ще бъдат сигурни че възпитателките няма да им бият и измъчват децата.
Със сигурност роботите ще се отнасят грижливо към децата: Това произтича от първият закон на роботиката, измислен от писателя фантаст Айзък Азимов, който гласи:

1. Роботът не може да причини вреда на човек или с бездействието си да допусне на човека да бъде причинена вреда.
5
5
 
9
 
! Отговори
Суджуков преди 10 месеца
А тия роботи бият ли децата? Ще слагаме камери, май.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да свикват, след време японците ще живеят предимно обслужвани от роботи.
3
1
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 10 месеца
И какво показвате на снимката? Това ли е роботът? Поне покажете едно плюшено мече.
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
БЕЗУМИЕ! Така малките респект към кого (или към какво) ще си изграждат? Към човек или към някаква си машинария?? Боже, съкрати мъките на тоя свят Боже!
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да и ще могат да им промиват мозъците без вътрешна съпротива :)