Ако iPhone стане хит, Samsung ще гърми шампанското

Южнокорейците ще се възползват максимално от смартфона
11 сеп 2017 20:35, Бойчо Попов
16
Ако iPhone стане хит, Samsung ще гърми шампанското
снимка: Ройтерс

Когато Apple представи следващия си ключов iPhone на 12 септември, един от нейните основни конкуренти вероятно ще се радва заедно с лоялните фенове на компанията, пише в свой анализ Quartz.

Според доклад на тайванската KGI Securities Apple разчита на Samsung за доставката на OLED екрани, които се очаква да направи по-ефективен новия iPhone. Това означава, че ако устройството стане хит, главният конкурент на компанията ще се радва на добри приходи.

Докладът допълва, че зависимостта на Apple от Samsung си има висока цена – всеки отделен дисплей ще струва между 120 и 130 долара за бройка според KGI. За сравнение LCD екраните на сериите iPhone 7 и 6 са доста по-евтини. Дисплеят на iPhone 6 Plus струваше 52,5 долара през септември 2015 г. според данни на базираната в Лондон компания за проучвания IHS Markit. Високата цена на екрана, който обичайно е най-скъпият компонент от смартфона, вероятно е една от причините да се очаква новото устройство на Apple да струва близо 1000 долара. Apple и Samsung не са открити веднага за коментар от Quartz.

Достъпът до повече доставчици на OLED екрни ще даде на Apple по-голяма власт при договарянето със Samsung, а вероятно ще помогне и за намаляване на цената, плащана на бройка.

Но в момента Samsung е единствената компания, която може да произвежда висококачествени OLED екрани в обем, от какъвто се нуждае Apple. В момента компанията контролира около 89% от общия пазар на OLED дисплеи за смартфони според данни на южнокорейската UBI Research. До 2020 г. дори и други играчи да увеличат дяловете си и общият пазар да нарасне, се очаква на Samsung да се пада дял от 72%. Конкурентните производители на компоненти се насочват бавно към технологията, необходима за производство на OLED дисплеи за телефони в големи обеми. Твърди се, че LG води преговори с Apple за производството и продажбата на OLED екрани за компанията, но в момента не разполага с необходимите машини и няма да бъде готова с това до 2019 г., посочват анализатори пред Bloomberg.

Japan Display извършва повече от половината от поръчките на LCD екрани за Apple, но също няма да се справи с масовото производство на OLED екрани до 2019 г. В момента тя преживява голямо преструктуриране, за да се подготви за тази промяна.

Sharp, която Foxconn придоби през 2016 г. преди всичко заради нейното подразделение за дисплеи, едва наскоро започна да се насочва към OLED технологиите според Джери Кан, анализатор в IHS Markit.

“Ще са нужни няколко години докато конкурентите на Samsung я настигнат и преодолеят предизвикателствата, с които се сблъскват с множеството материали и компоненти“, допълва той.

Наблюдателите на индустрията за смартфони отдавна очакват преминаването от LCD към OLED екрани.

Samsung пък ще се възползва максимално от своята доминираща позиция. Анализатори очакват печалбата на компанията да идва все повече не от смартфоните, а от компоненти като екрани и чипове за памет.

Инвеститорите в Samsung Electronics отдавна смятат това за достатъчно добра причина, че да инвестират в компанията.

 Още подобни анализи четете в Investor.bg


16
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 15
Що ма въшко ти много ли си богата?
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 2

Ок, ти си беден. И какво ?
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека задружно, да казваме, на хроата, колко са глупави, че си купили телефон.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Наблюдателите на индустрията за смартфони"
Това е невроятна професия ...
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много интересно как най-скъпите телефони от 150$ производствена цена се копува от баламурняци за по 1800лв. а реално няма нищо повече от телефон за 400-500лв но не на известна компания.
Суетата е странно нещо
Това ми мяза като ботушите от крокодил за 10 000лв
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво произвежда Айфон? Нищо. Айфон е търговецът, който събира парите на баламите. Компоненти от Самсунг, сглобени в Народна република Китай, под крилото на Китайската комунистическа партия.
10
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имал съм различни марки и модели смартове, но вече не искам друг освен iPhone.
За мен са най-добри и надеждни, не забиват, не се бъгват.
9
6
 
7
 
! Отговори
ПотниК преди 1 година
Аидеееее само днес народе, купуваш айфон, получаваш самсунг
8
6
 
24
 
! Отговори
Димитър преди 1 година
Ама никой не ви кара насила да си купувате айфони. Не виждам защо се оплаквате. Все едно като излезе нов модел Ферари, да изскочи някой да обяснява как за много по-малко пари можеш да си купиш Дачия и да ходиш на море. Можеш, но не е същото.
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пуснах в Гугъл на английски търсене за IPhone screen broken и ми излязоха няколко статии защо екраните на айфоните са толкова чупливи. Напълно умишлено - статистиката показва, че се чупят около 25% от екраните на айфоните, което води до допълнителни приходи на компанията между 1 и 2 милиарда долара. Честито на печелившите!
6
4
 
21
 
! Отговори
м даа преди 1 година
Както писаха преди мен, за 400-500лв можеш да си намериш сгодна машина, не се лъжете да купувате най-новото/скъпото, защото след няколко месеца същият този пройзводител ще ви обяснява, как сте се прецакали и че сега найстина е изкарал телефон , много по-добър от предишния.
И сами ще започнете да си внушавате, че камерата е по-лоша, и батерията (май че) не е като първия ден и т,н
5
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СПокойно, те и платежоспособните клиенти на Аррle намаляха, още не са изплатили 6 или 7. Така че, няма да стане хит, колкото и да им се иска!
4
5
 
20
 
! Отговори
До 2: преди 1 година
Знаеш ли какво става с тези прекрасни OLED екрани, за които пише в статията ако изпуснеш iPhone си дори от малка височина. Да не говорим, че има вероятност да изгубиш телефона си, да ти го откраднат, да го потопиш неволно във вода и какво ли не.
Тия телефони много ми приличат на стъклената маниста, която са давали на индианците едно време в замяна на техните земи.
3
5
 
24
 
! Отговори
stalinista преди 1 година
245 Евро с доставката за Asus Zenfone 3 прекрасна машина, не виждам защо зомбираните *** зомбита искат задължително Iphone. Камерата им беше на Sony, дисплеят на Samsung, американците са леко изостанали в технологиите
2
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цяла година събирам от заплата и имам 2000 лв, че да има за дърва, за подготовка на детето за училище и колата за зимата. И все ми е на ума , че ще ида и ще ги изсипя за един телефон, пък бил той на apple
1
2
 
4
 
! Отговори
... преди 1 година
,,,.,.