iPhone X не e точно eXcelent, но промените са радикални

Акциите на Apple са нагоре с 39% от началото на годината
13 сеп 2017 10:51, Бойчо Попов
51

Тим Кук закри събитието на ръководения от него концерн така, както го започна – с думи за Стив Джобс. Този, който някога каза, че начинът да покажеш на света своето възприятие, е да създадеш за него нещо прекрасно.

"Стив би бил горд с нас", каза Тим Кук с доволна усмивка и покани гостите в новата зала да минат в помещението за тест на новите устройства.

Иначе Apple влезе в новото Коледно тримесечие с най-голямото обновление на iPhone от три години насам. Във вторник компанията представи новия модел iPhone X, при който екранът изпълва основната предна страна, а скенерът за пръстов отпечатък е заместен от лицево разпознаване.

Екранът е с диагонал от 5,8 инча – по-голям от текущия Plus, и се побира в същото пространство, което е едва малко по-голямо от сегашния "малък" iPhone 7. Но и други доставчици на смартфони правят екрани повече без периферия. Проекти в тази насока, наред с другото, представиха китайският Xiaomi, световният лидер на пазара Samsung и стартъпа на създателя на Android Анди Рубин Essential. 

При новия iPhone X липсва бутонът Home, а един от начините за неговото отключване е жест в долната част на екрана. Скенерът за пръстови отпечатъци липсва, вместо него се използва технология за разпознаване на лицето Face ID.

Дизайнът е същият, който е познат от многобройните изтичания на информация – стоманени страни на корпуса, предният и заден панел са от същото закалено стъкло като при iPhone 8.  

iPhone X разполага с двойна основна камера, като единият сензор е с резолюция 12 МР и апертура F/1,8, а вторият е също 12 МР, но телефото с апертура F/2,4. И двата сензора са с оптична стабилизация на изображението.

Разпознаването на лица работи доста бързо -  леко обръщане към iPhone X е достатъчно за отключването му. 

Техническите предпоставки за FaceID представляват 4 сензора на предната част на телефона. Към тях спадат инфрачервен сензор, който трябва да разпознае лицето на потребителя и с помощта на камера и алгоритми да създаде снимка, както и друг сензор, който се грижи за това функцията да работи и на тъмно, както и при силна слънчева светлина. "FaceID се учи кой си ти и как се променяш", казва маркетинг директорът Еди Кю.

Apple представи и нова функция -  Animoji, която представлява създаването на анимирани емоджита. За разпознаването на човешките лица се използва машинно обучение и невронен енджин в чипа А11 Bionic, който може да извършва 600 млрд. операции в секунда. Данните не се изпращат никъде, защото всичко се обработва в самото устройство.

Батерията на новия iPhone X ще издържа с два часа повече, отколкото тази на iPhone 7.

iPhone X с 64 GB вградена памет ще струва 999 долара. Има и по-скъпи версии..

Компанията представи и iPhone 8 и iPhone 8 Plus - подробности за тях вижте в Investor.bg тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: appleiPhone X
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пропуснахте да споменете, че FaceID не сработи, стига скрити реклами pleaseeeee!А към един коментар по- долу: те не правят услуга на варненците, те са тяхна собственост.
23
5
 
9
 
! Отговори
LosHo преди 6 години
Нямам търпение да си го купя!
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахаха... Редакцията-а, та да попитам за един приятел тук, откога точно замазвате със звездички името ***? Да не правите услуга не едни мили варненци?
21
3
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С това лицево разпознаване за отключване, 99% процента от жените сутрин няма да могат да си итключат телефона
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само да вметна на джурналята, че самите Apple и *** Кук на презентацията нарекоха iPhone X - Айфон Тен (Х е 10). Не знам вас какви eXcelent-и ви гонят? Или е просто куц опит за игра на думи видяна в някоя статия на английски? Отделно от това съм съгласен, че е много вероятно сред масовата публика телефона да бъде приет с името Айфон Екс повече, отколкото Айфон Тен.
19
2
 
16
 
! Отговори
Snorky преди 6 години
Епъл още ползва зверската инерция от Джобс...Все още са интернет телефон номер едно в света, но това няма да продължава вечно. Джобс щеше да се обърне в гроба ако можеше да види в какво се е превърнала мечтата му...
18
1
 
6
 
! Отговори
Пич преди 6 години
На десетката тази черна ивица в горната част на дисплея просто боде очите. Ако намерят начин да преместят камерите и сензорите някъде по периферията, и да разкарат тази черна ивица, това ще е супер. Така ще се получи наистина страхотен ефект от един голям екран "от ръб до ръб".
17
1
 
15
 
! Отговори
Св преди 6 години
Не се интересувам от конкретния телефон. Не се интересувам даже от смартфони, нямам, имам нокия - копчета. Но трябва да отбележа, че рекламата е уникална. Много ми хареса. Добри са! На въпроса колко често сменям? От 2000 год. когато станаха по - достъпни, съм сменил 4 нокии, т.е. на 3-4 години средно, давам ги на роднини, близки - работещи в идеално състояние - и сега си работи първата ми.
16
1
 
35
 
! Отговори
Bond преди 6 години
И жената като ме бушонира, как ще си откюча телефона?
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойчо няма как да напише нещо добро за апъл. Виж ако е за самсунг пада на колене и включва прахосмукачката. Бойчо, мама това не е журналистика.
14
6
 
23
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
айде зомбита, почвайте да спестявате, че новия "Exelent" ще струва колкото MacBook :-)
13
5
 
27
 
! Отговори
хахахха преди 6 години
като цяло не съм ,впечатлен от нито един телефон ,от всичките можеш да звъннеш и да се ровиш в интернет,като измислят някой ден наистина нещо ИНОВАТИВНОООО могат да ми се обадят да си купя телефон
12
6
 
14
 
! Отговори
Kruger преди 6 години
Само две промени между 7 плюс и 8 плюс - стъклен отзад и безжично зареждане.Благодаря, ще си купя 7 плюс за 400лв по-евтино.
11
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАз си го сменям веднъж на 10 години, защото за този период вече копчетата са се изтъркали толкова много, че не се вижда какво е пишело там.
10
1
 
20
 
! Отговори
Boicho Boicho... преди 6 години
пише се excellent
9
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И едно допълнение - 6-цата е на 3 години, тъй като 7-цата нещо не ми пасна
8
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименСменям си Айфона на всеки 2 години. Подарявам стария на роднина или продавам. Сегашния ми Айфон 6 е на 3 години и е трудно различим от нов. Доволна съм от устройствата, въпреки че са доста скъпи. Може би ако Стив Джобс беше жив нещата щяха да са много по-добре.
7
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко често си сменяте телефона? Какво правите със старите устройства, които все още работят?
6
17
 
14
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 6 години
Браво за новия иновативен продукт, дано скоро да дойде и при нас за да сме в крак с новостите. Като цяло най-добре е че се отключва с FaceID, така е по-сигурно защитен апарата от неоторизиран достъп. Добре е и че процесорът му е нов с нещо бионично в него. Абе фешън е, ще се взема, само да дойде насам.
5
2
 
6
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
а къде забрави АR ?