Пекин блокира WhatsApp

Това се случва в навечерието на Конгреса на Комунистическата партия
26 сеп 2017 14:55, Бойчо Попов
4
Пекин блокира WhatsApp
снимка: Ройтерс

Мобилното чат приложение WhatsApp беше напълно блокирано в Китай през тази седмица, което предизвика предположения, че правителството е спряло услугата, собственост на Facebook, малко преди Конгреса на Комунистическата партия, планиран за следващия месец, пише Financial Times.

Много потребители предполагат, че чат приложението, което има над 1 млрд. потребители в цял свят и предпазва съобщенията с криптиране, е било напълно спряно в неделя. Функциите за писане на текстове, за снимки и записи на аудио са започнали да работят отново във вторник.

WhatsApp е единственият продукт на Facebook, който оперира сравнително безпроблемно в Китай. През последните месеци той е блокиран на няколко пъти, а потребителите се оплакват, че не са могли да изпращат видеа и снимки, без да използват VPN връзки, за да заобиколят защитата, наложена от властите, която носи името „Great Firewall”. Но услугата обикновено бързо се е връщала към нормалното си функциониране. Това е първият път, в който тя е била напълно офлайн, макар и временно.

WhatsApp отказва да коментира въпроса.

Китайските регулатори често блокират достъпа до приложения и уебсайтове, преди бързо да позволят нормалната им дейност. Прекъсването дава възможност на властите да отблъскват потребителите от някои услуги и да ги мотивират да използват други.

Спиранията на WhatsApp са проблем за Facebook, която проучва възможностите да разшири дейността си в страната, където местните цензори са блокирали използването на социалната мрежа от 2009 г., а приложението ѝ за споделяне на снимки Instagram – от 2014 г.

Марк Зукърбърг, основателят и главен изпълнителен директор на Facebook, посети Китай миналата година и се срещна с китайския представител, отговарящ за пропагандата. Освен това Зукърбърг публикува свои снимки как бяга в Пекин, на фона на гъстия смог в града.

Facebook не е коментирала отделните слухове, като тези, че си търси офис в Шанхай, но обяви: „Отдавна сме казали, че се интересуваме от Китай и инвестираме време в разбиране и научаване повече за страната по различни начини“. 

Още подобни новини чететe в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в Китай с всичко е така, ако искаш да правиш бизнес на милиарден пазар, трябва да дадеш дял на държавата. Който не работи в Китай, просто още не е дал дял. Това си е съвсем официална политика. Много от фирмите, които работят там работят с една идея по-стари технологии или модели, с цел да не предоставят търговски и технически тайни. За сравнение автомобилния бизнес е на този принцип.
3
1
 
4
 
! Отговори
! преди 6 години
До Русия Колко малко думи, колко много грешки...
2
0
 
4
 
! Отговори
FB преди 6 години
WhatsApp не е бил блокиран досега?
1
3
 
7
 
! Отговори
Русия преди 6 години
На кой му пука за болежките на Фесбук