Twitter пробва двойно по-дълги туитове. Защо?

Лимит от 280 символа за всички езици, освен японски, корейски и китайски
27 сеп 2017 00:01, Бойчо Попов
4
Twitter пробва двойно по-дълги туитове. Защо?
снимка: Ройтерс

Да се опитаме да напъхаме мислите си в 140 символа. На всички, които обичаме да ползваме платформата за кратки съобщения Twitter, ни се е случвало, но често това се превръща в мъчение.

Интересно, но това не е проблем за всички. Например когато аз пиша на български или на английски, след като завърша мисълта си, се налага да редактирам няколко пъти, докато се вместя в ограничението, а се е случвало и да се откажа… Когато обаче Ику пише на японски, няма такъв проблем и завършва докрай мисълта си, а накрая дори му остава място...

Японският, както и корейския и китайски езици предават двойно повече информация в рамките на същия брой символи сравнено с всеки друг език, като например английски, испански, френски или български.

Сега Twitter иска всеки човек да може лесно да изрази себе си в платформата. Затова започва нещо ново: експериментира с по-висок лимит от 280 символа за всички езици, освен японски, корейски и китайски. Това, разбира се, включва и български. 

Въпреки че засега функционалността е достъпна за изключително малка група хора (точно 5% от потребителите, избрани абсолютно по случаен принцип), Twitter пусна информация с обяснение какво налага промяната, както и малко интересни факти: 

Нищожна част от туитовете на японски език използват всички 140 символи. Всъщност това се случва при едва 0,4% от туитовете на този език.

На английски обаче цели 9% от всички туитове използват всички 140 знака. Най-много туитове на японски са с точно 15 символа, докато най-често срещаните туитове на английски език са повече от двойно по-дълги – 34 символа, предава Investor.bg.

Проучвания на Twitter показват, че твърде строгото ограничение на символите се възприема като проблем от немалка част от пишещите на английски. За сметка на това японците не виждат нищо особено в това ограничение.

На база на тези данни Twitter вярва, че тестваните промени са добра стъпка. Въпреки това социалната мрежа започва промяната с малък тест, преди да вземе окончателното решение и 280-те символа да станат достъпни за всички.

„Twitter е платформа за кратко изразяване. Именно затова е толкова лесно да разберете какво се случва по света, или какви са мислите на един или друг човек именно в Twitter. И това е нещо, което никога няма да се промени. Разбираме също така, че след толкова години вече е изградена и емоционална привързаност към 140-те символа – повярвайте ни, и ние го изпитахме! Но опитахме 280 символа, видяхме каква свобода дават, и направо се влюбихме в това ново, по-дълго, но все така кратко ограничение. С вълнение го споделяме с вас днес и ще продължим да Ви държим в течение за следващите си открития и нови стъпки“, коментират от Twitter.

Към момента промяната не засяга пряко рекламните акаунти, освен ако и те не се окажат – на абсолютно случаен принцип – сред потребителите на мрежата, които ще получат новия брой символи от днес, коментират от Httpool Bulgaria, официалния партньор на Twitter за реклама на територията на България и още над 30 държави.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: twitter
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
9
 
! Отговори
Trump преди 6 години
махнете лимита, не мога да си кажа мисълта и хората се бъркат