ЕК дава 120 млн. евро за Wi-Fi в общините в ЕС

В началото на 2018 г. ще бъдат раздадени първите 1000 ваучера
Обновена: 7 окт 2017 22:10 | 7 окт 2017 22:07,
21

ЕК дава 120 млн. евро за безжичен интернет в общините в ЕС, съобщи в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR еврокомисарят Мария Габриел.

"За първи път Европа пряко помага на местните общини", обясни българският еврокомисар.

В разговор с Милена Милотинова тя каза, че намерението е в началото на 2018 година ЕК да раздаде първите 1000 ваучера за Wi-Fi.

"Идеята е следната: за 120 милиона евро между 6000 и 8000 общини в цяла Европа да получат ваучери за осигуряване на безплатен достъп до интернет на обществени места по тяхна преценка - библиотеката, читалището, болницата или парка. Предстои до края на годината да бъде готов формулярът. Дала съм много ясна индикация на моя екип, че искам опростен формуляр, така че и кметът в малката община да се справи с него без консултанти и посредници", обясни Мария Габриел.

Другото важно нещо, което трябва да знаят нашите кметове е, че принципът ще е първи дошъл - първи обслужен. Затова призовавам българските кметове да са активни, да следят отблизо кога ще стартират формулярът и интернет-порталът, на който директно могат да кандидатстват. Надявам се българските общини да бъдат сред първите кандидатствали, което им дава право да бъдат и сред първите получили ваучери, каза още комисарят по дигитализацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще падне яко " усвояване" . Удриииии
17
1
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Спокойно, скоро няма да си купиш запалка с интернет. Първо всички българи ще започнем да си купуваме чисто нови електрически коли Тесла които да возят сами, без шофьор (разбира се и със вграден интернет), пък чак тогава ще можем да си купуваме и евтини запалки с интернет!!!
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще стане като цифровизацията на Цветан Василев - Мушкаш единия край на кабела в едната дyпкa, другия край в другата, и накрая - нищо и половина!!!
15
3
 
5
 
! Отговори
XXL преди 6 години
те хора не останаха по селата, интернет ще им слагат!
14
1
 
9
 
! Отговори
Модерни преди 6 години
То горе-долу толкова милиона хвъркнаха за електро-правителството, чак министерство имаше по темата, що да не усвоим още 100 млн. Вече на село ще имаме wifi, дано тоя век прекарат и ток и вода и оправят пътя, че да отидем и да го видим това чудо на чудесата :)
13
7
 
7
 
! Отговори
. преди 6 години
Запознайте се с вредите върху човешкото тяло, които може да нанесе WiFi технологията и питайте меките европейски чичковци дали не са навити да отпуснат пари за здравеопазване, което е в критично положение, вместо за досъсипване на здравето ни.
12
1
 
2
 
! Отговори
Okomer преди 6 години
Средно по 20 кЕ на община, много от общините няма даже да се заинтересуват. Елементарният достъп до интернет се превръща в жизнененоважно условие. Във Финландия приеха достъпа до 100Мбпс за екзистенц минимум на всеки гражданин.
11
6
 
4
 
! Отговори
Охранителят-София преди 6 години
Мой принцип: Плащам си достатъчно гигабайти на месец мобилен интернет и не ползвам общественни безплатни нетове :)
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слугиня на ченгета и немски фашисти -позор!
9
7
 
23
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Българи, не вярвайте на евроатлантиците дори, когато ви правят дарове !Целта на цялата тази електронизация е ДА БЪДЕТЕ КОНТРОЛИРАНИ !!!Скоро и чипове ще ви подарят да си ги имплантиране подкожно, за да знаят господарите ви всичко за вас и да могат да ви управляват по-лесно.Да подаряваш на умиращите български общини безплатен интернет е като да даряваш на сакат човек маркови футболни бутонки. Хубави са, ама не му вършат работа !
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1
7
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крадене ясно че ще има. Но ще има и друго нещо.Ек подготвя почвата за Интернет на нещата, и тогава няма нужда да се инсталират повече камери по улиците. След 15 год дори и запалките ще са смарт и ще имат уши.
6
4
 
23
 
! Отговори
11 преди 6 години
Сега какво крадене ще започне.....
5
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голямото крадене да започне СЕГААААА
4
3
 
23
 
! Отговори
Вуте преди 6 години
Тръчете да фанете интринето!За това Ви призовава аджидимовската мома ненагледна!!
3
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая съвсем се е отнесла - "искам аз и моят екип да сме сигурни, че кметовете..." - кумицата не си ли дава сметка, че е на тая длъжност с 300 хил евро годишна заплата само защото нейния кум и я назначи. Третокласна учителка по френски ще дигитализира Европа - голям смях. И не е само тя, всичките търтеи там са същата стока, нагли, с високо самочувствие, с тлъсти заплати, недосегаеми, и българи и поляци, и французи..., колкото по-скоро се разпадне това ЕС толкова по-добре.
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ох бабачката, ще има лапане на парички пак
1
4
 
19
 
! Отговори
1 преди 6 години
Безкрайно *** идея !