Коя е главната опасност, дебнеща астронавтите?

Това далеч не е смъртоносната космическа радиация
7 окт 2017 10:48, Елка Василева
33
Коя е главната опасност, дебнеща астронавтите?
Снимка: архив, Reuters

Учени от лондонския Юнивърсити колидж посочиха коя е главната опасност, дебнеща астронавтите - това не е смъртоносната космическа радиация, а микроорганизмите на борда на космическите кораби и станции, съобщи в."Гардиън".

Според британските специалисти на Земята бактериите не предизвикват такива проблеми, както в космоса. Това се дължи на различната среда.

Учените доказаха, че в космическото пространство активността на имунната система на екипажите се снижава. При това редица бактерии си изработват силна устойчивост към антибиотиците.

Според получените резултати от експеримента "Марс -500" през 2010-2015 година се оказва, че микроорганизмите, които се развиват на космическите кораби, могат да бъдат много опасни за покорителите на космоса.

Астронавтите могат да се заразят помежду си, а самите бактерии намират добра среда на обитание във въздуха и по повърхностите на космическите кораби.

Изданието напомни, че в продължение на 520 дни протече експеримент, при който шестима членове на екипаж бяха затворени в модел на космически кораб с обща площ 180 квадратни метра.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Кой знае космическия трипер колко е голям
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНали всяка повърхност в космоса е изложена на високо космическо лъчение------------------Корабът има и вътрешни повърхности, но нали си си т*п...
23
0
 
4
 
! Отговори
seira преди 6 години
До На живо от НАСАБРАВО!!!
22
6
 
28
 
! Отговори
На живо от НАСА преди 6 години
Водещия:- Броени секунди ни делят от първата стъпка на човек на Марс! Астронавтът Джони ОупънЕсс Брауншайсе слиза от последното стъпало, всички сме затаили дъх и етоо...Вратата на студиото се отваря.Чистачката:- Айде бе кинаджиите, не се ли наснимахте вече? Стана 5 часа, требе да си ода.Продуцентът:- Лельо Сийке... махни се веднага!Чистачката:- Е, оти?Продуцентът:- Оти сме в ефир, цял свят ни гледа!Чистачката:- Епа, аз ке се мана, ама кой ше ви брише л.....а после...?
21
6
 
15
 
! Отговори
DD преди 6 години
Плоска като тиквата ти.
20
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма астронафти! Земята е плоска!
19
7
 
26
 
! Отговори
ined преди 6 години
Най-опасно е докато снимат "космическата" епопея до Марс някой да отвори вратата на студиото за да пита "Извинете, къде има тоалетна?"
18
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте на снимката реален скафандър за работа в открития Космос. Какъв е дебел и надут. И го сравнете с анцузите на астронавтите на Луната където играеха хора. Какво излиза? Че преди 50 години, американците са правили по-добри скафандри? Не нас, тия!
17
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
най голяма опасност е да не се *** в скафандъраче после как се чисти........
16
5
 
5
 
! Отговори
до 11 преди 6 години
Скафандъра /демек водолазния костюм/ се изпира в басейна от който си излязъл преди броени секунди след епичната "космическата" фотосесия.
15
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много били опасни и бактериите по повърхността на кораба.Тия дето са зели парите за изследването да се гръмнат.Нали всяка повърхност в космоса е изложена на високо космическо лъчение, което убива всякакви микроорганизми.
14
5
 
6
 
! Отговори
мдаааааааааа преди 6 години
Който е гледал документалния филм " Пришълецът " знае какви същества дебнат астронавтите в космоса
13
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-опасни са лъжите които бълват всички космически агенции по света.
12
6
 
19
 
! Отговори
Путинист преди 6 години
ЧРД бай Владо....жив и здрав....и с твърд....срещу говедарите:d
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако те пресече с гръмотевици в скафандъра, как ще се чисти после....
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Звездният ни рожденик кога?
9
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 5Обаче чесъна мирише и мацките те избягват :-). Иначе съм съгласен, без антибиотици е най-добре. И аз още карам по къси ***, дори и под 15. Около мен поне има доста такива. Но и средата е друга :-). А и влагата е по-висока до голямата вода :-). Иначе прожекторите са тежки, особено тея дето правят дневна светлина и т.н. Те са 20Кватови и доста големички :-))).
8
9
 
24
 
! Отговори
Атанас Свиленов преди 6 години
Най-главната опасност за астронавтите е да не станат участници в телевизионния театър наречен "Кацането на луната". Драматична постановка изпълнена с патос и динамизъм, изключително елегантно и художествено реализирана от майсторът на дългия разказ Стенли Кубрик.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма опасност в бъдеще би била да не се ударят в нещо което се нарича космически ***.Парче метал с размерите на орех може да отвори голяма пробойна в корпусът на корабът защото се движи с висока скорост.Космическият *** става все повече и ако хората продължават да правят същото след още 50-60 години около Земята ще има сфера от отпадъци които ще затруднят каквито и да е космически дейности.
6
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Половин час до сблъсъка Григор- Надал!Сърце, душа за България!