Google допуска руска намеса за президентските избори в САЩ

Засечени са акаунти, които са купували реклами в YouTube и Gmail
10 окт 2017 12:35, Бойчо Попов
50
Google допуска руска намеса за президентските избори в САЩ
Снимка: visualhunt.com

Американската технологична компания Google на Alphabet Inc. стана последният засега технологичен концерн, който разкрива, че свързани с Русия акаунти са използвали рекламната мрежа за намеса в кампанията за президентските избори през 2016 г. в САЩ.

Служители на Google са открили разходи за по-малко от 100 000 долара, свързани с руски акаунти за реклами, насочени към разпространение на дезинформация, подобни на тези, разкрити по-рано от Facebook Inc., твърди източник, запознат с разследването, пред Bloomberg. Google все още определя дали рекламите са били свързани с акаунти за разпространение на дезинформация или става дума просто за руски фирми, искащи да рекламират в платформите. Информацията се появи първоначално във Washington Post.

Разследването на Google разкрива, че компанията може да не е била пощадена от дейността, за която по-рано докладваха и Facebook, и Twitter Inc. Във Facebook руските акаунти, някои от които свързани с обвързвана с Кремъл "ферма за тролове", са създавали групи и страници, за да разпространяват раздразнителни мнения по въпроси като движението "Black Lives Matter", неверни данни за имиграцията и контрола над оръжията. Twitter "ботове" и други профили са популяризирали подобни публикации и в тази мрежа.

В Google разследващите са насочили усилията си към услуги като YouTube и Gmail, съобщи Bloomberg през миналата седмица. Разследването на Google показва, че руската активност е засегнала YouTube, най-големият портал за дигитални видеоклипове в света, както и основните рекламни системи в търсачката на Google.

Концернът, който по-рано заяви, че не намира доказателства за свързана с Русия дейност на своя сайт, е стигнал до сегашните си заключения, след като е прегледал данните от Twitter, твърдят запознати с разследването източници. Google е свързал руските акаунти в Twitter с тези, които са купили реклама на собствените ѝ уеб сайтове, казва източникът. Самата Twitter заяви, че е открила руски акаунти, като ги е свързала с акаунтите, които Facebook откри.

"Ще предприемем по-задълбочен преглед, за да разследваме опитите за злоупотреби с нашите системи, ще работим с разследващите и други компании и ще оказваме помощ при текущите запитвания", заяви говорителка на Google пред Bloomberg.

Комисиите в Конгреса, разследващи намесата на Русия в президентските избори през миналата есен, призоваха трите технологични компании да дадат показания по тази тема на 1 ноември.

В началото на септември най-голямата в света социална мрежа обяви, че на прага на американските избори за президент през есента на 2016 г. от Русия са били пускани хиляди реклами с политически послания. Много от тях са пускани от 470 неавтентични акаунта, които междувременно вече са закрити. Рекламите на стойност 100 000 долара, пускани между юни 2015 г. и май 2017 г., не са подкрепяли един конкретен кандидат. Вместо това са били тематизирани поларизиращи гледни точки в областите имиграция, расов произход и права на хомосексуалистите.

Повече подобни новини четете в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като на едно място минеш да се разхождаш чалга кючек е това гето в дръстене докога всеки път с години е така а община ловеч мълчи ли мълчи
37
2
 
4
 
! Отговори
Как сте, тролове? преди 6 години
Гледам много *** *** се навъдиха... из този форум. Ама са нещастници - няма кой да им даде повече от 5 кинта, камо ли 100 000 долара. Да чакаш пари от евреина Сорроссс е като от умрел писмо. Дъртото влечуго е много стиснато. Ще им плати на местните блъци, ама друг път.
36
3
 
1
 
! Отговори
Как сме тролове? преди 6 години
Гледам много руски *** се навъдиха... из този форум
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паднаха ми в очите Гугъл, туит, Фейсбук, мислех техните създатели за много умни а се оказва, че са "гола вода и кал по ушите".
34
3
 
17
 
! Отговори
Advocatus Diaboli преди 6 години
Руските хакери са навсякъде. Наскоро вдигнаха цените на краставиците на Женския пазар в София. По интернет!
33
3
 
13
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
краварската пропаганда ударя нови и нови дъна!
32
2
 
19
 
! Отговори
Циганин преди 6 години
Щом 100 000 долара могат да обърнат тази голяма и мощна машина-САЩ...............!
31
2
 
9
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Абе, то няма държава по света, в която САЩ да не са се намесвали в изборите - било то Пряко или Косвено.Демократическата партия в САЩ и подвластните и медии, се опитват да оправдаят поражението на баба Килъри в президентските избори с "руските хакери"!?А, днес този предлог се използа срещу Тръмп и републиканската партия в опита на демократите да подкопаят новата президентска администрация в САЩ.И трябва да признаем, че успяват...
30
1
 
17
 
! Отговори
@ преди 6 години
"Да твърдиш, че някой е повлиял с жалките 100 000$ на изборите в Щатите е като да кажеш, че с 1000 лева си обърнал изборите в България."хаха... точно. ама американо вярват. да се чудиш и маеш че такива сериозни компании излизат с подобни излияния.
29
1
 
11
 
! Отговори
ВУте преди 6 години
А у наше село НЛО-тата с камънье ги сваляме!
28
1
 
23
 
! Отговори
хахахахахахахахахаха преди 6 години
Сигурен съм, че ГЕРБ са дали повече от 100 000 само за "ромски почерпки". Да твърдиш, че някой е повлиял с жалките 100 000$ на изборите в Щатите е като да кажеш, че с 1000 лева си обърнал изборите в България. Локуми за хора с нисък интелект.
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма ли един добър ПР да каже на социалистите..опс демократите неолиберали, че се излагат като кифладжии пред целият свят с тези смешни плачове. Не е истина колко са жалки вече.
26
1
 
20
 
! Отговори
Това са глупости преди 6 години
Хилъри е похарчила 1.4 МИЛИАРДА долара за кампанията си (14 000 пъти повече от 100 000). Тръмпи почти 1 милиард. Моля някой да ми обясни: Как със 100 000 долара, "руската ферма за ***" е обърнала изборите?
25
1
 
20
 
! Отговори
ПОСТУЛАТ преди 6 години
На крива демокрация - руски хакери са и виновни!
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гугъл си трае...щото знае какво могат руските хакери.
23
1
 
10
 
! Отговори
Mirko преди 6 години
Ха ха ха, а един мормот завива шоколад ...
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гугъл казва НЕ на рекламите?!Че от какво ще живеят бе?!
21
1
 
16
 
! Отговори
Оф преди 6 години
Гугъл се излага. Пълни глупости. То в България трудно се печелят избори за 100 хиляди долара, камо ли в САЩ.
20
1
 
11
 
! Отговори
0 преди 6 години
пак доказателства че САЩ станаха за посмешище .САЩ -кокосова държава останали без банани.Путин ги направи разногледи,а те само скимтят наритани в ъгъла
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, и? Всеки може да си купи реклама, какъв точно е проблема? Да си махнат рекламите тогава. Аман от евтини новини.