Русия проведе изпитания на спътник-убиец

С него ще се извършва наблюдение и прехващане на други апарати
26 окт 2017 16:15, Елка Василева
160
Русия проведе изпитания на спътник-убиец
Снимка: архив, Reuters

Космическите войски на Русия проведоха успешни изпитания на маневриращ спътник, който може да долита до други орбитални апарати, да ги оглежда и при необходимост да ги прехваща, съобщиха за изданието „Известия“ от руското министерство на отбраната.

По време на тестовете спътникът се е разстиковал с околоземната платформа „Космос-2519“, изстреляна на 23 юни 2017 г. Променяйки орбитата си, апаратът се е върнал до платформата и е извършил оглед.

В хода на изпитанията за управление на маневриращия военен спътник са били тествани наземните и орбиталните средства за връзка, проверени са били методиките за балистични разчети и програмното обезпечение. Също така е била потвърдена възможността за автоматично разстиковане на спътника и платформата, за дистанционно управление на неговия полет и използването на бордовото оборудване. 

Подобни спътници-убийци, които в перспектива са предназначени не само за наблюдение на други апарати, но и за прехващането им, ще станат важен елемент от руската орбитална групировка, изпълнявайки сдържаща роля в космическата военна надпревара, пише Лента.ру.
 


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Смешното е, че Русия НАИСТИНА ЗАБРАНЯВА НА САЩ да ползва РД 180 за военни цели. И те не ги използват. Думите и да ги потбирам, и да не ги потбирам, това е реалност. А коментари като твоя,(пиша го пак че ме изтриха), можеш да правиш само ако говориш с някой на твоето ниво. На мен ще ми козируваш, ще ми стоиш мирно и ще изпълняваш че иначе ще спра да те образовам, недоучило нещастно ко*п*еле.
123
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За да имали руснаците връзка със света... Приятелю, толкова си ограничен, че чак се задъхваш мозъчно. По - голямата част от населението на света живее в Азия, а руснаците имат директна връзка с това население и много добри контакти. Намесата на САЩ в региона само засилва влиянието на руснаците там. Без руските пазари много европейски фирми ще фалират. Без руските суровини американските фирми ще завземат европейските пазари тотално. САЩ не може да продава в Азия, а Русия може...
122
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В момента военната космическа програма на САЩ има проблеми с изстрелването на тежки спътници. Спейс хъ достига само до 1 от петте използвани от американските военни орбити, а след антируските изказвания на Маккейн, Рогозин постави лимит в употребата на двигателя от американските военни. Тоест, 80% от космическите проекти на американските военни са стопирани заради изказвания на Маккейн. В същото време руснаците пускат нов космодрум и мисля, вече започнаха стартове от него.
121
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 123 :

Русия забранява на САЩ ...Това колко комично звучи ,не е истина.Подбирай си думите по-добре,защото руснаците са прекалено дребни пред САЩ ,за да им "забраняват" каквото и да било.Руснаците ако искат да имат връзка със света и да не са изолирана държава,натисната отвсякъде със санкции ,приличаща на Северна Корея ,е по-добре да не "забраняват" това и онова.
120
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Между другото, няма смисъл американците дори да си строят завод за производство на РД 180, защото ЛИЦЕНЗА им да строят такива двигатели изтича през 2030 година. А ще им отнеме няколко години да го построят и няколко години да усвоят производството. Освен, че ще им струва милярди долари. А от Русия си купуват двигателя за 10 милиона долара бройката. Между другото, руснаците им забраняват да го използват за военни цели. Само за търговски и научни, стига науката да не е с военно рпиложение.
119
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На руснаците не им трябва РД 180. Първия е произведен преди 20 години, а е проектиран преди 25. От тогава технологиите ас напреднали страхотно и руснаците използват за собствените си ракети доста по - нови и надеждни двигатели. Освен това технологията за производство си е тяхна, патентите са си тяхни, никой не може да ги спре да си произвеждат РД 180 и да го кръстят Баллалайка 240, например ;)- Ако мислиш, че някой може да ги спре, обясни как ще стане ;)-
118
12
 
8
 
! Отговори
русия =джудже преди 11 месеца
До 119 :

Платен русофилски трол ,става въпрос за един двигател и това е RD-180 ,за който правата се държат от американска компания.Демек руснаците нямат право да произвеждат дори руски двигатели в техния си завод ! Причината това да се случва в Русия е защото ,руснаците са втора ръка хора и излиза изключително евтино на американците тази процедура.САЩ е най-развитата държава в света ,да не мислиш ,че Русия която е страна от третия свят,ще изненада с "двигателите си" Америка ?
117
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защо никога след изстрелване на спътник Спейс - Х не показват приземяването на първата степен, а показват само кадри след приземяването? Можете да прегледате записа на изстрелването на "българския" комуникационен спътник и сами ще се уверите, че самото приземяване липсва на записа ;)-
ЗАЩО????
Да не би да е заради сходството на Спейс - хъ с програмата "Аполо"? ;)-
Хахахахахахахахахаха
116
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ракетня двигател на американските първи степени е проектиран и изработен в Русия по поръчка на САЩ. Както всички знаем, САЩ компенсират с пари и сила липсата на мозък. ФРакетата е американска, но е измислена и произведена от руснаци в Русия. Това значи, че при желания на руснаците ако спрат да я продават на американците, няма кой друг да я произведе, защото САЩ нямат пълната технология на производство и можнопстите за производство. Тоест, САЩ нямат ракета ;)-
115
6
 
5
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 11 месеца
Руснаците направили спътни, а американците имат от 10 години автоматичен космически самолет за многократно използване, който върши точно същата работа.

Х-37 се казва, може да патрулира на орбита година и половина и се връща на земята за повторно използване.
Руският б0клук изгаря в атмосферата.

Относно ракетните двигатели - само един модел американски ракети ползват руския двигател РД-180, останалите, вкл. частната ракета Спейс-Х, са си американски.
114
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Винаги съм ви писал, че понятието ТЕХНОЛОГИИ и Русия са несъвместими!
113
7
 
7
 
! Отговори
До Боби преди 11 месеца
Боби, великият руски поет Пушкин (непознат на болшинството в този сайт за полуумни!) е казал:"..и с глупеца не спори!". Тукашната глутница ще ти обясни как американците научили древните китайци как се правят ракети, как се прави барут, хартия и т.н. Руснаците са продали на американски фирми сумата е патенти. Даже в един от тях имам малко участие! Руският ум е нещо, което е трудно обяснимо - работи даже, когато не получава копейка, за да преживее физически носителят му! Колко военни разработки не
112
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Боби

Троби ,забрави да споменеш ,че производството на тези двигатели се прави в Русия ,защото е спечелена като обществена поръчка !
111
8
 
10
 
! Отговори
Щерев преди 11 месеца
Нали крадците около Путин трябва да лъжат мужиците къде им са парите ..ха.ха.ха
110
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Русия е велика!
109
5
 
12
 
! Отговори
Боби преди 11 месеца
До 111
Както разбира се 111 Опорни Точки не стигат
Двигателите Рд-180 за ракетите Атлас са Руски, Руско Производство, Патентните права са Руски а ЛИЦЕНЗНИТЕ ПРАВА ЗА ТЕРИТОРИЯТА НА САЩ са на Парт енд Уитни - Прави разлика между ПАТЕНТ - притежание на интелектуална собственост и ЛИЦЕНЗ - разрешение за ползване на интелектуална собственост
108
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ХАЙДЕ ДА ПОЧВАТ ЗАЩИТАТА ЧЕРВЕНИТЕ ТРОЛОВЕ - ЗЛАТЕНИ, БАБИ КУНИ, МУНИ, ГУНИ И ПРОЧИЕ СОЦ ПА.ПЛАЧ НА ХРАНИЛКА ПРИ СЛАНИНОВА
107
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
СЕСЕСЕРИСТАН - ПРОИЗВОДЕЛ НА РЪЖДИВИ ЖЕЛЕЗА, ТЕНДЖЕРИ, ЧЕРПАЦИ И СОЦ ТИНЯ
106
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нов дом за рибите?
105
11
 
14
 
! Отговори
сащ суперсила ,хаха преди 11 месеца
Русия е могъщество и сила !!!