Русия проведе изпитания на спътник-убиец

С него ще се извършва наблюдение и прехващане на други апарати
26 окт 2017 16:15, Елка Василева
160
Русия проведе изпитания на спътник-убиец
Снимка: архив, Reuters

Космическите войски на Русия проведоха успешни изпитания на маневриращ спътник, който може да долита до други орбитални апарати, да ги оглежда и при необходимост да ги прехваща, съобщиха за изданието „Известия“ от руското министерство на отбраната.

По време на тестовете спътникът се е разстиковал с околоземната платформа „Космос-2519“, изстреляна на 23 юни 2017 г. Променяйки орбитата си, апаратът се е върнал до платформата и е извършил оглед.

В хода на изпитанията за управление на маневриращия военен спътник са били тествани наземните и орбиталните средства за връзка, проверени са били методиките за балистични разчети и програмното обезпечение. Също така е била потвърдена възможността за автоматично разстиковане на спътника и платформата, за дистанционно управление на неговия полет и използването на бордовото оборудване. 

Подобни спътници-убийци, които в перспектива са предназначени не само за наблюдение на други апарати, но и за прехващането им, ще станат важен елемент от руската орбитална групировка, изпълнявайки сдържаща роля в космическата военна надпревара, пише Лента.ру.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смешното е, че Русия НАИСТИНА ЗАБРАНЯВА НА САЩ да ползва РД 180 за военни цели. И те не ги използват. Думите и да ги потбирам, и да не ги потбирам, това е реалност. А коментари като твоя,(пиша го пак че ме изтриха), можеш да правиш само ако говориш с някой на твоето ниво. На мен ще ми козируваш, ще ми стоиш мирно и ще изпълняваш че иначе ще спра да те образовам, недоучило нещастно ко*п*еле.
119
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да имали руснаците връзка със света... Приятелю, толкова си ограничен, че чак се задъхваш мозъчно. По - голямата част от населението на света живее в Азия, а руснаците имат директна връзка с това население и много добри контакти. Намесата на САЩ в региона само засилва влиянието на руснаците там. Без руските пазари много европейски фирми ще фалират. Без руските суровини американските фирми ще завземат европейските пазари тотално. САЩ не може да продава в Азия, а Русия може...
118
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В момента военната космическа програма на САЩ има проблеми с изстрелването на тежки спътници. Спейс хъ достига само до 1 от петте използвани от американските военни орбити, а след антируските изказвания на Маккейн, Рогозин постави лимит в употребата на двигателя от американските военни. Тоест, 80% от космическите проекти на американските военни са стопирани заради изказвания на Маккейн. В същото време руснаците пускат нов космодрум и мисля, вече започнаха стартове от него.
117
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 123 :Русия забранява на САЩ ...Това колко комично звучи ,не е истина.Подбирай си думите по-добре,защото руснаците са прекалено дребни пред САЩ ,за да им "забраняват" каквото и да било.Руснаците ако искат да имат връзка със света и да не са изолирана държава,натисната отвсякъде със санкции ,приличаща на Северна Корея ,е по-добре да не "забраняват" това и онова.
116
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Между другото, няма смисъл американците дори да си строят завод за производство на РД 180, защото ЛИЦЕНЗА им да строят такива двигатели изтича през 2030 година. А ще им отнеме няколко години да го построят и няколко години да усвоят производството. Освен, че ще им струва милярди долари. А от Русия си купуват двигателя за 10 милиона долара бройката. Между другото, руснаците им забраняват да го използват за военни цели. Само за търговски и научни, стига науката да не е с военно рпиложение.
115
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На руснаците не им трябва РД 180. Първия е произведен преди 20 години, а е проектиран преди 25. От тогава технологиите ас напреднали страхотно и руснаците използват за собствените си ракети доста по - нови и надеждни двигатели. Освен това технологията за производство си е тяхна, патентите са си тяхни, никой не може да ги спре да си произвеждат РД 180 и да го кръстят Баллалайка 240, например ;)- Ако мислиш, че някой може да ги спре, обясни как ще стане ;)-
114
12
 
8
 
! Отговори
русия =джудже преди 6 години
До 119 :Платен русофилски *** ,става въпрос за един двигател и това е RD-180 ,за който правата се държат от американска компания.Демек руснаците нямат право да произвеждат дори руски двигатели в техния си завод ! Причината това да се случва в Русия е защото ,руснаците са втора ръка хора и излиза изключително евтино на американците тази процедура.САЩ е най-развитата държава в света ,да не мислиш ,че Русия която е страна от третия свят,ще изненада с "двигателите си" Америка ?
113
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо никога след изстрелване на спътник Спейс - Х не показват приземяването на първата степен, а показват само кадри след приземяването? Можете да прегледате записа на изстрелването на "българския" комуникационен спътник и сами ще се уверите, че самото приземяване липсва на записа ;)-ЗАЩО????Да не би да е заради сходството на Спейс - хъ с програмата "Аполо"? ;)-Хахахахахахахахахаха
112
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ракетня двигател на американските първи степени е проектиран и изработен в Русия по поръчка на САЩ. Както всички знаем, САЩ компенсират с пари и сила липсата на мозък. ФРакетата е американска, но е измислена и произведена от руснаци в Русия. Това значи, че при желания на руснаците ако спрат да я продават на американците, няма кой друг да я произведе, защото САЩ нямат пълната технология на производство и можнопстите за производство. Тоест, САЩ нямат ракета ;)-
111
6
 
5
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Руснаците направили спътни, а американците имат от 10 години автоматичен космически самолет за многократно използване, който върши точно същата работа. Х-37 се казва, може да патрулира на орбита година и половина и се връща на земята за повторно използване. Руският б0клук изгаря в атмосферата.Относно ракетните двигатели - само един модел американски ракети ползват руския двигател РД-180, останалите, вкл. частната ракета Спейс-Х, са си американски.
110
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винаги съм ви писал, че понятието ТЕХНОЛОГИИ и Русия са несъвместими!
109
7
 
7
 
! Отговори
До Боби преди 6 години
Боби, великият руски поет Пушкин (непознат на болшинството в този сайт за полуумни!) е казал:"..и с глупеца не спори!". Тукашната глутница ще ти обясни как американците научили древните китайци как се правят ракети, как се прави барут, хартия и т.н. Руснаците са продали на американски фирми сумата е патенти. Даже в един от тях имам малко участие! Руският ум е нещо, което е трудно обяснимо - работи даже, когато не получава копейка, за да преживее физически носителят му! Колко военни разработки не
108
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиТроби ,забрави да споменеш ,че производството на тези двигатели се прави в Русия ,защото е спечелена като обществена поръчка !
107
8
 
10
 
! Отговори
Щерев преди 6 години
Нали крадците около Путин трябва да лъжат мужиците къде им са парите ..ха.ха.ха
106
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е велика!
105
5
 
12
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До 111Както разбира се 111 Опорни Точки не стигатДвигателите Рд-180 за ракетите Атлас са Руски, Руско Производство, Патентните права са Руски а ЛИЦЕНЗНИТЕ ПРАВА ЗА ТЕРИТОРИЯТА НА САЩ са на Парт енд Уитни - Прави разлика между ПАТЕНТ - притежание на интелектуална собственост и ЛИЦЕНЗ - разрешение за ползване на интелектуална собственост
104
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХАЙДЕ ДА ПОЧВАТ ЗАЩИТАТА ЧЕРВЕНИТЕ *** - ЗЛАТЕНИ, БАБИ КУНИ, МУНИ, ГУНИ И ПРОЧИЕ СОЦ ПА.ПЛАЧ НА ХРАНИЛКА ПРИ ***
103
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЕСЕСЕРИСТАН - ПРОИЗВОДЕЛ НА РЪЖДИВИ ЖЕЛЕЗА, ТЕНДЖЕРИ, ЧЕРПАЦИ И СОЦ ТИНЯ
102
11
 
14
 
! Отговори
сащ суперсила ,хаха преди 6 години
Русия е могъщество и сила !!!
101
3
 
10
 
! Отговори
111 преди 6 години
Стига си писал глупости ,че се излагаш ,платен ***.Поне прочети първо нещо по темата преди да пишеш глупости, шут.Не е срамно да нямаш акъл,срамно е когато се хвалиш с това.Ти си типичен пример.