Връзва ли се българинът на фалшиви новини?

Спас Иванов пред Bloomberg TV Bulgaria
6 ное 2017 15:37, Екип на Bloomberg
34
Връзва ли се българинът на фалшиви новини?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Фалшивите новини имат няколко предназначения. Някои от тях имат за задача да пренасочат към определени портали, генерирайки трафик, респективно печалба. Това не е толкова лошо. Други обаче се използват за социален инженеринг с цел да насочат общественото мнение в определена посока. От тази гледна точка българинът е изключително нерезистентен, изключително податлив на тях.

Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria експертът по киберсигурност Спас Иванов.

"Това е така, защото ние нямаме нито една стабилна основа, на която да се уповаваме и чието мнение да ценим. Ние просто не вярваме в собствената си система“, посочи той.

"Българският потребител не е образован, не може да филтрира съдържание, защото никой никога не е полагал усилия да го научи".

В разговора бяха обстойно обсъдени и мерките, които взимат социалните мрежи в борбата си срещу все по-всеобхватната дезинформация във виртуалното пространство. 

Повече можете да видите на Blomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8След като не дават разна трибуна на всички да ги забранят в България. Не може понеже си написал, че не харесваш миролюбиви да те колят,взривяват,изнасилват и т.н. да те трият и банват. В същото време да се вихрят разни джихадисти и кви ли не без да ги закачат.
10
2
 
14
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 6 години
БЪЛГАРНИЪТ Е типичен пр***ст всенайко ...селски тип .....нема спасение за тоя народ !
9
3
 
10
 
! Отговори
бг смешки преди 6 години
не само че поддава ами изобщо не мисли с Т***пата СИ КРАТУНА ....А фалшивите новини имат един източник - ЦРУ .......
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 7Ами ти сега ли чак вдяваш, че социалните мрежи не са направени в твой интерес. Други са собствениците на тези сайтове, а анти глобалистична тематика там се не толерира.
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се обърне внимание и на цензурата в социалните мрежи. Всичко което е против глобализация,либерастия и ислямизъм се цензурира банват се профили, които не са удобни .
6
3
 
9
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
Фалшивите новини са много яко забавление, а понякога дори са полезни. Който е умен, умее да ги раличава. А глупавите хора, които се връзват, не са фактор, който трябва да се взима под внимание.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има толкова много фалшиви новини, защото съществуват центрове, които изследват доколко човешкото съзнание е податливо на манипулация.Още Хитлер го е знаел, но сега с развитието на технологиите, методите за манипулация и дезинформация стават по-рафинирани.
4
7
 
9
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Цитат:"Българският потребител не е образован, не може да филтрира съдържание, защото никой никога не е полагал усилия да го научи".Не съм съгласен! Българина всъщност следи злободневните теми! Не е "успан" като немци, французи, шведи....Иначе - Да! Пълно е с необразовани манталитетни селяни!!!Днес под една от статиите някакъв се беше изхитрил да напише "оста" ( вместо уста ) ..Често чета и "за това" вместо затова...пълно със селяни със самочувствие - но и с претенции!
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новините са фалшиви, защото 90% от новините са финансирани от трета страна, а не са поднесени спонтанно.
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че то има ли други?
1
1
 
7
 
! Отговори
наивни ми народеце преди 6 години
Като ги гледам как редят един рев сълзи един ред сополи за хамериканските HOAX-и, положението е направо траги-комично.