Еврокомисарят технофоб и има ли безплатен обяд при технологиите?

Маргрете Вестагер няма акаунт в Gmail и предпочита алтернативни на Google търсачки
9 ное 2017 19:20,
12
Еврокомисарят технофоб и има ли безплатен обяд при технологиите?
Маргрете Вестагер. Снимка: Ройтерс

Ако търсите индикации какво е мнението на комисаря по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер за гигантите от Силициевата долина, просто погледнете начина, по който тя използва техните услуги, пише в коментар европейското издание Politico.

Тя използва Facebook и Twitter, но само за работа и не споделя никаква лична информация. Инсталирала е WhatsApp на своя смартфон, но е блокирала възможността да споделя своя списък с контакти. Предпочита да общува с приятели и роднини чрез SMS-и.

Маргрете Вестагер няма акаунт в Gmail и предпочита алтернативни на Google търсачки, като Bing или DuckDuckGo, която заявява, че не следи своите потребители. Нещо повече - комисарят по конкуренцията в ЕС редовно прочиства историята на сърфирането си в интернет и трие файловете "бисквитки", закачени от интернет фирмите като Google или Facebook.

Тази онлайн хигиена изглежда се превръща в мания за Вестагер и само се засилва през годините, прекарани в Брюксел, пише още Politico. "Колкото повече анализирам, толкова повече крия личното си пространство", потвърждава комисарят. В нейните изказвания също се усещат нарастващите й опасения.

"Трябва да разберем какво се случва с данните, събирани от компаниите. Няма безплатен обяд - в крайна сметка потребителите ще трябва да платят сметката", убедена е тя и посочва, че хората всъщност не вярват на онлайн компаниите и доброволно не биха им споделили своите лични данни, като здравни досиета, например.

Едни от най-запомнящите се случаи в практиката на Вестагер в Европейската комисия със сигурност ще бъдат Apple и санкцията, която отнесе компанията за двойните данъчни стандарти, както и Google за нечестните търговски практики. Както и делата срещу Microsoft и Facebook.

Politico подчертава, че преди да дойде в Брюксел, Вестагер е пионер сред датските политици, използващи социалните мрежи. Дори местните журналисти я наричат "Кралицата на Twitter", защото използва платформата, за да даде глас на политиката на малката си политическа сила, израснала до водеща в датския парламент.

Пристигайки в Брюксел, тя обяснява, че предпочита пазаруването онлайн, защото "магазините са винаги отворени".
Маргрете Вестагер обаче няма нищо против развитието на технологиите. Пред Politico тя припомня колко трудно се намираше информация в интернет, преди да има търсачки.

Определя се като "технооптимист" и е един от малкото комисари, които сами управляват своя Twitter акаунт и без притеснения вади своя iPhone и туитва снимка от събитията, на които участва.

Още технологични новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре бе, тя казва, че се определя като "технооптимист", вие я наричате "технофоб". Сега това нормално ли е? Защо лъжете?"Politico подчертава, че преди да дойде в Брюксел, Вестагер е пионер сред датските политици, използващи социалните мрежи." - това технофоб ли е?Технофоб е баба ми на село, която не иска да използва телефон без бутони, защото я е страх да не счупи нещо.Правите ли разликата?
7
0
 
3
 
! Отговори
хахахахахах преди 6 години
Да предлагаш алтернатива на лайнарите от гугъл, които купуват и продват личната информация на милиони хора не е да си анти-технологии.
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За двойните стандарти на ес, може да се пише много. На кратко : за Гугъл, инвестирали и създали най-добрата търсачка - глоба, за микромекте, че продуктите са некачествени, несигурни, представляващи опасност за сигурността на данните - ни дума.
5
3
 
3
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
аз пък съм горд американофоб :)
4
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои хора, като например нормалните, си ценят личното пространство, за разлика от овцете излагащи целият си живот във фейса.
3
2
 
5
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 6 години
Министър на Технологиите в ЕС не беше ли Българка ?
2
0
 
21
 
! Отговори
Men преди 6 години
няма нищо технофобско в тая жена. Напротив тя е достатъчно на ясно каква информация се следи и тя съзнателно не иска намеса в личният и живот.
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми правилно! И аз така правя, но не се наричам "технофоб".