Изкуственият интелект в джоба. Смартфоните на бъдещето!

Ще могат да направят резервация за ресторант и кино вместо вас
22 ное 2017 21:00, Бойчо Попов
28
Изкуственият интелект в джоба. Смартфоните на бъдещето!
Снимка: visualhunt.com

"Побърквам се. Имам 15 хиляди снимки в телефона си. 15 хиляди снимки, представяш ли си какво значи това", казва Франциско Джеронимо, докато вечеряме на една маса във втория по големина град във Финландия Тампере. Португалецът е директор за изследванията за европейския пазар на мобилни устройства към глобалната компания за пазарни изследвания IDC.

Според Джеронимо, който има 18-годишен опит в телеком индустрията в Португалия, Япония и Финландия, преди да се присъедини към IDC, истинският смартфон на бъдещето ще е в състояние да разлиства тези десетки хиляди запаметени в него или в облака снимки и да ни показва именно тези, които търсим. И да прави това бързо и надеждно.

Нещо повече – изкуственият интелект в нашите телефони ще може до 99% да отгатва намеренията на потребителя си на базата на логиката, която той е показвал в действията си, а нивото на разпознаване ще бъде много по-добро от сегашното. Иначе казано – да е умно не е достатъчно. Смартфоните на бъдещето ще бъдат не просто умни, а интелигентни устройства, отсича с една дума пред Investor.bg и Кари Лепанен, директор по 5G мрежите на Huawei.

Какво точно значи "интелигентен телефон"?

Представете си, че в забързаното ежедневие минавате покрай рекламен билборд на българския филм "Възвишение". Чували сте, че бил хубава лента, но не знаете подробности. Вадите своя интелигентен телефон и правите снимка на рекламата. Устройството намира подробна информация за филма и накрая ви пита: "Желаете ли да уредя резервация за Вас и приятелката Ви?".

След като потвърдите, джаджата поема нещата изцяло в свои ръце. От предишен опит знае, че обичайно ходите на кино в петък следобед, към 19 часа. Преглежда календара ви за следващия петък и ако няма ангажимент, автоматично праща запитване по SMS към приятелката ви дали ще гледа лентата с вас в уречения ден и час.

След това преглежда в кои салони в удобни за вас дестинации има прожекции и свободни билети. После с бързо запитване отново чрез SMS пита дали желаете след прожекцията да вечеряте и сръчно запазва маса в любимото ви близко заведение. И купува билетите, като запазва часа и датата в календара за събитията ви. И ви уведомява за свършеното. Почти като лична секретарка, само че по-бързо и удобно.

Всичко това звучи като научна фантастика, но всъщност ще е напълно възможно, благодарение на изкуствения интелект. Новите технологии от последните години и месеци направиха така, че тази иначе не толкова нова концепция да може да се вкара в малки устройства, като телефоните ни. А новите мобилни чипове с изкуствен интелект, като Kirin 970 на Huawei и A11 Bionic на Apple, позволяват в миниатюрен размер да се поддържат функции за изкуствен интелект в самото устройство. Това означава, че тези операции ще се извършват по-бързо на място, отколкото в облака.

Ако тези производители успеят да докажат, че новите им технологии увеличават възможностите на апаратите им, ще имат значително предимство пред конкуренцията.

Продължението можете да прочетете на Investor.bg


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато няма интелект в главата, поне в джоба да има.
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Развитие на изкуствен интелект = глад а оттам и войни! Щом и Мъск се обяви против него....
25
2
 
4
 
! Отговори
Мунчо Шайбата преди 1 година
"Представете си, че в забързаното ежедневие минавате покрай рекламен билборд на българския филм "Възвишение". Чували сте, че бил хубава лента, но не знаете подробности. Вадите своя интелигентен телефон и правите снимка на рекламата. Устройството намира подробна информация за филма и накрая ви пита: "Желаете ли да уредя резервация за Вас и приятелката Ви?""
D Ако сте толкова заети и нямате време КАК ЩЕ ОТДЕЛИТЕ 2 ЧАСА ЗА КИНО?
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Питър - Има много ползи, но както винаги, човечеството предпочита секс, пози, клюки е "сеир", или демек Tinder, Snapchat, Facebook и YouTube ...
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея "функции" се въртят под една или друг форма от поне 4-5 години насам. Това не е интелект. Това е камера и два алгоритъма, вързани за база от данни. Звучи като голям а работа, но не е. Това е точно толкова близо до интелект, колкото тостера ми е Дейта от Стар Трек.
22
0
 
8
 
! Отговори
Абориген преди 1 година
Аааа такива да си ги нямаме. Аз след киното ще искам директно да я клатя а тоя смартфон ще ме накара да обиколя половината кръчми и дискотеки ... това ли ви е "интелекта" ?
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 18
разбирам ви но имам лаптоп, а аз се връщам изморен от тренировка и ми е трудно да го местя постояно. Сега пиша от него.;) Хайде лека!!!
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 17
На неукия и прост човек и много пари да му дадеш той ще ги профука! Далеко съм от мисълта да се сравнявам със СтивънХокинс, но по Вашата логика и той няма нужда да се развива щом не може да е в крепко здраве. Въпрос зададен от ограничен в мисленето човек!
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ви трябва телефон купи си телефон , ако трябва компютър купи си компютър , ако трябва да лежиш и четеш като докера пенсионер купи си таблет..
Точно това съм направил всичко отделно и съм много доволен ..
18
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пуф отървах се от Шбаните андроиди редовно спичаха сега съм с айфон 8+ няма проблеми
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

и за какво му е на пенсионер инвалид да учи езици.. ще му дадат по-висока пенсия ли..
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 14
Това че взимаш 3500 лв. не ме впечатлява много. Когато човек няма здраве, парите не са от чак такова значение. Казах, че ми е трудно да седя седнал, а в леглото не мога да ползвам тетратка и химикал! Колко по- елементарно да го обясня?!
15
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз нямам мобилен телефон , имам домашен телефон за 3лв. неограничени минути към фиксирани и мобилни с два номера мобилен и фиксиран , лови в целия град , безплатно устройство ако се развали сменят ти го , ако батерията също сменят.. кога излизам извън града слагам карта на валчер.
14
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Учи с химикал и лист , и голям монитор пред теб и обикновен декстоп компютър с Дебиан Линукс ОС..
Затова съм станал газар със заплата 3500лв.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съвсем елементарен анонс на Kirin 970. Хайде още да се постараете :-)
12
0
 
5
 
! Отговори
P10 преди 1 година
Сега за празниците huawei p10 ще поевтинее малко и смятам да го атакувам.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Питър
Аз понеже бързо се изморявам като седая и затова легнал от смартфона уча езици. Стигал съм по 10 часа на ден! А имат и много добри приложения за радио, което ако не беше смарфона НИКОГА нямаше да разбера, че съществуват.
10
3
 
8
 
! Отговори
Питър преди 1 година
До Анонимен 8

И какви са тия "сайтове и приложения с научна насоченост"??? Нещо за теоретична физика, философия, математика, естествени науки, където може да се дискутира с най-блестящите умове на човечеството?
Пълна тъпотия са тия смартфони - елементарни устройства за следене на движението, навиците и интересите.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за работа и удоволствия има декстоп компютри
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анониме 5
Много зависи за какво ще го ползваш. Ако играеш само игрички и за търсене на Pokemon Go, или Facebook-ци разни тем боклуци, си е чисто заттъпяване. Но ако го ползваш за приложения и сайтове с научна насочесност!? Но в общи линии е така!