Харесвате руската пропаганда, Facebook ви издава!

Мрежата твърди, че пропагандата е дошла от Internet Research Agency
23 ное 2017 10:37, Елена Кирилова
92
Харесвате руската пропаганда, Facebook ви издава!
снимка: Ройтерс

Facebook ще създаде уебстраница, която ще позволява на потребителите да видят кoи руски пропагандни акаунти са харесали или последвали, след като властите в САЩ поискаха социалната мрежа да бъде по-отворена по отношение на това какъв е бил обхватът на акаунтите с руски произход, предава Ройтерс.

Американските власти определиха новината като добра стъпка. Уебстраницата все пак няма да успее да изпълни исканията Facebook лично да уведоми потребителите за руските пропагандни статии или реклами, на които са били изложени. 

Facebook, Google и Twitter се сблъскват с редица атаки, след като признаха, че руснаци са използвали техните услуги, за да разпространяват анонимно подвеждащи послания сред американците преди изборите в САЩ през 2016 г.

Властите в страната отправиха критики към технологичните компании, като заявиха, че не правят достатъчно, за да засичат подобни публикации, в които руското правителство твърди, че не е замесено.

Facebook твърди, че пропагандата е дошла от Internet Research Agency, руска организация, която според властите и експертите, правили проучвания, е наела стотици хора, за да насърчи прокремълското съдържание през акаунти в социалните мрежи.

След това Facebook е деактивирала въпросните профили.

В изявление социалната мрежа заяви, че ще позволи на хората да видят кои страници или акаунти са харесали в периода януари 2015 г. и август 2017 г., които от своя страна са били свързани с Internet Research Agency.

Инструментът ще бъде пуснат до края на годината и е „част от нашите продължаващи усилия да защитим нашите платформи и хората, които ги използват, от лоши актьори, които се опитват да подкопаят нашата демокрация“, обяви Facebook.

Уеб страницата ще показва само списък с акаунтите, но не и публикациите или рекламите, свързани с тях.

Не е ясно дали Facebook ще направи нещо повече, като да изпрати индивидуални уведомления да потребителите.

Още подобни материали четете в Investor.bg


92
Още по темата: Facebook
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За краварската пропаганда ще казват ли нещо или само за руската?
71
1
 
3
 
! Отговори
не русофил преди 10 месеца
Килъри и "миролюбивите" демократи загубиха изборите. Хората зад и над нея са бесни. Всички им са виновни... Трета световна война ще запалят, че не са на власт.
70
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 68

Предпочитам американска от колкото руска.
69
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Никак не харесвам руската пропаганда. Още по - малко харесвам, обаче, евроатлантическата пропаганда - искат от мен да се гордея с неща, от които ме е срам. Твърдят, че ако продавам България на тях, а не на руснаците, не е предателство. Твърдят, че ако им я подарявам съм още по - велик. Великия подарител Костов. Великия подарител Борисов. И т.н. Подарители разни. Мижитурки нещастни. Ама от САщ им казват, че са титани...
68
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Американска демокрация , нали?
Техната пропаганда е добра , а руската - лоша, нали?
Голяма демокрация, хаха!!
67
2
 
8
 
! Отговори
Yandex преди 10 месеца
И сега какво? Да не влизам в руски сайтове ли? Та там е пълно с наука, технологии, дизайн, информация. Ползвам ги редовно. Търсачката Яндекс е в дадени случия по-добра от Гугъл, преводачката им също превежда по-добре от английски на български и обратно специализиран итекстове.
Това вече на нищо не прилича. Да ти забранят световно достъп до информация с професионални цели.
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз гледам различни източници на информация, добре се справям с английския, немския и руския. Разбирам и повечето славянски езици. Вярвам само на руските източници! Не са безгрешни, но са най-обективните в "информационното пространство"! Нашите обикновено ги неглижират и много бъркат. А 80-те %, след като не виждат на пазара руски стоки, дълбокоумно заключават, че икономиката на РФ е слаба. Дали се произвежда това или онова в РФ, нека погледнат търговските им сайтове! Произвеждат почти всичко!
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Джон Маккейн
Абе тва моме дето я превежда тая статия,да бяхте я накарали нещо друго.Статията Е по американски ***.д Що занимавате хората да си губят времето да четат макартизми.
64
2
 
13
 
! Отговори
Крали Марко преди 10 месеца
Бог да пази Русия и България !!!
63
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Връщаме се към Макартизма.
62
7
 
20
 
! Отговори
сащ суперсила ,хаха преди 10 месеца
Гордея се че съм русофил. Гардероба ми е пълен с тениски с ДВУГЛАВИЯ ОРЕЛ
Профила ми е пълен с Руска тематика. Телефона ми звъни със Ставай страна огромная. Слава на братска Русия !!! Моя икона в живота !!!
61
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Каква е разликата на САЩ с Китай и Северна Корея? Никаква. Всеки си цензурира и манипулира собственото население и го "пази" от чуждата пропаганда.
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Под трите звездички стои думата м...о д..е ..ли.
Не знаех, че е м..ръ..сна.. и се це..нзу.ри..ра.
59
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз съм русофил и такъв ще умра! Това е въпрос на убеждение, което не е обект за обяснение. Не виждам защо това е престъпно?!
Не робувам на *** и не подкрепям намеренията на шепа хора, които искат да ме задължат, че това е правилно. Да бъдеш русофоб също е пропаганда, моля, има публика.
Ако човек има глава на раменете, ако се прави на демократ, какъв е проблемът?
Много по-комична е пропагандата от нашите телевизори, няма да споменавам имена, само факти. Например, какъв голям растеж имаме!
58
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма вече спокойствие за рушофилите. Ще бъдат разпознавани и издавани на момента.
Рушофилите най-после ще излязат от зоната на комфорт.
57
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ха-ха-ха, ще правят картотека на рушофилите. После всички вкупом на Магадан да работят за китайците. Войните от путинските чети Васил Левски и Шипка ще берат шипки в Якутия за да хранят белите мечки.
56
3
 
20
 
! Отговори
11 преди 10 месеца
Бе то отначало бяха руски хакери, после станаха руски реклами, а накрая руска пропаганда. То не било компютри, а компоти.
55
35
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руската пропаганда е по-злостна и опасна от тази на ИД, така, че русофилите да не квичат за свободата на словото, а да се позаинтересуват от свободата на словото в русктата кочина.
54
6
 
23
 
! Отговори
Йоан Павел преди 10 месеца
ФАЩ е от Лукавого ..и трябва да бъде унищожена!!
53
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Най-големите демагози се притеснили за свободата на словото. Смех.