Харесвате руската пропаганда, Facebook ви издава!

Мрежата твърди, че пропагандата е дошла от Internet Research Agency
23 ное 2017 10:37, Елена Кирилова
92
Харесвате руската пропаганда, Facebook ви издава!
снимка: Ройтерс

Facebook ще създаде уебстраница, която ще позволява на потребителите да видят кoи руски пропагандни акаунти са харесали или последвали, след като властите в САЩ поискаха социалната мрежа да бъде по-отворена по отношение на това какъв е бил обхватът на акаунтите с руски произход, предава Ройтерс.

Американските власти определиха новината като добра стъпка. Уебстраницата все пак няма да успее да изпълни исканията Facebook лично да уведоми потребителите за руските пропагандни статии или реклами, на които са били изложени. 

Facebook, Google и Twitter се сблъскват с редица атаки, след като признаха, че руснаци са използвали техните услуги, за да разпространяват анонимно подвеждащи послания сред американците преди изборите в САЩ през 2016 г.

Властите в страната отправиха критики към технологичните компании, като заявиха, че не правят достатъчно, за да засичат подобни публикации, в които руското правителство твърди, че не е замесено.

Facebook твърди, че пропагандата е дошла от Internet Research Agency, руска организация, която според властите и експертите, правили проучвания, е наела стотици хора, за да насърчи прокремълското съдържание през акаунти в социалните мрежи.

След това Facebook е деактивирала въпросните профили.

В изявление социалната мрежа заяви, че ще позволи на хората да видят кои страници или акаунти са харесали в периода януари 2015 г. и август 2017 г., които от своя страна са били свързани с Internet Research Agency.

Инструментът ще бъде пуснат до края на годината и е „част от нашите продължаващи усилия да защитим нашите платформи и хората, които ги използват, от лоши актьори, които се опитват да подкопаят нашата демокрация“, обяви Facebook.

Уеб страницата ще показва само списък с акаунтите, но не и публикациите или рекламите, свързани с тях.

Не е ясно дали Facebook ще направи нещо повече, като да изпрати индивидуални уведомления да потребителите.

Още подобни материали четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: Facebook
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А нещо за со ро со и д на та пропаганда ?
25
1
 
8
 
! Отговори
gb преди 6 години
qsno! facebook +cia rawno na sledene?
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Facebook твърди...""В изявление социалната мрежа заяви...""Не е ясно дали Facebook ще направи нещо повече..."Вие разбирате ли какво направихте? ))) Отказвам да се ХВАНА В "ГОВОРЯЩА" "твърдяща","взривяваща се" "възмущаваща се" и "заяваваща" МРЕЖА.Това и Понтифексът не го умее, а носи Пръстена на рибаря, ако ме разбирате...))
23
22
 
9
 
! Отговори
смешно преди 6 години
според много от дръскачите САЩ са най-ужасния концлагер на света. Интересно защо руснаците бягат панически към този концлагер, а не към Великата и необятна съветска страна, .....където волно диша човекът.....Толкова сте жалки....
22
1
 
19
 
! Отговори
--- преди 6 години
да им с_е_р_а на фейсбука
21
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абеееее Фейса ще докладва ползването на руската пропаганда,другата ще докладва ли!!Не знам някога руска пропаганда да е затривала цели държави,докато за другата има пресни примери-почна с Югославия,мина през Ирак,установи се в Либия и накрая за капак затри Украйна!!Та..........коя пропаганда е по-зловредна и по-чудовищна??За какво трябва да и вярваме??Защо никой в цял свят не я докладва тази,смъртоносната пропаганда??
20
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То на цял свят е ясно какво е Цру. Само на наще *** *** не е. Най-великите, обзаведени с най-супер електроника, дето се оставиха една изостанала Русия да им избере Президента.
19
1
 
25
 
! Отговори
майорски преди 6 години
А за Американската или Европейската пропаганда нещо да кажат !!! ????Руска пропаганда има ...а Америуканска няма ?или просто едните са притеснени, че другите се справят по добре и с по малко средства....
18
13
 
3
 
! Отговори
Я гледай.... преди 6 години
До антисоросоид 16 Ми що ни занимаваш с това какво е ЦРУ в твоите очи? Мислиш че някой го интересуват твойте размисли и страсти.Де тояга , де!
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се, ако сте с нормален интелект тази пропаганда няма да ви повлияе. Тя е предназначена за тези с доста по-нисък.
16
1
 
5
 
! Отговори
Оху преди 6 години
Чувстваме се ухажвани и харесвани така да се каже,рускините ще ни обръщат повече внимание :))
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една пропаганда бори друга пропаганда,а истината е някъде между двете и между редовете!!Да не забравяме също,че борците срещу руската пропаганда са също хора и имат поставена цел и интерес и е редно винаги да си задаваме въпрос кой и защо го прави преди да повярваме на едната или другата страна
14
1
 
4
 
! Отговори
Оху преди 6 години
Ами така се чувстваме специални,ако не и избрани- някой ни обръща внимание,понеже се бои от нашите бъдещи решения.
13
16
 
8
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
Аман от българска пропаганда за величието на Русия. И винаги има поне едно голямо ЩЕ.
12
4
 
23
 
! Отговори
антисоросоид преди 6 години
Ако знаете само колко много ме боли шмайзера за това ви е бедна фантазията. Озобщо не ми дреме. Аз съм заклет "антисоросоид и антиседераст" . В мойте очи ЦРУ е терористична организация номер в световен мащаб.
11
7
 
22
 
! Отговори
Морски преди 6 години
Американците ги тресе яко параноята.
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добра и лоша пропаганада....хаха, 80% ли? Повече са и това е страшно...или смешно, зависи от вас.Искам да питам0-предвижда ли се наказание за НЕползваване на фейсбук или "умен" телефон?(Питам тука, щото немам феасбук и не мога да питам тамD)Мерси!
9
4
 
23
 
! Отговори
Българина преди 6 години
А за феновете на цру и СА ще издават ли?нещо двойни стандарти при глобален пазар ми се струва
8
6
 
32
 
! Отговори
Tron преди 6 години
А за западната пропаганда защо не поговорим ?! Ясно е че и Русия не са "стока", но повярвайте ми, никой не може да се мери по двуличие, лицемерие и жестокост с т.н. цивилизован запад ... САЩ и ЕС не забелязват хиляди човешки жертви, стига това да им е изгодно, но в подобни ситуации в обратна посока от мухата слон правят, благодарение на монопола на световните медии които управляват ...Жалко е ... справедливост няма, не е имало и няма да има ...
7
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 9Хо-хо-хо.....я пак.....за какви "последствия за четящите ......" говорите вие, драги "толерантни" еуропейцу???? Затвор, каторга....хи-хи-хи.....че вие сте били по-страшни и от най-страшните болшевики!!! Е...ти "демократите"!!!! Всъщност, като си спомниш, че хитлер-чето и гьобелс-чето са се РОДИЛИ И ОТГЛЕДАЛИ именно в тази "толерастка" еуропка НИЩО вече не ме учудва!

Спонсорирани публикации