Kindle врътна десет години!

Популярният четец на Amazon разтърси книгоиздаването
23 ное 2017 11:23, Елена Кирилова
2
Kindle врътна десет години!
снимка: Ройтерс

Преди 10 години Amazon пусна на пазара първия Kindle. Той беше голям, тромав и отчасти грозен, със странна физическа клавиатура и 250 MB вградена памет, а цената му беше 399 долара. Електронният четец се разпродаде за по-малко от 6 часа и тази тенденция се запази до следващия април. Amazon наистина беше напипала правилната ниша, пише в свой анализ TechCrunch.

Десетилетието след появата на първия Kindle беше турбулентно за книгоиздаването. Barnes & Noble – някога достатъчно голяма, за да заплашва местните книжарници, започна да затваря книжарници. Междувременно Borders затвори всичките си места. Големите издатели пък преживяха голяма консолидация.

Amazon вече беше по пътя към доминацията си по времето, когато пусна Kindle. Успехът на електронния четец послужи само за затвърждаването на позицията на компанията в сферата на книгоиздаването. Според скорошен доклад Amazon държи около 80% дял от продажбите на електронни книги.

Възходът на електронния четец беше смятано за първите стъпки към края на физическите книги такива, каквито ги познаваме. Беше невъзможно да не се правят паралели с музикалната индустрия.

Продажбите на физически книги се свиваха постепенно и стабилно през следващите години. Според Nielsen Bookscan продажбите на печатни книги се свиха с по 9% през 2011 и 2012 г., докато дигиталните растяха. До 2010 г. Amazon продаваше повече електронни, отколкото хартиени книги.

Нещата никога не са толкова прости, разбира се. Много от същите сили, които обявиха смъртта на хартиената книга през 2009 г., сега твърдят същото за електронните четци, след като физическата книга направи завръщане през последните години, докато продажбите на електронни заглавия имат по-малък дял. CNN побърза да обяви печатните книги за „новите плочи“.

Малко играчи все още се борят на пазара на електронни четци, като най-значимият е Kobo. Но както в много други области, Amazon продължава да доминира. Както iPod преди него, и Kindle се превърна в синоним на цяла продуктова категория.

Продължението на материала вижте тук


2
Още по темата: Kindle
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много по-лесно и бързо се зарежда докъде си стигнал от други четци. Повече държи батерията. Има чудесна и ненатрапчива интеграция c goodreads. Осветлението е нежно С леко натискане на думата я виждате в речник/wikipedia. Може да добавите и англ-бг речник. Има версия на читанка, с която може да си сваляте директно от браузъра книги. Английски mobi книжки от libgen. На много други четци браузърите не стават за сваляне на книги. Заслужава си въпреки нуждата от конвертиране на много книги.
1
0
 
7
 
! Отговори
Браво на Амазон преди 1 година
Ние ползваме 3бр купувани в различни години и с различна цел. За четене на стандартна книга са незаменими, не те болят очите, може да си носиш "цяла" библиотека по всяко време. Батерията издържа 10-30 дни без зареждане. Друга работа е ако се ползва за вестници или и-нет-не става! Принципно е хубаво да имаш компютър и програма за преобразуване в подходящ формат за четене. За мен е много полезен.