Откъде е дошло златото...

Учени коментират, че строежът на Земята не е изучен
24 ное 2017 08:52, Петя Славова
10
Откъде е дошло златото...
Снимка: архив, Reuters

Геолози от университета в Гранада установиха откъде е дошъл един от най-ценните метали - златото, пише сайтът Лайф.

Според тяхно изследване благородният метал се е придвижил в близост до земната повърхност от дълбочина 70 километра. Специалистите предполагат, че златото се е образувало в долните слоеве на земната кора и впоследствие е било изтласкано на повърхността, пише БТА.

Учените отбелязват, че изследванията на земната кора и на мантията навеждат на мисълта, че строежът на Земята не е достатъчно изучен. Те изтъкват, че горните и долните слоеве на мантията все още могат да съдържат големи количества злато, недостъпно за промишлен добив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: ученизлатоземя
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
учените няма защо да се бъхтат над такива проблеми,достатъчно е да прочетат коментарите тук и всичко ще им се изясни.
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ле ле, кой ги пише тези простотии! Златото се било образувало на 70 километра дълбочина? Тотална глупост, вземете да прочетете как и къде се образуват химически елементи. Отдавна известен факт е при образуване на Земята тежките елементи са "потънали" и съответно образували ядрото на платената ни, защото в началото си тя е била разтопена топка съставена от остатъчния материал от образуването на Слънцето.
5
2
 
17
 
! Отговори
реф преди 6 години
Петя в долните слоеве има кафяво злато... Достъпно ли е за добив?
4
2
 
5
 
! Отговори
До 2 и 3 преди 6 години
Що, не може ли и с трансмутация? Вярно, в много малки количества, но все пак...
3
1
 
31
 
! Отговори
Не се знае... преди 6 години
Който иска да провери- най дълбоката дупка която е пробита в съвремието е около 12км, някъде на север от Петербург-за 20на год. Американци са пробвали на океанското дъно, до свършване на бюджета през 60те. Най -важното от тези сондажи е че температурата се покачва с дълбочината. За геолозите има много данни, но като цяло това знаем. Всичко писано е по-косвени измервания. Жалко че 90% от средствата на човечеството се харчат за войни, вещи,горива, а даже не знаем върху какво стъпваме..
2
1
 
10
 
! Отговори
... преди 6 години
Просто не им се сърдете на журналисти от такъв тип! Тази статия е просто мноооого лош превод на друга! И да кажа просто за по-голяма ясното! В този си превод статията не само е безполезна, но води и до заблуждения и много грешни представи относно това за което пише в нея!
1
2
 
9
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Тъкмо щях да кажа същото, но Burzum ме изпревари!Всъщност, има още един начин за получаване на злато: Чрез облъчване на живак или платина в ядрен реактор.Но, по-евтино ще ни излезе ако просто си купим кюлчета от банката...