Биткойнът няма връзка с реалната икономика. Защо?

Френският анализатор Робърт Офел пред Bloomberg TV Bulgaria
4 дек 2017 21:02, Екип на Bloomberg
67
Биткойнът няма връзка с реалната икономика. Защо?
Снимка: Free images

Робърт Офел, председател на Регулатора на финансовите пазари във Франция коментира позицията си за криптовалутата. 

Според Офел биткойн не подлежи на регулации. "Бих казал, че това е опасна илюзия", коментира той.

За него криптовалутата е предизвикателство както за централните банки, така и за финансовия надзор, прeдава Bloomberg TV Bulgaria.

Въпреки че биткойн олицетворява мечтата за универсална валута, улесняваща паричните транзакции в края на краищата това е начин за покупка на незаконни стоки, изпиране на незаконни приходи, разработване и плащане на кибер-престъпления, коментира той.

Според Офел биткойн няма връзка с реалната икономика и "ако беше валута, би било много лош тип валута".

"Трябва да инвестираме в инфраструктура, иновации и когато хората влагат парите си в такъв тип актив, губим възможността да развиваме истинската икономика", заяви още той.

Целият коментар на Робърт Офел, вижте на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 43Аз такива приказки четох в този сайт от "случайни лица" и по-рано но за друга "далавера" - "влагайте си парите в КТБ - щом държавата си държи парите там, всичко е сигурно" и накрая какво стана? Мани нехайство с твоите далавери. Ако човек иска от това да забогатее, заслужава да е в калтта цял живот
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 42Кое е толкова странно? Постоянно четем ПР колко велико нещо е това криптовалутата - напълно естествено е някои от хората да проявяват контрареакции.
37
2
 
6
 
! Отговори
Нино преди 6 години
Аз обаче днес питам, дали знаете, че за обслужването на една транзакция, без значение дали е за 100 или 0.0000001 биткойна, към днешна дата се изразходват 274 kWh, което се равнява на около 55 лв. по цени на ЧЕЗ? Очевидно никога няма да мога да си купя сирене и хляб от магазина с биткойни, чисто и просто защото не мога да си платя транзакцията. Няма как да се ползва масово, вместо сегашните пари.И така, да поразсъждаваме малко. От една страна, цената на BTC з
36
6
 
2
 
! Отговори
Копайте Копайте преди 6 години
Биткойнта е бъдещето. Влагайте в него купувайте го, копайте го и един ден ще може да си позволите спокоен и охолен живот.Масово се продават ферми за биткойнти във фейсбук
35
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на вас разбирачи. Колко пари спечелихте като оплювате нещо? Замислете се! Сещам се за ваца "Я пък тоя, Я пък тая и накрая Я па Я".
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво покритие има тази нова "валута"? Дори след падането на златния стандарт и превръщането на долара в "лист хартия" той все още има един вид покритие тъй като зад него седи една държава с огромна икономика и армия. Какво реално седи зад Биткойна?
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой "разбирач" може ли да се аргументира защо цената на Койна е толкова висока? За мен причината е очевидна - чиста спекула +много ПР, но нали в тази държава всеки е експерт...
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не твърдя че разбирам от биткойн, но разбирам от обръщение и интереси :) От криптовалути и ти не разбираш, защото нито веднъж не посочи каква е вътрешната им същност.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С други думи, аз не казвам, че не е някакъв актив биткойн, а казвам че не е пари. А щом е само някакъв актив биткойн, значи подлежи на спекула. А щом е така, масовката ще отнесе плувката. Толкоз.
30
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В икономиката парите имат едно качество, което биткойн няма и няма да има скоро - висока скорост на ликвидност. Пример- качваш се в такси и накрая плащаш с най-бързо ликвидния актив - пари. С биткойн няма да се случи тази скорост на разплащане, защото първо някой трябва да ти даде за тях пари, а после с тях да платиш.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки може да получи пари и да борави с тях, но с биткойн определено и категорично не е така. Парите са лесно достъпни, биткойн не. Това скоро няма да се промени, и така угасва едно от прокламираните му предимства - децентрализацията. Умира и претенцията че всеки може да го добие. Нищо подобно. Всеки трябва да плати за него с първични пари. Демек всичките му предимства като пари са фейк. Затова няма шанс скоро да стане пари. Скоро означава поне десетилетия. Но всеки да прави каквото желае.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаете ли, че дори и да се олющите с дебели цифри за мощна техника, дневният ви добив трудно ще надхвърли стотинки, като самостоятелен играч???
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Биткойн е посредник между пари и стоки. Безспорен факт. Въпросът е, кому е нужен такъв посредник? А това че е трудно достъпен е очевидно. А това че на някакъв отдел на банка в Зимбабве са им позволили да търгуват с рискови активи, изобщо не означава че bc дори прилича на пари. Може да бъдете глyпaци и да купите, но няма да можете да добиете! Който може - да разбира.
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТова е преимуществото на IOTA. :) Всеки може да купи ако знае как или откъде. A за биткойна - има камара БГ сайтове които ще ти го купят на секундата и ще ти преведат парите както си пожелаеш.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
BC не е пари, защото Вие нямате пряк начин да се сдобиете с него. Трябва да дадете реални пари, за да получите биткоини, и после евентуално с него да пазарувате. Е, за какво тогава ви е такъв посредник между парите и стоките??? А за да станете "миньори", трябва да се разделите с поне 5-10к евро, за мощен компютър, за да има смисъл участието ви в блока. Имаите предвид, че алгоритмите стават все по-тежки! Очевидно не всеки ще може да се включи в копаенето. Тъкмо това ограничение ще попречи на bc.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
IOTA e следващата стъпка. Биткойна е ограничен от възможности за брой трансфери. IOTA позволява неограничен, нетаксуван трансфер. Цената скочи от 0.30 до 3 долара за две седмици.
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
BC няма да стане пари. Няма да стане, защото достъпа до него за 95% от населението на планетата е труден или невъзможен. Спекулативен актив да, но пари едва ли. Технически е недостъпен. Т.нар. копаене представлява потвърждение на трансакции... Формално това е правене на нищо. Просто включване в блокверигата. Да, може да се спечели, но и във всяка лотария също. Това не я прави дори масов дериват. Не очаквайте нищо съществено за обикновения човек.
22
0
 
0
 
! Отговори
Миро преди 6 години
до 22 , как ще се търгува само в долари бе фи. вземи се поинтересува й малко преди да пишеш глупости.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 16Прав си рептил е. Продължавай да лижеш, дето другите плюят!
20
2
 
8
 
! Отговори
Trolland Dump преди 6 години
"Биткойна няма покритие" - цена на Биткойна, 2000$, купувам като луд"Биткойна е поредната измама" - цена на Биткойна 4500$, купувам като луд"Биткойна стигна върха си" - цена на Биткойна 6000$, задържам(грешка, трябваше още да купувам...)"Биткойнът няма връзка с реалната икономика" - цена на Биткойна 11 000$, продадох пет бройки, купих си кола. Нова, хубава, лъскава.И как няма връзка с реалната икономика?!? : )))