Uber с нов шамар във Великобритания

Делото за заплащането на служителите ще трябва да се разгледа първо от Апелативния съд
5 дек 2017 10:07, Бойчо Попов
2
Uber с нов шамар във Великобритания
снимка: Ройтерс

Искането на Uber за обжалване на решението за правата на работниците пред Върховния съд на Великобритания е било отхвърлено, предава Ройтерс, като се позовава на данни на сдружението на независимите работници във Великобритания (IWGB).

Решението би означавало, че делото ще трябва да се разгледа първо от апелативния съд.

Преди две седмици услугата за споделяне на пътувания подаде молба да обжалва директно пред Върховния съд решение на британския трудов трибунал, според което шофьорите на се ползват с правата на останалите работници, като например да получават минимална работна заплата.

„Днешното решение е още един удар срещу правната стратегия на Uber, която отнема правата на служителите", заяви генералният секретар на IWGB Джейсън Мойър-Лий в изявление по електронната поща. 

Говорител на компанията отказва да коментира темата, като само отбеляза, че компанията ще отнесе случая пред Апелативния съд.

Преди по-малко от месец трудовият трибунал в Лондон реши, че компанията трябва да признава шофьорите си за свои служители и да им плаща минимална заплата. Uber има близо 50 хил. шофьори във Великобритания и обжалва предишно решение от октомври 2016 г., според което шофьорите, ползващи нейното приложение, имат право на минимално заплащане от 7,50 британски лири (8,50 евро) на час и на платени отпуски. Досега на шофьорите се заплащаше за извършен курс. Компанията изтъква, че те са самонаети и сами избират работния си график и местоработата си.

Koмпaниятa ce бopи и дa зaпaзи лицeнзa cи зa британската столица, cлeд ĸaтo мecтният peгyлaтop заяви, че няма да го поднови. Зaбpaнaтa тpябвaшe дa влeзe в cилa от 30 ceптeмвpи, нo Ubеr oбжaлвa решението и вce oщe paбoти там до излизането на окончателно съдебно решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Uber - по-евтин транспорт за мен - СУПЕР ! Ама го махнаха, защото се оплаквали работниците ... тц тц, нали сме капитализъм бря ?
1
1
 
3
 
! Отговори
Курти преди 6 години
Тия май са *** от английския съд. Нещата започват да приличат на Гърция - временно наети работници бяха осъдили работодателя, защото им прекратил трудовите правоотношения, след изтичане на срока. И "съдът" ги беше възстановил?!? Или просто искат да изгонят Uber?

Спонсорирани публикации