Биткойнът – по-скъп от Boeing и Coca-Cola

Цената на един биткойн се повиши с 5,8% във вторник
6 дек 2017 10:00, Бойчо Попов
110
Биткойнът – по-скъп от Boeing и  Coca-Cola
снимка: Ройтерс

Дигиталната валута биткойн, която стана свидетел на изумителен ръст през 2017 г., мина във вторник поредната граница след няколко спада през последните дни.

Цената на един биткойн се повиши с 5,8% във вторник, достигайки рекордните 11 855,73 долара. С този ръст за първи път общатата пазарна капитализация на биткойна мина 200 млрд. долара, показват данни на CoinMarketCap. За да дадем представа колко бързо се повишава стойността на тази валута, припомняме, че едва в края на октомври биткойнът мина капитализация от 100 млрд. долара. Комбинираната пазарна оценка на всички криптовалути е 356,9 млрд. долара.

При сегашния си размер биткойнът е по-голям от всички компоненти в индекса S&P 500 с изключение на 23. С нарастването до 200 млрд. долара сега пазарната капитализация на тази валута е по-голяма от оценката на Coca-Cola Co. и с 1% под тази на Oracle Corp.

Въпреки че още няма борсово търгуван фонд (ETF), посветен на криптовалутата, биткойнът не е прекалено далеч от задминаването и на най-големия ETF по обем - SPDR S&P 500 ETF Trust, който разполага с активи за „едва“ 258,2 млрд. долара. Досега през 2017 г. биткойнът поскъпна с повече от 1100%, след като приключи 2016 г. на цена под 1000 долара. За същото време индексът S&P 500 нарасна с 18%.

Въпреки че цената е силно променлива, тя се повиши на фона на редица коментари, че става дума за балон или измама, включително от такива високопоставени инвеститори като Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JP Morgan Chase & Co.

Вижте графиката с капитализациите и продължението на материала в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: биткойн
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един от нерешените математически проблеми е, дали съществува функция, която няма обратна функция.Тъй като банкерите нямат време да решават задачи са се пуснали по пързалката на криптовалутите и банкирането по интернет. Така те строят една паянтова постройка, която във всеки момент може да рухне с гръм и трясък
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лава хвърля вулкан не е,Леле мале, к'ой туй нещо....
13
1
 
11
 
! Отговори
+++ преди 6 години
Цитат: Дигиталната валута биткойн ....+++Сутринта Управителят на БНБ каза в интервю, че биткойна не е дигитална валута и даже изобщо не е валута, а стока.
12
0
 
6
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
с подобни измишльотини да не се чудят защо нямало квалифицирани кадри, дори в Европа няма лекари, та вземат нашите, а и не само такива, кой ще иска да учи цял живот и да поема рискове, а на някои защитници ще им пожелая да ги оперира криптохирург и да ядат криптопържоли.......
11
3
 
0
 
! Отговори
Yo yo преди 6 години
ETF се предлага на Шведската борса ;)
10
3
 
13
 
! Отговори
до 7 преди 6 години
И какво точно търгуваш с тях?Софтуер е програма не еВалута е в банка не стои Пипнеш го растеКво е това нещу дето мяза на онова нещу.Сериозно схемата е чисто пирамидална като ръст и популярност.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха ха, намерил се тук някакъв експерт да слага минуси на разумните коментари, явно има някакъв интерес.
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато има овце, ще има и кой да ги стриже. После ще искат помощ от държавата, че останали без пари и всички ние ще плащаме за глупостта им.Хайде на биткойните народе.
7
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те и парите нямат покритие ама ги ползвате. Щото някой ви казал че имат :))) Баламурници ...Това са парите на бъдещето - хубави или лоши. Вече се търгува с тях .
6
0
 
12
 
! Отговори
**** преди 6 години
Да не забравяме и лихвите по времето на Жан Виденов кави проценти гонеха,и след тов всички знаем какво стана,и тук ми намирисва на същият проблем,но в светове мащаб.
5
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво стой зад тази виртуална валута ?????,,, държави,, фирми ,, предприятия,, автомобилни компании ,,рудодобивни мини ,, атомни ел. централи и ТН. КОКВО??? АМИ НИЩО МАИ!!!!
4
1
 
24
 
! Отговори
Румен преди 6 години
а,останалите 300 криптовалути,защо не ти отразявате? днес ще има ли нови снимки на Николета?а,на Гришо,ще му броим ли пак парите?
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом китайската банка се отказа от биткойните нещата са ясни. Сега няколко години ще се вихри спекула в добрия и лошия смисъл на думата и после ще има хора които пият студена вода.
2
6
 
6
 
! Отговори
Топ-експерт преди 6 години
Биткойна ще стане 50 000 $$$$ и тогава ще спре да расте и ще се стабилизира.
1
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зеления Хайвер и той има повишен индекс.