YouTube атакува Spotify и Apple Music с Remix

Новата услуга ще е третият опит на Google в тази сфера
Обновена: 8 дек 2017 16:07 | 8 дек 2017 16:07, Бойчо Попов
12
YouTube атакува Spotify и Apple Music с Remix
снимка: Ройтерс

YouTube планира да представи платена музикална услуга през март 2018 г., предава Bloomberg, като се позовава на запознати с темата източници. Това би бил третият опит на компанията майка Alphabet Inc. да навакса изоставането си в тази сфера спрямо конкурентите Spotify и Apple Inc.

Новата услуга би помогнала да се успокоят ръководителите на компаниите от звукозаписната индустрия, които настояват за повече приходи от YouTube. Warner Music Group, една от трите най-големи световни звукозаписни компании, вече е подписала споразумението, поясняват пожелалите да останат анонимни източици.

YouTube е в преговори и с другите два големи лейбъла - Sony Music Entertainment и Universal Music Group, както и с Merlin, консорциум от независими лейбъли, поясняват източниците.

Платените услуги от Spotify и Apple Music стимулират възстановяването на музикалния бизнес, който отново се разраства след почти две десетилетия на упадък. И все пак големите звукозаписни компании твърдят, че ръстът ще бъде още по-значителен, ако се включи и YouTube, която критикуват, че не ги компенсира достатъчно като се има предвид колко хора използват сайта, за да слушат музика.

Музиката е един от най-популярните видео жанрове в YouTube, който привлича повече от един милиард потребители месечно. 

YouTube не успя да постигне същия успех като Apple или Spotify в убеждаването на хората да се запишат за нейните платени музикални услуги, макар че опита да стори това. През 2011 г. Google пусна услуга за поточно предаване на аудио Google Play Music. YouTube Music Key дойде през 2014 г., като предостави на абонатите музикални видеоклипове без реклами. Тази услуга се трансформира в YouTube Red през 2016 г., позволявайки на потребителите да гледат видео без реклама.

Новата услуга, наречена Remix, ще включва подобен на Spotify стрийминг по заявка и ще включва елементи от YouTube, например видеоклипове, казват източниците на агенцията. YouTube се е свързал с изпълнителите, за да потърси помощта им за популяризирането на новата услуга, твърди един от източниците на Bloomberg.

YouTube трябва да преодолее няколко препятствия, за да постигне целта си да пусне услугата през март. Компанията не само се опитва да договори нови сделки с Universal и Sony от повече от година насам, но и води преговори с Vevo. Vevo, която е собственост на Universal и Sony, също разпространява музикални видеозаписи.

Въпреки, че музикалната индустрия се надяваше, че Red ще бъде посветена на музиката, YouTube я насърчи да стане „дом за оригинални видео проекти“, като комедията за научна фантастика Lazer Team или сериала The Karate Kid.

YouTube назначи през миналата година бившия изпълнителен директор на Warner Music Лайър Коен, за да помогне за музикалните операции и да служи за връзка със звукозаписния бизнес. През 2006 г. Google премести голяма част от персонала си за Google Play Music в YouTube, а Коен обяви плановете си да създаде нова платена услуга.

Още подобни материали четете в Investor.bg


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Манев преди 11 месеца
Пълна простотия!
Гугъл от отдавна имат музикална услуга, какво се опитват да направят май и те не знаят. Също така само най-големите *** слушат музика от портал за видео споделяне. Стриймването на видео е скупо, не е като аудиото. Качеството също не е съпоставимо..
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност, ако платиш за Google Play Music, или каквото е там, получаваш не само, услуга подобна като спотифай, но ти падат рекламите от YouTube и когато заключиш телефона, аудиото от клипчетата продължава да върви. Но тъй като Google, парадоксално, са ужасни в промотирането на собствените си продукти, не е за чудене, че не сме чували за тая им услуга ...
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2 - Ако стане един лев, хората ще спрат да си качват музиката на Spotify, защото Spotify няма да може да им плаща адекватно. Не знам, дали и за AWS ще могат да отделят пари ...
7
11
 
6
 
! Отговори
Пещерняк преди 1 година
Само аз ли още си карам на mp3-ки ? Да плащам месечни такси, за да слушам музика ?!?!
6
0
 
3
 
! Отговори
Ceci_ преди 1 година
Youtube Red не е достъпна в куп страни за разлтка от спотифай примерно
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Hafen die Wahrheit

Цената на Spotify e съобразена спрямо българския пазар.
Отделно има и семеен абонамент за 8 евро и такъв абонамен позволява на 6 човека да ползват услугата за един месец.
4
2
 
0
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 1 година
До 1,
Тук не става въпрос YouTube да стане платена, а музикалната платформа към YouTube.

Deezer са още по-зле от Spotify! При тях след пробният безплатен период, ВСИЧКО става платено. Голям каиш ха ха ха
3
0
 
2
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 1 година
Въпреки че има разлика между YouTube. В тубата всеки може да си публикува всякакви клипчета (поради това не може да стане платена, всеки ще претендира за авторското право), докато в Spotify Walter има много по-голямо разнообразие от лицензирани изпълнения.
2
5
 
3
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 1 година
Само че Spotify ако иска да запази клиентите си, не трябва да ограничава безплатните си услуги с времето, а да намали таксата си защото сега е 10лв. на месец и много малко хора се "вързват". Ако стане един лев, ще печелят много повече от оборота! За един лев не само аз се бих навил, но десет са твърде много!
1
2
 
7
 
! Отговори
Некъф преди 1 година
...и на момента ще отбележат драстични загуби ако направят youtube платен.