Биткойнът – предизвикателство за енергетиката!

Производството му гълта ел. енергия годишно колкото България
Обновена: 12 дек 2017 09:09 | 12 дек 2017 09:07, Деляна Петкова
31
Биткойнът – предизвикателство за енергетиката!
Снимка: архив, Reuters

В последните седмици биткойнът буквално е мания – стойността му се следи изкъсо от анализаторите, които са раздвоени балон ли е той или просто следващата стъпка във финансовата система. Волатилността е основната тема, но така на заден план остават някои важни подробности за дигиталната валута.

На първо място как се появява тя. Биткойнът е криптовалута, която заради големия интерес все по-често се „копае“ или генерира в информационни центрове, изискващи силен хардуер и огромно количество електроенергия. На базата на сегашното „производство“ изчисленията на Digiconomist, чиято основна тема са дигиталните валути, показват, че за поддръжката на биткойн манията са необходими малко над 32 тераватчаса електроенергия годишно.

Скокът само за месец е забележителен – на 11 ноември средногодишните нужди от електричество за производството на биткойн бяха 26,7 тераватчаса.

За сравнение, двата блока на АЕЦ  "Козлодуй" произвеждат малко над 14 тераватчаса годишно. Оперативните данни на централата за първите 11 месеца на годината например показват, че пети блок е произвел 6,9 тераватчаса, а шести – 7,05 тераватчаса.

Още по темата

Ядрената ни централа произвежда към 30% от електроенергията, потребявана в страната – годишно това са почти 35 тераватчаса.

Ако биткойнът продължи да се развива с този темп, ще разбие всички планове за развитието на енергийни мощности в следващите няколко години. Един от проблемите в тази сфера е трудното реализиране на производствени мощности в последните години. Въглищните централи се превръщат в мръсна дума навсякъде в Европа, ядрените централи са трудни за реализация, а зелените мощности не са устойчиви в производството на ток.

Остава само да гадаем валиден ли е въпросът дали в един момент операторите могат да бъдат поставени пред избора биткойн мините ли да осигурят с електричество или бита?

Потреблението на електроенергия не е единственият проблем с битойните, за който финансовият свят не се замисля особено. Въглеродният отпечатък на криптовалутата е огромен, защото основните „миньори“ се намират в Китай, според първото систематизирано проучване на криптовалутите, изготвено от Кеймбриджкия университет. На този етап електроенергията в тази част на света се произвежда основно от въглищните централи и повишеното търсене води и до ръст на производството.

Само една трансакция на биткойн коства емисия на 115 килограма въглероден диоксид.

Добиването на биткойни се оказва много динамичен сектор – непрекъснато влизат нови и излизат стари играчи, показват още проучванията на учените. Но около 58% от съоръженията за криптовалути се намират в Китай. Другият доминиращ играч е САЩ с 16% от мините. В САЩ обаче въглищните централи държат дял от 30% от производството на електроенергия. Най-често използваното гориво за централите в страната е природният газ с дял от 34% от общото производство на електроенергия през 2016 година.

Тепърва биткойните, водещата криптовалута, ще се развиват, коментират анализаторите. Първата стъпка, която ще покаже в какъв размер ще стане това, е излизането на Чикагската борса, планирано за 18 декември. Оказва се обаче, че те са истинско предизвикателство не само за финансовите среди, а и за енергетиката.

Темата за биткойна можете да следите в Investor.bg


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Принципно биткоинът беше създаден, като опит да докаже, че финансистите са генетически простаци. Доказа го. Иначе, бъдещето му е китайско. Те си падат по далаверите дори повече от САЩ.
29
0
 
1
 
! Отговори
Бенджи и Закс преди 1 година
Аре прогноза...скок до 60000 и после тъшак на 1000. И между другото е на Саксо ***. Чайна мада фака ще развива NEO , а сащ Ripple. И кой ви каза че.... САЩ Аааа уууу. Втори са Исландия, трети Чехия.
Смешници
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврика, еврика, еврика! Ще построим АЕЦ Белене и държавата ще копае биткойни. Това е решението, което гербаджиите чакаха. Ще инвестираме 6,4 милиарда евро, а държавата ще добие стотици милиарди само за няколко години. Бързо, да не изпуснем биткойните!
27
2
 
2
 
! Отговори
k преди 1 година
Колко терават часа енергия годишно отиват за добива на злато?
26
2
 
5
 
! Отговори
Виж ти преди 1 година
Биткойнт, за тези които не знаят какво е, тоест за всички - това е изключително перспективна валута с висока стойност. Във вас навярно възниква въпросът - защо?
Защото тя, в следствие на рекламата която и се прави е нещо свръх мистериозно, заредено с огромен потенциал за печалба, тоест съблазнява в огромна степен най-развития в съвременния човек инстинкт - алчността. Именно генерирането на алчност я прави доходоносна за тези създали мита за нея. Останалите 99.999% както винаги супата ще духнат.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до до 14

А това виртуално богатство с висока енергийна цена, дали ще може някога да се пие, яде и диша, или поне едното. Защото нещо не разбрах тези ни основни потребности някак си да са отпаднали от самосебе си. И тъй като след малко ще е обяд и ще трябва нещо да се гризка, вземи си един биткойн - от любопитство, а и за всеки случай.

Колкото до операторите, те дилема нямат. Първоначалното натрупване на капитала никога не се е влияело от морални или някакви други обществено полезни подбуди
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази статия получава приза за тъпотия.на.годината

Браво на г-жа Деляна Петкова, нека да заповяда пред първи блок на АЕЦ Белене
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лоша работа, и сега какво ще крием в дюшеците и бурканите?
22
2
 
5
 
! Отговори
УМЕН преди 1 година
А може би идва изкуственият интелект. Той няма нужда от злато, имоти, политика или власт. Той има нужда от енергия. В частност електрически ток.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 18

Ха-ха-ха дефолт на щатската икономика!?!
20
1
 
5
 
! Отговори
УМЕН преди 1 година
Или Илон Мъск тества световната електропреноснамрежа за електрическите си визии или САЩ опипват почвата за смяна на кухия долар с нещо ново за да се задържат на повърхността поне още малко. Може би и двете.
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 14

Ти си свикнал винаги богатството да можеш да го пипнеш т.е. да има материално изражение. Светът е изпреварил твоето мислене и вече се насочва към богатство което не може да се пипа с ръце, твое е но не знаеш къде е, разполагаш с него благодарение на 12 ключови думи измислени от теб и ако някой ти научи ключовите думи може да ти задигне цялото богатство.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Далавера е, при това Голяма, но много умни глави смятат, че това не е начинание на някакъв си частник, а става въпрос за правителствено начинание. Изводът при такава хипотеза е, че няма да се спука балона, а плавно ще смени една друга валута, която няма шанс да се въстанови, защото дългът в тази валута е непосилен - ДОЛАРЪТ. В този ред на мисли, идва и изводът, че Биткойн е измислен и се реализира от фед. резерва на САЩ. Целта е избягване на дефолт на щатската икономика.
17
0
 
3
 
! Отговори
до 14 преди 1 година
биткойн и злато....върви си пий хапчетата...
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес 1 транзакция ражда 115 кг въглероден двуокис. След 5 години ще станат 1150 кг, а след още 5 към 20-30 тона. Като се вземе в предвид че на всеки 10 минути се пуска в обръщение 1 биткойн а оставащите за пускане са 4500000 лесно можем да сметнем че последният биткойн ще се появи на бял свят някъде след 2100 година. До тогава всичкият кислород на земята ще премине във въглероден двуокис.
15
2
 
18
 
! Отговори
666 преди 1 година
Това е най-голямата далавера в човешката история. Тя показва колко са примитивни хората. Скоро балонът ще се спука - шепа хора ще спечелят от това милиарди, а лапнишараните ще загубят милиарди. Да им е честито на пачелившите и губещите!
14
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евреите измислиха биткойна оставиха си 50% (десет милиона биткойни) от него за себе си и накараха Китай да копае останалите до 21 милиона биткойни т.е. да се занимава с производството им и да им вдига цената. Възможно е биткойна да стане новото злато и тогава цената на 21-те милиона биткойни ще се вдигне до цената на всичкото злато съществуващо днес в света т.е. около 8-10 трилиона долара.
13
0
 
8
 
! Отговори
Ko преди 1 година
До Анонимен

1000 души притежават 50% и от парите на света :)
12
1
 
8
 
! Отговори
Аз преди 1 година
И колко пари изкарва българия за година и колко пари изкарва биткойна за година?
Тъпия биткойн струва повече от България :)
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1000 души , притежават около 50 % от всички биткойни . Точка по въпроса !