Първи сме в Европа по жени, заети в IT сектора

След 2020-а – 90% от работните места с цифрови умения!
12 дек 2017 09:15, Петя Славова
67
Първи сме в Европа по жени, заети в IT сектора
Снимка: Reuters

България е първа в Европа по брой жени работещи в IT сектора. Това съобщи българският еврокомисар Мария Габриел, която заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова представиха Европейска седмица на цифровизацията и иновациите. Тя ще се проведе в столицата от 25-29 юни догодина.

Габриел посочи, че след 2020 г. около 90% от работните места ще изискват основни цифрови умения и знания. Общо 40 на сто от фирмите в Европа споделят колко трудно им е да намерят си кадри. "В Европа има недостиг на 300 хил. IT специалисти, а до 2020 г. те ще бъдат 500 хил.", каза еврокомисарят.

От своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че столицата е в топ 3 на Европа по дял на IT сектора - от 3,8% през 2015 г. сега достигна до 8% по обем на постигнатата продукция, пише "Монитор".

Броят на занимаващите се в този сектор пък се е увеличи с 50% в периода 2011-2015 г., което са 40 000 души повече работещите в сферата.

"Това са качествени работни места за младите и образовани хора“, каза Фандъкова. Градоначалникът посочи, че в средното образование се обучават 1000 ученици в 24 училища със специален профил "Информационни технологии". "Компютърна техника и технологии" изучават 250 ученици, а "Компютърни мрежи" - 182. В университетите, по думите й, по тези специалностите годишно се приемат над 11 хиляди студенти.

По време на седмицата на иновации ще бъдем домакини и на Европейската дигитална асамблея и Webit фестивал. Очакват се тези дни да бъдат посетени от над 1500 гости от политическия елит на Европа, както и от 5000 човека от целия глобален бизнес.

Асамблеята ще даде възможност на всички, които са ангажирани в IT сектора и в цифровата икономика да представят и очертаят икономическите перспективи, които са предоставени на цифровия пазар. Част от темите, които ще бъдат обсъдени е "Цифрови промени и знания", киберсигурността и цифровото бъдеще на Европа.


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
anonymous преди 11 месеца
Мъжете сме много по-умни от жените като цяло.Особено в области кати инженерните и точните науки - физика, химия и т.н., както и в инф. технологии(IT).
Има и изключения , но те потвърждават това правило.
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
№60 е отговор на №59, а не на №50. Станало е някакво объркване.
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 61

Преди около 30-35 г. този роман нашумя и получи награди. :)
60
4
 
0
 
! Отговори
ШибиРиби преди 1 година
До Умник,

Не се казва зад бюро а зад компютър. Аз говоря за под бюро където труженичките в IT сектора здраво работят с устната кухина... упс пардон ... с програмните Езици. Предпочитан е Python.
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 50: ,,Пич", нямам време да чета световно неизвестни книги. Аз си падам по класиката
58
3
 
2
 
! Отговори
До 50 преди 1 година
Пич, имаше един роман със заглавие "Родосто", авторката е арменка, забравих името й /може би беше Севда Севан/. Имаше и втори том под по-различно заглавие.
Там има един интересен пасаж. В известен ориенталски публичен дом, възрастна мадам учи на чалъми новопостъпила девойка, която се отличава със забележителна красота - задължително да се научи да реди пасианси, защото това придавало на изражението интелектуална вглъбеност. С други думи, за да е привлекателна, трябва да е има вид и на мислеща.
57
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен ,,предпочитам грамотни жени отколкото прости готвачки"
Аз пък предпочитам красиви жени. А те никога няма да се захванат с тежка умсвтена дейност, защото това ще изяде от хубостта им. Така де, да не са глупави
Красотата е също вид гениалност, при това божествена.
56
0
 
3
 
! Отговори
умник преди 1 година
До ШибиРиби

абе умник върви ти бачкай с акъла си зад бюро
55
4
 
2
 
! Отговори
ШибиРиби преди 1 година
Много ясно, коврите са винаги където са парите... смучат манатарките под бюрата докато мъжете работят
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Елементарното опростеното винаги е по-бързо..
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
макар мъжете да имат повече неврони(мозък), необходими за мисленето, жените имат повече връзки между мозъчните си клетки, което им позволява да мислят по-бързо, въпреки че имат по-малко сиво вещество.

Целта на изследването, осъществено от невролози от Калифорнийския университет с помощта на техни колеги от Мадрид, била да установи защо жените, чийто мозък обичайно е с 8% по-малък от този на мъжа, имат същото ниво на интелигентност. Изследването било съсредоточено върху хипокампуса на мозъка, който е жизнено необходим за паметта и емоциите, съобщава БГНЕС.
52
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Момиче

И накрая стара мома без , потомство.. Е сега имам баба никой не и ще нито , апартамента нито парите , земеделската земя да я гледа.. И 20 наследници на братята деца които никога няма да съберат на едно място да се разберат продадат апартамента и който не е повече от 15хил.лв. , защото този в този вход апартаментите ги изкупиха роми.
51
3
 
8
 
! Отговори
Момиче преди 1 година
Това е добре. Нека да има повече независими, еманципирани, добре платени работещи жени.
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Структурата на българския IT сектор е сайтаджийски.. Затова има жени..
В Германия IT сектора е ориентиран към вградени системи , програмират се машини , автомобили , стругове , роботи , перални.. Общо за света и Германия заплатите ИТ сектора падат с до 2-6% , А за Германия единствения растеж на заплатите е в във Вградените системи.. Виж сайта peyscale.
49
4
 
2
 
! Отговори
edin преди 1 година
Морското свинче нито е свинче нито е морско.
48
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жените са с по-малко мозък 150-200г. , специалността ми е Компютърни системи , малката ми специалност в германския факултет е медицинска техника.. Като бях на Еразмус в Германия записах предмет предмет изчислителна невробиология..
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жените тук никога не са доволни. Дори да станат 90% от целия ИТ сектор, пак ще надигат вой, че са дискриминирани и получават малко. Мъжете са като щрауси със заровени глави, под чехъл, само и само да не са сами.
46
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някакъв нов бранд ? Ябълка с птичка ? яко писане пада !
45
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 44 Пешо
Теб нещо те апе главата , казвам със 700лв. повече заплата от тази взимам във Вистеон , купих си кола , наех си квартира апартамент имам приятелка трябват и пари.. Ще трябва да се изнасям от общака
44
0
 
3
 
! Отговори
Бау преди 1 година
До 41
Нямаше нужда да поясняваш нивото си. То се вижда :D Пълен туземец ...