Първи сме в Европа по жени, заети в IT сектора

След 2020-а – 90% от работните места с цифрови умения!
12 дек 2017 09:15, Петя Славова
67
Първи сме в Европа по жени, заети в IT сектора
Снимка: Reuters

България е първа в Европа по брой жени работещи в IT сектора. Това съобщи българският еврокомисар Мария Габриел, която заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова представиха Европейска седмица на цифровизацията и иновациите. Тя ще се проведе в столицата от 25-29 юни догодина.

Габриел посочи, че след 2020 г. около 90% от работните места ще изискват основни цифрови умения и знания. Общо 40 на сто от фирмите в Европа споделят колко трудно им е да намерят си кадри. "В Европа има недостиг на 300 хил. IT специалисти, а до 2020 г. те ще бъдат 500 хил.", каза еврокомисарят.

От своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че столицата е в топ 3 на Европа по дял на IT сектора - от 3,8% през 2015 г. сега достигна до 8% по обем на постигнатата продукция, пише "Монитор".

Броят на занимаващите се в този сектор пък се е увеличи с 50% в периода 2011-2015 г., което са 40 000 души повече работещите в сферата.

"Това са качествени работни места за младите и образовани хора“, каза Фандъкова. Градоначалникът посочи, че в средното образование се обучават 1000 ученици в 24 училища със специален профил "Информационни технологии". "Компютърна техника и технологии" изучават 250 ученици, а "Компютърни мрежи" - 182. В университетите, по думите й, по тези специалностите годишно се приемат над 11 хиляди студенти.

По време на седмицата на иновации ще бъдем домакини и на Европейската дигитална асамблея и Webit фестивал. Очакват се тези дни да бъдат посетени от над 1500 гости от политическия елит на Европа, както и от 5000 човека от целия глобален бизнес.

Асамблеята ще даде възможност на всички, които са ангажирани в IT сектора и в цифровата икономика да представят и очертаят икономическите перспективи, които са предоставени на цифровия пазар. Част от темите, които ще бъдат обсъдени е "Цифрови промени и знания", киберсигурността и цифровото бъдеще на Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой ли не знае какво означава ИИ ?
21
4
 
5
 
! Отговори
програмист преди 6 години
Има недостиг на ит защото заплащането е малко аз за 7000 лв няма да работя
20
0
 
3
 
! Отговори
Дебил преди 6 години
До 8, 10 и 21Какво означава ИИ ?
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В една фабрика за солети има 22 работника и 16 ит специалисти щура работа не разбирам
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 16Ти не знаеш ли вица за труженичката на Околовръстното, дето един я питал какво може за 20 лв и тя му отговорила, че всичко може. Той завел да бърка бетон, щото изливал плоча.
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не са жени са гейове
16
2
 
15
 
! Отговори
до 16 преди 6 години
точно така е - повечето са в кол-центрове. това е нещо като шменти-капели, но на този етап все пак взимат задоволителни пари.Иначе няма как да работят дограма(примерно), или да изливат бетон, което си е много сериозна работа.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1По този показател непоклатим лидер е братска Русия.
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми нормално това все пак е дамска работа
13
2
 
26
 
! Отговори
какво ще работят преди 6 години
90 % са заети в кол-центрове , те и тях ги водят за ит сектор , нищо че 90 % от кол-центровете обслужват фирмите за бързи кредити .
12
3
 
24
 
! Отговори
И за къв чеп преди 6 години
То хубаво, но с компютри не се изхранва население, не се лекуват болни... Наще IT специалисти са едни от най- добрите, но приоритетите на икономиката не може да са само в тази сфера... Факт е, че малкото хора, които честно живеят нормално в БГ са в този сектор, но накрая само политици и IT специалисти ще останат в тая държава и някой кол център.
11
7
 
16
 
! Отговори
Инж. Чукачев преди 6 години
Ама какво по точно "работят" тия жени в ИТ сектора ? Това е обширно понятие.
10
2
 
8
 
! Отговори
Из-патил преди 6 години
По-добре жена в леглото отколкото лаптоп в гащите...че и с камера ръйш ли!
9
2
 
29
 
! Отговори
asdf преди 6 години
Добре, че е IT сектора, за да имаме някакво подобие на средна класа. Благодарение на това, все още има някакви млади хора, останали в страната.
8
7
 
7
 
! Отговори
do Mars преди 6 години
хихиии, надявай се ти ИИ да замести кадърните хора. Фактически една фирма потенциала са и разработчиците - инженери, програмисти и прочие. Продукцията всеки може да я произвежда, а и толкова хора за производство не са необходими.
7
5
 
6
 
! Отговори
до 7 преди 6 години
Леле, представям си само какъв си незадоволен ***. Предполагам си добър програмист с нулев успех в социалния живот. Нормално да пускаш заядливи коментарчета, но е жалко все пак.
6
12
 
10
 
! Отговори
Mars преди 6 години
С развитието и усъвършенстването на ИИ, почти всички IT ще останат без работа. Ще останат само най-добрите. Честно казано това е хубаво, защото ще спрем да чуваме, как всеки е IT специалист. То други не останаха. Като юристите през деветдесетте.
5
13
 
13
 
! Отговори
има има преди 6 години
така е има доста вече, повечето предимно проблеми създават и са много дребнави за QA се ползват предимно - клик-мънки, но има и добри програмистки, много са малко но има... другите поне на партитата влизат в употреба ... много пият и много гълтат.Ако не са пияни са зле, но при толкова мъже и на последната дропла и се вдига самочувствието
4
10
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
а преди няколко дни се обсьждаше темата мястото на жената в кухнята илив офиса предпочитам грамотни жени отколкото прости готвачки
3
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално, умните хора гледат специалностите с бъдеще и възможност за кариерно развитие и израстване. Друга група пък цял живот плюят държавата и не желаят да учат нищо перспективно. И, докато първата група изкарва по 5000лв. месечно, втората едвам свързва двата края, миейки чинии в Лондон и залъгвайки се как IT специалист повече от 2000лв. не изкарвал. И, да, кадри наистина не достигат и трудно се намират читави хора.