Първи сме в Европа по жени, заети в IT сектора

След 2020-а – 90% от работните места с цифрови умения!
12 дек 2017 09:15, Петя Славова
67
Първи сме в Европа по жени, заети в IT сектора
Снимка: Reuters

България е първа в Европа по брой жени работещи в IT сектора. Това съобщи българският еврокомисар Мария Габриел, която заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова представиха Европейска седмица на цифровизацията и иновациите. Тя ще се проведе в столицата от 25-29 юни догодина.

Габриел посочи, че след 2020 г. около 90% от работните места ще изискват основни цифрови умения и знания. Общо 40 на сто от фирмите в Европа споделят колко трудно им е да намерят си кадри. "В Европа има недостиг на 300 хил. IT специалисти, а до 2020 г. те ще бъдат 500 хил.", каза еврокомисарят.

От своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че столицата е в топ 3 на Европа по дял на IT сектора - от 3,8% през 2015 г. сега достигна до 8% по обем на постигнатата продукция, пише "Монитор".

Броят на занимаващите се в този сектор пък се е увеличи с 50% в периода 2011-2015 г., което са 40 000 души повече работещите в сферата.

"Това са качествени работни места за младите и образовани хора“, каза Фандъкова. Градоначалникът посочи, че в средното образование се обучават 1000 ученици в 24 училища със специален профил "Информационни технологии". "Компютърна техника и технологии" изучават 250 ученици, а "Компютърни мрежи" - 182. В университетите, по думите й, по тези специалностите годишно се приемат над 11 хиляди студенти.

По време на седмицата на иновации ще бъдем домакини и на Европейската дигитална асамблея и Webit фестивал. Очакват се тези дни да бъдат посетени от над 1500 гости от политическия елит на Европа, както и от 5000 човека от целия глобален бизнес.

Асамблеята ще даде възможност на всички, които са ангажирани в IT сектора и в цифровата икономика да представят и очертаят икономическите перспективи, които са предоставени на цифровия пазар. Част от темите, които ще бъдат обсъдени е "Цифрови промени и знания", киберсигурността и цифровото бъдеще на Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
17
 
18
 
! Отговори
маке преди 6 години
пълна лъжа никой не се интересува от хора с такива умения у бг-то имам предвид не си ли човек на татко и братко не ставаш та ако щеш и гений да си
1
14
 
24
 
! Отговори
реалност от бранша преди 6 години
90% са *** и в тежест на колектива.

Спонсорирани публикации