Kaspersky съди САЩ заради забраната за ползване

Според компанията решението на властите е противоконституционно
Обновена: 19 дек 2017 10:57 | 19 дек 2017 10:52, Бойчо Попов
11
Kaspersky съди САЩ заради забраната за ползване
снимка: Ройтерс

 Руската софтуерна група Kaspersky Lab подава съдебен иск в САЩ срещу решението федералните агенции вече да не могат да използват програмите на компанията. Мярката на Министерството на вътрешната сигурност е противоконституционна, казва Kaspersky в изявление от понеделник, цитирано от Bloomberg.

Американското министерство цитира като причина за решението си от септември предполагаеми руски разузнавателни контакти в Kaspersky Lab. Решението бе предшествано от няколкомесечно разследване на различни агенции.

През юни тази година агенти на ФБР разпитваха служители на Kaspersky за това дали се отчитат на шефовете си в Русия и колко данни на американски клиенти могат да достигнат до руските служители. В средата на юли пък правителствената агенция за управление на федералната администрация (U.S. General Services Administration или GSA) отстрани Kaspersky от списъка с одобрени доставчици за информационни технологии и оборудване за цифрова фотография. Посоченият мотив - да се гарантира сигурността на американските правителствени системи. Правителствените агенции ще могат да купуват продукти на компанията извън процедурите на GSA.

Правителството на президента Доналд Тръмп подозира, че софтуерът на концерна е уязвим за влиянието на президентския офис в Москва и че използването на софтуера може да застраши националната сигурност. Руската компания е специализирана в разработването и дистрибуцията на програми за сигурност и антивирусни програми. Софтуерът е широко използван и в Европа.

Искът, подаден пред федерален съд, обвинява Министерството на вътрешната сигурност, че нарушава правата на руската компания със забраната, издадена през септември. Kaspersky подчертава, че с решението на министерството „са нанесени прекомерни щети както на репутацията на компанията в сектора на IT сигурността, така и на продажбата на продукти на Kaspersky в САЩ".

Министерството не е представило „никакви доказателства за неправомерно поведение“ на компанията, твърди Kaspersky. „Освен това решението се основава на субективни, непрофесионални обществени източници", твърди руският производител. Според компанията става дума за непотвърдени медийни съобщения, често включващи новини, които се основават на анонимни източници и са свързани с обвинения и слухове. Министерството не коментира в понеделник подаването на съдебния иск.

Критиката, че Kaspersky може да има връзки с руското разузнаване, не е нова. Тя придружава компанията от началото на нейната почти 20-годишна история. Предположенията се подхранват от биографията на основателя и главен изпълнителен директор Евгений Касперски, който също така е работил към съветската тайна служба КГБ след обучението си като криптографски експерт. Той непрекъснато е опитвал да разсее съмненията в това отношение. „Ние трябва да бъдем повече американци от самите американци“, заяви той още през 2013 г. пред Ройтерс. „Идваха при нас и ни казваха: „Искаме да променим имиджа си, знаем, че хората ни нямат доверие", казва представител от администрацията на президента Барак Обама, участвал на една от срещите, организирани от Kaspersky.

По данни на Bloomberg Kaspersky Lab има около 400 млн. клиенти по света, но половината от тях сигурно не го знаят. Успехът се дължи отчасти на лицензионни споразумения, според които клиентите могат тихомълком да инсталират програмите - от защитни firewall системи (специализиран хардуер или софтуер, който проверява мрежовия трафик, преминаващ през него, и разрешава или забранява достъпа по определени места) до специално телекомуникационно оборудване, които не носят формално бранда на компанията. Това е и едно от основните неща, привлякло вниманието на американските служби, допълва агенцията.

Според служител на International Data Corp., цитиран от финансовата агенция, именно САЩ и Западна Европа допринасят през миналата година с 374 млн. долара за общите приходи в размер на 633 млн. долара. Ройтерс твърди, че по данни на компанията приходите ѝ в САЩ намаляват от 164 млн. долара през 2014 г. до около 156 млн. долара през 2016 г.

Основавана през 1997 г., компанията израства бързо през новия век и се превръща в един от водещите световни доставчици на антивирусна защита. Днес тя разполага с 36 офиса в 30 държави, три от които са в САЩ - в Уобърн, щата Масачузетс, в Белвю, щата Вашингтон, и федералната централа в Арлингтън. В България софтуерът се разпространява от официалния дилър Dossev&Co LTD.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***
8
6
 
1
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Kasperski както всичко руско е пълен ***. Специално за андроид интерфейса не им е на руски (защото знаят, че никой няма да им го погледне само), а на любимия английски! И плюс това е ПЛАТЕН!! Има много по-добри антивирусни (с много повече функции) и при това БЕЗПЛАТЕН! Например СМ имат и и клийнър с ускорител. А тази боза Kasperski нищо няма само ти зимат парите!
7
4
 
2
 
! Отговори
ПАТЛАДЖАНОБАМА преди 6 години
По данни на Bloomberg Kaspersky Lab има около 400 млн. клиенти по света, но половината от тях сигурно НЕ ГО ЗНАЯТ!. Аз също не зная. Зная че руските компютри на въглища.
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Съединените щати трябва да забранят Сикорски, Стравински, Рахманинов, Достоевски, Чайковски и много други! Менделеевата таблица отдавна я наричат "Периодичен закон". Да забранят лазерите, руска измислица, която може да бъде много опасна! Да изхвърлят буквата "R" от азбуката, и без това не я произнасят!
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми... Приятно съдене :-)
4
0
 
8
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
Проблема е обратен , проблем е че касперски най вероятно има тайна вратичка но те не могат да я намерят, а не е изгодно за американското правителство да се разпространява софтуер за които те нямат тайна вратичка.
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде сега 'крадецът вика дръжте крадеца" Windows да не би да е по-различен.... Да не би заради криптираните данни да не се дава зелена светлина да се правят квантови компютри, които биха разбили кодовете за "отрицателно" време. Да не би САЩ да не се намесиха във възможността да се направи непроселим телефон и да искат от производителите на такива тайни вратички уж за следене на терористи и други потенциални врагове.... Big brother is watching you!
2
0
 
13
 
! Отговори
Румен преди 6 години
о,дате другите програми не са същите
1
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
стана им тъжно на ***, че толкова бързо ги разбраха за тайната врата през която *** да влиза и да слухти, но дали е само касперски, дали и другите руски софтуерчета не са на същия принцип?!?