Facebook и Instagram убиват Коледа за тийновете?

Използването на социалните мрежи буди завист у децата
21 дек 2017 20:36, Боряна Павлова
3
Facebook и Instagram убиват Коледа за тийновете?
Снимка: архив Reuters

Използването на социалните мрежи по Коледа събужда завистта на много тийнейджъри към техните връстници и им пречи да се насладят на празника, предупреждават представители на детско благотворително дружество, цитирани от ДПА.

Проучването на организацията Children's Society е обхванало 1000 британски тийнейджъри. Резултатите показват, че близо една трета от тях съобщават за повишено потребление на социалните мрежи по Коледа. Същият процент анкетирани деца на възраст между 13 и 17 години казват, че виждайки онлайн подаръците на връстниците си, у тях се събужда желанието самите те да получават повече, предава БТА.

Около 20 процента от тийнейджърите споделят, че заради социалните мрежи мислят, че приятелите им прекарват по-добре Коледа от самите тях. Четиридесет процента обаче осъзнават, че има и деца, за които празникът не е толкова щастлив.

"Тревожно е, че 13 процента от тийнейджърите използват социалните мрежи повече на Коледа, за да не се чувстват самотни, 17 процента го правят, за да избягат от "семейния стрес", а 32 процента - от отегчение", казва изпълнителният директор на организацията Матю Рийд.

"Коледа често е стресиращо време за всички, в това число и за децата. Много от тях страдат от липсата на приятелите си през ваканцията и социалните мрежи им предоставят възможност да останат свързани с външния свят", допълва Рийд.

Въпреки ползата от социалните медии, прекомерното им потребление може да се отрази неблагоприятно върху самочувствието на децата и да навреди на психичното им здраве, предупреждава Матю Рийд.

Рийд отправя призив към родителите да разговарят с децата си, да ги окуражават да се срещат с приятели и да бъдат активни, за да им помогнат да преодолеят стреса и да се насладят на коледния дух.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
Таня преди 3 години
Ами като им липсват приятелите да излязат заедно, а не да се зомбират пред компютрите
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Големи глупости започнахте да пишете.