Висш китайски мениджър на Huawei закопчан за корпуция

Той вероятно е приемал плащания от други компании
28 дек 2017 17:45, Бойчо Попов
12
Висш китайски мениджър на Huawei закопчан за корпуция
снимка: Ройтерс

 Huawei Technologies, третият по големина производител на смартфони в света, заяви в сряда, че китайската полиция провежда разследване, след като китайският директор по продажбите на смартфони на компанията е задържан заради подозрения, че приема подкупи.

Huawei, която през последните години изпревари Apple Inc и други производители и зае водещия дял на пазара на смартфони в Китай, а сега е под натиска на бързо растящите вътрешни конкуренти, отказва да разкрие подробности по случая.

"Властите разследват случая и ние се осланяме на тяхната преценка за това, което може да бъде разкрито", коментираха от компанията пред Ройтерс.


"Ние приемаме нашата бизнес етика изключително сериозно и имаме нулева толерантност към корупционно поведение", се казва още в изявлението.

Във вътрешен мейл за персонала обаче Huawei пояснява, че Тен Хънфей, главният мениджър по продажбите на подразделението за потребителска електроника в Китай, е бил задържан за „евентуално престъпление за приемане на подкупи като недържавен служител".

Досега е известно, че Тен е приемал подкупи, за да даде предимства на други компании. Все още не е известно какви са сумите, с каква цел и от коя фирма са били извършени плащания към мениджъра. Предполага се, че подкупите на Huawei са свързани с директни продажби към потребителите, тъй като търговците на дребно постоянно се опитват да си осигурят възможно най-много бройки смартфони и ранни доставки, за да продават самите устройства.

Самият Тен не е бил открит за коментар.

Според неговия профил в LinkedIn той е работил за Samsung Electronics и Nokia, преди да се присъедини към Huawei през юни 2014 г.

Оттогава насам Huawei измести Samsung, Apple, Xiaomi и Lenovo Group, за да се превърне в най-големия производител на смартфони в Китай.

Но от друга страна компанията се сблъсква със сериозна конкуренция от страна на конкуренти като Motorola и Xiaomi, Oppo и други производители на бюджетни телефони и модели от средния ценови клас, в резултат на което се топи самата печалба.

Huawei държи 22,3 на сто от пазара на смартфони в Китай, следван от OPPO с 21,6 на сто, показват данни за третото тримесечие на компанията за пазарни анализи IDC.

Основана от Рен Джънфей, бивш офицер на народната освободителна армия, Huawei има над 180 000 служители и предприе редица важни действия през последните години за борба срещу корупцията.

През януари Рен проведе церемония по поднасяне на клетви със старши мениджъри, които се заклеха да не се занимават с корупция, след като стана ясно, че шестима висши мениджъри, сред които и главният разработчик на Huawei P6, са предавали информация на конкурентните компании LeEco и Coolpad. През 2014 г. вътрешна инспекция разкри 116 служители, които са нарушили нейните антикорупционни политики. Тогава на компанията бяха върнати 47,5 млн. евро под формата на получени по-рано подкупи.

Още подобни новини четете в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А глупавите хора правят корпуция и правят дори и нета по бавен ало баби ти си голямото добро утро *** тая година ще ти го изкарам из носа
7
5
 
3
 
! Отговори
дид преди 6 години
До ДемократБъркаш валутата - тук се котират суджудци...
6
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ку ча марка
5
1
 
3
 
! Отговори
Паметлив преди 6 години
До Анонимендо 1 Всъщност доскоро в Китай я имаше практиката на откупуването от правосъдието.Богати китайци плащаха на заместници да им изтърпят наказанието(дори и смъртно(!) в редки случаи).Обаче напоследък другарят Си яко им е затегнал гайките и няма прошка,хич не си поплюват,ха-ха!
4
2
 
8
 
! Отговори
европс тупан преди 6 години
Ние се борим нежно с корупцията в европа. Ако нещо може да се нарече корупция ние го узаконяваме, нали сме правови в съ. Гъ,.,за.
3
3
 
19
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
Пълен *** тоя червен каскет, ако беше дошъл във офшорния суджучен рай на Боку Тиквъта щеше да се откупи срещу буца сирене, шепа маслини, две яйца на очи кило пудра захар и една торба салам кучешка радост. Мръсни червени комунисти и съдебна система имат.
2
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога ще ги стигнем Китайците?
1
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китайците не си поплюват.Ако беше у нас досега да се е откупил.