Alibaba става публична компания и в Хонконг

Тя имаше рекордно първично публично предлагане в Ню Йорк през 2014 г.
Обновена: 9 яну 2018 14:00 | 9 яну 2018 13:55, Бойчо Попов
1
Alibaba става публична компания и в Хонконг
снимка: Ройтерс

Китайският гигант в електронната търговия Alibaba Group Holding ще „обмисли сериозно“ листване в Хонконг, заяви основателят на компанията Джак Ма. Това може да бъде добра новина за финансовия хъб, предава Ройтерс.

Ма направи коментара по време на събитие в понеделник, в отговор на изявление на лидера на Хонконг Кари Лам, която посочи, че се надява Alibaba да обмисли листване в Хонконг.

“Смелостта да говорим по този начин показва силен ангажимент, така че със сигурност ще разгледаме сериозно пазара в Хонконг“, обясни Ма.

Говорителката на Alibaba твърди, че няма повече подробности за това какво може да включват плановете за листването.

Alibaba имаше рекордно първично публично предлагане в Ню Йорк през 2014 г. на стойност 25 млрд. долара, след като Хонконг - първоначалното предпочитано място, отказа да приеме структрата ѝ на управление, където самоконтролиращата се група от старши мениджъри управлява по-голямата част от назначенията в борда.

Борсата в Хонконг обяви още през декември, че започва да подготвя промени, които ще бъдат обявени за публични консултации през първото тримесечие на 2018 г.

Поправките предвиждат „иновативни“ китайски компании с пазарна капитализация над 10 млрд. хонконгски долара и преди това листнати в Ню Йорк, на Nasdaq или в Лондон, да имат възможност за второ листване в Хонконг. От борсата обаче все още не са дефинирали кои фирми са „иновативни“.

Само 3% от листванията в Хонконг през последното десетилетие, по пазарна стойност, са били на компании от т.нар. „нова икономика“ в сравнение с 47% на борсата в Ню Йорк.

Банкери очакват обемите на търговията при вътрешните компании като Alibaba да нараснат в Хонконг в резултат от промените.

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
За тая компания още като малък какви приказки са ми чели...