Toshiba с резервен план за бизнеса си с чипове

Компанията обмисля първично публично предлагане
Обновена: 22 яну 2018 11:40 | 22 яну 2018 09:55, Бойчо Попов
1
Toshiba с резервен план за бизнеса си с чипове
снимка: Ройтерс

Японският концерн Toshiba Corp разглежда възможността за първично публично предлагане (IPO) на своя бизнес с чипове за памет, ако договорената продажба за 18 млрд. долара на консорциум, ръководен от Bain Capital, не успее да получи одобрение от антитръстовите органи до края на март, съобщи Financial Times в понеделник.

IPO-то е един от плановете за непредвидени ситуации, които се разглеждат от висшите ръководители на Toshiba, пише FT, цитирайки запознати лица. Медията добавя, че някои анализатори и акционери на Toshiba фаворизират този вариант пред съществуващата сделка.

Toshiba постигна съгласие през миналия септември да продаде Toshiba Memory - втория по големина производител на NAND чипове в света, на консорциум, ръководен от американския финансов инвеститор Bain, за да покрие задължения за милиарди долари, произтичащи от американския ѝ бизнес с ядрена енергетика Westinghouse Electric Co LLC.

Японският конгломерат обаче вече не е подложен на натиска, който някога изпитваше, за да завърши продажбата, след като набра 600 млрд. йени (5,4 млрд. долара) с нова емисия акции за чуждестранни фондове в края на миналата година, което с данъчни отчисления му дава достатъчно средства, за да покрие своите задължения.

Базираният в Хонконг акционер активист Argyle Street Management Ltd - хедж фонд с инвестиции за 1,2 млрд. долара, се изказа против продажбата, заявявайки, че тя вече не е необходима и че бордът трябва да обмисли IPO вместо нея. Ако сделката не получи одобрение от регулаторните органи до 31 март, Toshiba е свободна да се оттегли от трансакцията, съобщават източници, запознати със ситуацията, пред Ройтерс.

Говорител на Toshiba заяви, че няма промяна в усилията ѝ за завършване на продажбата на поделението за чипове. Представител на Bain не е бил открит за коментар по темата. Акциите на Toshiba достигнаха тримесечен връх в сутрешната търговия, като в един момент нараснаха с около 4,7%.

Още подобни новини четете в Investor.bg


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Интеренсно ... А за Nintendo Switch нямаше достатъчно чипове половин години. Само от тази конзола, се очакват поне още 20 милиона единици и то до следващия март.

Но ако това не е достатъчно, защото Switch е едва вторят по нужди продукт, то пърия, трябва да ви покаже, колко е смешна ситуацията, а това е Apple iPhone.

Как се стигна до тук ?

Спонсорирани публикации