Потребителите на Facebook са висяли там с 5% по-малко

Въпреки това печалбата и приходите продължават да скачат
1 фев 2018 11:10, Бойчо Попов
4
Потребителите на Facebook са висяли там с 5% по-малко
снимка: Ройтерс

В края на миналата година времето, прекарано от потребителите във Facebook, е спаднало до около 50 млн. часа на ден - тоест, членовете на социалната мрежа са прекарвали с 5% по-малко време в нея. В резултат от новината цената на акциите на компанията се понижи с над 4 на сто по време на следборсовата търговия. 

Скоро след това директорите на Facebook изразиха оптимизма си пред анализаторите, посочвайки, че промените, които правят в отговор на критиките, ще бъдат полезни за бизнеса в дългосрочен план и може да не доведат до толкова проблеми в краткосрочен. 

"Искам да съм ясен: Най-важният двигател на нашият бизнес не е времето, прекарано в платформата. А е качеството на разговорите и връзките“, коментира главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг.

Тази прогноза помогна на акциите да се възстановят, като по-късно стойността им се повиши с 1,4% до 189,50 долара.

Главният оперативен директор Шерил Сандбърг каза на анализаторите, че скорошните промени ще намалят дезинформирането във Facebook и могат да доведат до „повече възможности за монетизиране“.

Сандбърг посочи, че е оптимист за потенциалните приходи от реклами от функцията „Stories” във Facebook и Instagram, докато главният финансов директор Дейвид Уенър коментира, че средната цена на реклама се е увеличила с 43% през тримесечието.

Facebook обяви, че времето, прекарано в платформата, спада заради промените, които са намалили видеата с вирусно съдържание, още преди компанията да обяви серията от промени в нюзфийда, които могат да засегнат още повече ангажираността.

Дневните активни потребители са достигнали 1,4 млрд. души, което е с 14% повече спрямо година по-рано, но е под оценката на анализаторите за 1,41 млрд. през четвъртото тримесечеие, сочат данни на FactSet.

Броят на активните потребители дневно в САЩ и Канада е спаднал за първи път в историята на Facebook, с което вътрешният пазар на компанията се е свил със 700 хил. души, спрямо тримесечие по-рано до 184 млн. Според финансовия директор Дейв Уенър обаче тази тенденция на спад не е устойчива. Като цяло към декември 213 млрд. души по целия свят ползват социалната мрежа.

Общите приходи обаче показват малко влияние от всичко това, като нарастват с 47% до 12,97 млрд. долара и надминават прогнозата за 12,55 млрд. долара, дадена от анализатори, анкетирани от Thomson Reuters I/B/E/S.

Уенър коментира, че разходите на компанията вероятно ще нараснат с между 45 и 80% през 2018 г. В това число влизат разходите за хора, които да ѝ помагат да проверява съдържанието, публикувано от потребителите.

През четвъртото тримесечие нетната печалба е нараснала до 4,27 млрд. долара, или 1,44 долара на акция, от 3,56 млрд. долара, или 1,21 долара на акция, година по-рано.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
9
 
! Отговори
Есхил преди 6 години
- Боже, Боже, пак у фейсо киснат!
3
1
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
Това е трагедия, достойна за Софокъл...
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От първите две изречения се набива на очи факта че вашето внимание превръща една стока в пари.Вашето внимание материализира нещата.Питам ви защо не накарате ВАШЕТО ВНИМАНИЕ ДА РАБОТИ ЗА ВАС, а отдавате силата му на други хора?Силата е във вас, а вие ПЛАЩАТЕ за да богатее някой от това. Наистина ли не можете да общувате с близките си без посредничеството на фейса???
1
2
 
10
 
! Отговори
Име преди 6 години
Заглавието на новината е ТОП:Потребителите на Facebook са висяли там с 5% по-малко... :D :D :D :DКъде са висяли потребителите на фейсбук? На спирката или в месарския магазин? :D