Успехът на SpaceX – залог за цялата индустрия

Най-мощната ракета в света е построена от частна корпорация
7 фев 2018 20:31, Бойчо Попов
66
Успехът на SpaceX – залог за цялата индустрия
снимка: Ройтерс

 Успешното изстрелване на Falcon Heavy от страна на SpaceX на предприемача Илон Мъск във вторник бележи огромен поврат в подхода на човечеството към изследването на космоса. За първи път, откакто Съединените американски щати и Съветският съюз (който вече не съществува) започнаха своята надпревара в орбита, най-мощната ракета в света бе проектирана и построена от частна корпорация, коментира Ройтерс.

Това е знак за нещо, което все повече изглежда мащабна промяна в динамиката на човешката дейност в космоса. Доскоро такива ракети бяха изключително държавен бизнес. Ракетите "Сатурн" 5, които отведоха Нийл Армстронг и колегите му до Луната, бяха произведени благодарение на един от най-големите и най-скъпи правителствени проекти на всички времена.

Частните компании отдавна виждат потенциални бизнес възможности в космоса. Търговските изстрелвания започнаха през 80-те години на миналия век с френската фирма Arianespace, но допреди десетилетие за корпорациите, особено в Съединените щати, бе по-вероятно да използват ракети на държавни институции на САЩ или Русия, за да изпратят полезния си товар в космоса, отколкото обратното.

Последиците от промяната са огромни. Всъщност сега изглежда много по-вероятно, ако и когато хората най-накрая достигнат Марс, това да стане чрез частно предприятие.

Това е цел, която магнатът, когото свързвахме предимно с електрическите автомобили, а сега вече и с космическия бизнес, Илон Мъск, преследва отдавана. Във вторник Falcon Heavy понесе със себе си неговия червен електрически роудстър Tesla, който се понесе към червената планета под звуците на "Живота на Марс" на Дейвид Бауи. Това е хитър маркетингов трик, но и несъмнена заявка за амбиции.

Докато частните компании първоначално разчитаха на съществуващата правителствена технология, сега те все повече разчитат на собственото ноу-хау. Лидери, като Falcon, често са изстрелвани и от съоръженията на NASA, като например Кейп Канаверъл, но съдържат собствена поръчкова технология, включително повторно използваеми двигатели, които или извършват контролирани кацания, или са изтегляни на дронове.

На практика ракетите на SpaceX са първите космически кораби за многократна употреба след прекратяването на американската програма Space Shuttle. Всички останали съществуващи ракети изгарят в атмосферата, след като изведат товара си в космоса, което ги прави скъпи и неефективни.

Мъск създаде SpaceX през 2002 г. с главната цел някога с ракетите си да транспортира хора до Марс. През май 2015 г. компанията вече беше сертифицирана да извършва поръчки и на военните като част от United Launch Alliance LLC, съвместно дружество с Boeing и Lockheed Martin.

Един евентуален неуспех за Falcon Heavy би бил сериозен неуспех и за SpaceX, но все пак щеше да отвори възможности за други конкуренти. Основателят на Amazon Джеф Безос разполага със собствена частна компания за космически полети Blue Origin, която пък разви прототип за повторно използваема ракета New Glenn - друга голяма иновация.

Правителствата, разбира се, остават важни играчи в космическата надпревара. Всъщност Съединените щати, Русия и Китай си запазват монопола, що се отнася до пускането на хора в орбита. Президентът на САЩ Доналд Тръм заяви през миналата година намерението си НАСА да върне американците на Луната, докато Барак Обама изказа предишната година хипотезата, че хората може да стигнат Марс до 30-те години на този век.

Обама заяви, че счита участието на частния сектор за съществена част от такъв проект. Истината обаче е, че именно компаниите, и по-специално Мъск, в момента наистина водят дневния ред. Предприемачът даде да се разбере, че може да потърси федерално и друго държавно финансиране от страна на САЩ като част от тази мисия, но все повече изглежда, че данъкоплатецът може да бъде само помощен елемент, а не - както би се очаквало, да е в решаващата роля.

Нищо от това не е окончателно заключение, разбира се. Спекулациите за частни корпоративни начинания не са новост. Така например Virgin Galactic на Ричард Брансън в продължение на години се занимава с изстрелване на хора в Космоса, но поредица от големи неуспехи пораждат съмнения дали полетите ще се случат в действителност.

И докато проектите, подкрепяни от правителствата, като кацането на луната, по същество са тест за политическа воля да се използват необходимите държавни парични средства, то корпоративните начинания имат други цели. В крайна сметка, те трябва да донесат известна перспектива за печалба, за да оцелеят.

Все още не е ясно къде се пресичат линиите на възможното и печелившото начинание. Изстрелването на вече доходоносни спътници за събиране на данни в орбита е едно, изстрелването още по-далече в космоса - и поддържането на астронавтите живи, е съвсем друго; а възвръщаемостта на инвестицията би била спекулативна в най-добрия случай.

Независимо от риска ентусиазмът в индустрията расте. През 2016 г. американските инвеститори са вложили 2,8 млрд. долара в космически стартъпи, с 400 млн. долара повече от предходната година. (данните за 2017 г. все още не са налични.) Въпреки че това е само част от правителствената субсидия от 19,5 млрд. долара за НАСА - която получава малко под 0,5% от общия държавен бюджет на САЩ – изстрелването на SpaceX е мощен символ за апетита на частния сектор към Космоса.

След като първоначално доказа своята концепция с по-малки ракети, SpaceX пусна първия си сателит в геостационарна орбита през декември 2013 г. Ракетите Falcon предлагат най-евтините цени в световен мащаб, изстрелвайки предмети на ниска орбита, като така оказват силен натиск върху други конкуренти в тази област. Това включва Arianespace, собственост на Airbus и Safran, за която се твърди, че приема рекордни поръчки, но се сблъсква с изтъняващи маржове на печалба. 

Продължението на материала вижте в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: SpaceX
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Под 1% от човечеството аслужава, да напусне тази планета ... Не, не "онзи 1 процент", но определено, не са и много от коментиращите тук ..
52
0
 
1
 
! Отговори
Пейзан преди 6 години
До "Най мощната". Не си коректен. "Сатурн-5" може да изведе в ниска орбита 140т. "Енергия" може да изведе 100т., а с допълнителни ускорители теоретично до 175т. С "Енергия" са извършени 2 полета. Един с военен спътник, който е паднал и вторият със съветската совалка "Буран". Поради липса на средства и клиенти, "Енергия" е изоставена. А след като сега Роскосмос разработва нова тежка ракета, значи "Енергия" не е била добра в технологично отношение. От "Сатурн-5" са били произведени 20бр.
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
53 - Площадките не са точни "хай-тек"....
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 52В момента 99% от иновациите биват спонсорирани изцяло от частният бизнес. Проблемът е, че в САЩ, конгресът трбява, да одобри всичко и за тях, експерименти от рода на:'Инвестираме в 40 компании, от които продукт ще развият 2-3", не им се правят.Но частния бизнес го прави най-редовнои затова, Калифорния би станала (теоритично) 5тата икономическа сила в света, ако се отдели от САЩ.
49
5
 
0
 
! Отговори
Космо преди 6 години
Само ми е интересно ако не му се предостави държавната площадка за изстрелване ... от къде точно аджеба ще си изтреля ракетата. Пък било то и най-мощната.
48
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един частник се подигра на руската ***. Какво остава , ако НАСА се заеми ...Не ми се мисли. Технологията , капацитета и системата в САЩ са толкова напреднали , че за никво време могат да направят всипко. Браво на целия екип на Мъск . Изключителни хора !
47
10
 
15
 
! Отговори
Мда преди 6 години
Приказката:"Разходите-държавни,печалбите-частни" явно важи не само за България.....
46
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофилството бавно но сигурно загива от натрупаната злоба и отрова към САЩ. Примирямайте се с реалността Русията ви да бъде аутсайдер не само в космоса ами навсякъде. Началника на Роскосмос Рогозин (виден българомразец) преди 5 години когато беше спряна програмата Шатъл се изфука че ако САЩ не ползват услугите на Роскосмос ще им се наложи да пътуват до космоса с батут. След серията излагации на Роскосмос през последните 2 години с Протон настъпи времето Рогозин да ползва батут за види космоса.
45
18
 
19
 
! Отговори
Най мощната преди 6 години
Сатурн 5-100 т., Енергия - 140 т., Илон Мъск - 40 т.! Четете бре ***, писна ми от невежеството ви!!! Частна компания с държавни средства!?
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ground control to major Tom ! Ground control to major Tom ..."
43
13
 
16
 
! Отговори
Милон Ъск преди 6 години
"Най-мощната ракета в света е построена от частна корпорация"====Taka e, мaмka му - построена от частна корпорация, с дотации от данъците постъпили в държавната хазна.
42
13
 
20
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Обаче никой не казва колко държавна пара(американска) е потънала в компаниите на Мъск...Той разбира се е гений,ама и в шашмите.Здраве да е,имали пари-дали.
41
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите разбират от всичко. Коментарите под тази статия го показват.Гледам българското космонавтско общество се е изказало силно в коментарите по-долу. Къде е тоя Мъск, че не ги слуша преди да прави глупости. Да дойде в България, да седнат на маса със салатка и ракийка и да ги пита нашите експерти как се прави.Много ми е интересно тези дето коментират дали са изстреляли някоя ракета в живота си, че се изказват така силно.Ракетките от терасата на Нова Година не ги броим.
40
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До читателБратушкия е най-мощната. Внимавай и чети съдържанието да не стане като последния път с антифриза.
39
14
 
13
 
! Отговори
читател преди 6 години
Не беше ли най-мощна руската "ЕНЕРГИЯ" дето масова я ползваха и НАСА ?
38
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
но е крадена от държавна
37
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американски ***.Русия ги прави тия работи от години и не се хвали защото те са си една рутина.
36
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакай пич, то с чакане ако ставаше. Виж краха на комунизма го дочакахме.
35
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 38Не знам ти от кога го чакаш, но аз го очаквам в близките 5 години. И ти се моли да го дочакаме, защото обратното означава световна ядрена война.
34
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Краха на долара, хахаха.Тоя крах от 1917-та го чакаме, нали ?

Спонсорирани публикации