Корея погна болния председател на Samsung

Лий Кън-хе e укривал данъци за милиони долари
Обновена: 8 фев 2018 12:25 | 8 фев 2018 12:25, Бойчо Попов
2
Корея погна болния председател на Samsung
снимка: Ройтерс

 Болният председател на Samsung Electronics Лий Кън-хе е oбвинен от южнокорейската полиция по случай за укриване на данъци в размер на 8,2 млрд. вона (7,5 млн. долара), който включва използването на банкови сметки на служителите, предава Ройтерс.

Това е поредният от серията от скандали, които разтърсват фамилията, стояща зад Samsung, най-голямата южнокорейска бизнес корпорация.

Синът на председателя Лий Дзие-юн, който е наследник на Samsung Group, беше пуснат от ареста по-рано тази седмица, след като апелативният съд намали присъдата му за корупция и даване на подкупи.

След като получи сърдечен удар през 2014 г., 76-годишният Лий е в болницата Samsung Medical Centre в Сеул и трудно комуникира, показвайки слаби признаци на възстановяване. До този момент Лий Дзие-юн пък е смятан за ръководител на групата, тъй като баща му не е в състояние да управлява.

Полицията заяви, че възрастният Лий не може да бъде разпитан заради здравословното му състояние, Samsung е отказала да коментира темата.

"Председателят на Samsung Лий Кън-хе и директор на Samsung, управлявал средствата в 260 банкови сметки, издадени на имената на 72-ма директори, са заподозрени в избягване на данъци за 8,2 млрд. вона“, коментира Корейската национална полицейска агенция, която планира да насочи случая към прокурори.

Полицията допълни, че сметките, в които има около 400 млрд. вона, са открити в рамките на проверка за предполагаеми неправомерни плащания за реновирането на семейната резиденция на Лий.

Въпреки че наследникът Лий Дзие-юн не е забелязван в офиса си, след като беше освободен на 5 февруари, представители на корейската бизнес общност очакват той отново да поеме контрола и да инвестира повече в бизнеса, за да създаде работни места, които биха могли да смекчат обществения гняв.

 Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Azov преди 6 години
Пабло Пабло... Не се изненадвам, че си избрал такова име, за да напишеш коментар тук. Самсунг не са плащали на Епъл с центове. Всъщност ако отделиш две минути ще разбереш не само, че не са, ами и че на практика е невъзможно. Някой си е поиграл да направи сметките. Първо ще има практически всичките центове в обръщение и второ над 2700 камиона..
1
8
 
1
 
! Отговори
Пабло Ескобар преди 6 години
Естествено, както откраднаха всичко от IPhone така и ще скрие данъци. Само че корейските данъчни няма да му пуснат аванта. Айде сега да видим дали ще прати 3 ТИР-а с по 1 цент да си плати глобите. Ха ха