Постижението на Мъск – триумф за човечеството!

Илън Мъск инвестира пари в бъдещото и историята
8 фев 2018 10:50, Петя Славова
86
Постижението на Мъск – триумф за човечеството!
Снимка: архив, Reuters

Историческо постижение на частната космическа компания SpaceX! Тя изстреля в Космоса "Фалкън Хефи" - първата от типа свръхтежки ракети от 10 години насам. Това е еквивалентът на 18 самолета Боинг-747, а товарът на ракетата е първият личен е-автомобил на милиардера Илън Мъск.

Още по темата

"Мечтите на Илън Мъск се разпростират доста над това, но това е част от мечтата му хора да кацнат на Марс след 10-15 години. Ракетата излетя от площадката, достави електрическа кола в Космоса... Това се счита за огромен успех!", коментира невероятното постижение астрономът от "Музейко" Тихомир Димитров.

Той посочи, че първият електрически автомобил на Мъск в момента е на път към астероидния пояс между Марс и Юпитер, но няма да кацне на Марс.

"Не е хубаво неща, които ние произвеждаме, да се сблъскват с други места в Космоса", отбеляза астрономът пред Bulgaria ON AIR и добави, че там може да има извънземен живот. По думите му колата ще се върти около Слънцето в продължение на 1 млрд. години, като бавно ще се разпада.

Тихомир Димитров е уверен, че след 10-15 години ще има космически туризъм. Това са реални неща - има хора, които работят над тях на Земята, подчерта той.

"В България сме създали Детски научен център - космическа академия за деца между 8 и 12 години, където задълбочено научават всичко за Космоса", каза още той.

В студиото на "България сутрин" PR експертът Максим Бехар подчерта, че изстрелването на ракетата е много силен маркетинг за Мъск и Америка като технологичен лидер. По думите му историческото събитие показва също превъзходството на частния бизнес над държавата.

"При цялата липса на лидери на света, изведнъж виждаме в бизнеса колко е важно лидерството. Това е инвестиция в науката, която позиционира Америка много напред. Инвестицята може да бъде върната като брандинг и записване в историята", обясни Бехар.

Той бе категоричен, че Илън Мъск инвестира в бъдещото и историята. PR експертът е на мнение, че след време като отворим енциклопедиите, ще видим кой е направил първия частен полет и докъде е стигнал.

Създателят на платформата Уча.се Дарин Маджаров посочи, че има много други като Мъск, които правят сходни неща, но той създава най-добрия маркетинг.

"Мъск е рискувал толкова много. Постига много неща, но приема цялото нещо като игра. Виждаме какво носи цялото това забавление в работата му. Той е възвишен тип човек, вдъхновен отгоре", коментира Маджаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
7
 
23
 
! Отговори
браво на СпасеХ преди 6 години
Не съм виждал досега такава злота от такива дребни душици. Дори не разбират и не знаят за какво говорят, просто мразят и осъждат наизуст. За справка - това е най-голямата ракета с най-голямата товаропоносимост, чиито компоненти могат да се върнат и приземят успешно на Земята и да бъдат използвани отново. Това ще спести много пари и време в бъдещи изследователски мисии. А самата ракета струва 10 пъти по-малко от подобна на НАСА. Браво на Мъск и екипа му. Само успехи им желая.
51
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този автомобил тежи 2-3 тона.Отдавна в космосът се качвани товари с по-голямо тегло.Щом купчина експерти казват,че това е невероятно постижение за човечеството сигурно е така.На мен ми направи лошо впечатление групите актьори които се наемат за да крещят пищят викат одобрително и подскачат при всеки старт на негова ракета.Задължително камерата им отделя поне минута.Създава едно неприятно усещане,че всичко е лустросана лъжа и измама.
50
4
 
13
 
! Отговори
Мъск'ари преди 6 години
Не съм подозирал колко много космически експерти сме имали!!!! Ушaбки, шапки долу пред Мъск!!!!
49
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахах, нека не бъдем наивни, повечето нечинания на Мъск са губещи, но само от праителството на САЩ е измъкнал "спонсорство" от над 4 милиарда официално, неофициално - не се знае, отделно са частните донори, так че смятам знаете, но не знам дали знаете да смятате...
48
4
 
11
 
! Отговори
ЦРУ преди 6 години
Великите хора правят САЩ велики ! А САЩ са велики . защото имат около 500 000 българи със двойно гражданство . който работят и живеят в САЩ .....не са вкл. синовете на Корни и Ст. Данайлов !
47
14
 
4
 
! Отговори
Малко история - 3 преди 6 години
И в цялата таци дъндания се влючва Мъск (евала на човека!) далеч не със свой пари, но и за това евала и почва да прави едни огромни самореклами с технология от преди 40 години но и за това евала - все пак прави нещо, за разлика от НАСА-та!Ама аре по-полека с рекламата!Сатурн V ИЗВЕДЕ 45 тона, а тази МОЖЕЛА да изведе 65, да, ама изведе 1 кола т.е. под 1т.Все пак дано да успее и да не е само рекламата!
46
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук има повече защитници на Роскосмос, отколкото в руски сайт. Много, ама много по - назад са от американците. Те само на Марс имат 3 работещи апарата, сателити; Хъбъл, Кеплер, Нови Хоризонти, Джеймс Уеб ще бъде изведен тази година.... списъкът е дълъг. Хората откриват екзопланети, изследват системата, летят до комети, а руснаците правят стратегии и планове, през това време Китай и Индия са на път да ги задминат.
45
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами триумф, защото досега всички значими събития в Космоса произтичаха от дейността на държави като САЩ, Китай и Русия. Мъск е частно лице, което успя да направи нещо, считаноза невъзможно, а именно да конкурира големите държави в това отношение. И друго,Мъск не е американец, а южноафриканец. Роден е в ЮАР и има германски и холандски корени. Но определено е гении в своята си област, и то гении, каквито рядко се раждат. Дано постигне мечтата си за Марс!
44
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Шансът за катастрофи при ракетната техника е винаги е фифти-фифти за чист старт." По-голяма глупост не можа ли да измислиш? Процента риск, след които се отлагат или спират полети и при едните и при другите винаги е бил много нисък. Най-високата стойност, която е помня е 4%. Разбира се, това са предварително ясни рискове. Реаланта статистика е около 10% провали след 70-та; от 2007-*** насам провалите са 1-2%Друг е въпроса, че например превеликите руснаци постигнаха 100% провал на много програми
43
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Медийна война, много са назад, да. На хартия са хиляди години назад. Руснаците имат тооолкова много велики проекти! Е, само на хартия де. Едните правят реални неща и в момента има поне 4 отделни изключително амбициозни проекта, които вървят напред, тестват, изтрелват и т.н. Но, да, руснаците са много напред, защото на хартия имат и те поне толкова, че даже и по-добри. А, както знаем, важното е какво можеш на хартия, а не на практика!
42
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбрах какво е постижението след като това е било правено и преди.Единственото постижение на Мъск е Paypal, останалото си е чиста измама, ползване на вратички в законите, държавни субсидии и преотриването на топлата вода - като ракетни двигатели, hyperloop и всичките му глупости които са открити преди век, но просто им сменя имената.
41
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мъск харчи милиарди за глупости. На кой му е нужна кола в космоса? Това е просто реклама и чесане на егото. Нищо полезно няма за човечеството от изхарчените по този начин милиарди.
40
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имал пари, направил го. Само малко противно ми стана от факта, че вече почваме да замърсяваме и космоса. Кому беше нужно да изпрашат тази кола? Осрахме Земята и понеже не остана място да замърсяваме, сега вече и космоса почнахме... добре, че е безкраен..
39
10
 
3
 
! Отговори
малко история - 2 преди 6 години
Та, наса спира всички програми и остава всичко в частни ръце. Руснаците почват да се съвземат и остават единственият реален космически участник. Китайците дръпват сериозно: свалят си със ракета собствен спътник (първи в света, Американците бесни, се напъват и след година успяват и те). Но китайците са прагматични и заявяват че АКО ИСКАТ ще направят база на луната до 2020 и на Марс до 2025 (ама не искат) И руснаците също се вклщчват.И почва едно надлъгване кой какво БИ МОГЪЛ да направи, ама НЯМА.
38
18
 
4
 
! Отговори
До гражданчето преди 6 години
със селяндурски замисли. Драги ми гражданино. Шансът за катастрофи при ракетната техника е винаги е фифти-фифти за чист старт. След 100 изстрелвания ще разберат, че отново са открили топлата вода, като направят 50% катастрофи. Не случайно НАСА и РосКосмос са се отказали от повторната упореба на ракети. Именно заради натрупания опит. А тези самозавръщащи се ракети като вземат да гърмят след всяка първо и второ изстрелване до къде мислиш ще я докарат Мъск и компания след 70-80% катастрофи.
37
10
 
5
 
! Отговори
малко история преди 6 години
60-70 години американци и руснаци се бореха за престиж в космоса. В последствие и двете сили направиха редица грешки: Американците - совалката- ако не е било недоразумението "Совалка", добра идея но oaкана от военните, САЩ щяха да са 30г. напред (по техни думи). При руснаците - разпад на СССР и погром на програмите им. После след 1996г. НАСА абдикира и официално обявява че 30г. е вървяла по грешен път и започва да ползва руски двигатели със затворен цикъл за товарната си ракета и спира всички пр
36
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1И кому е нужно това? Има милиони гладуващи хора, а средствата се насочват някой да начеше личното си "ЕГО"!------От коментара ти става ясно че ти си един от гладуващите.Ами не можем да ти помогнем, вмесро да пишеш глупости, работи.
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А-а-а-а, големи глу.пости са написали "разбирачите".
34
19
 
13
 
! Отговори
Медийна война. преди 6 години
"Страшен триумф", "невероятна ракета" и други подобни. Имала полезен товар 57т и още и още. Ние от малко по-старото поколение помним и други постижения на човечеството. Целта на предишните американски совалки беше в края на 90години 20т.полезен товар. Руската ракета Енергия беше проектирана да има 175т.полезен товар. Сега говедопоклонниците ще почнат да пишат колко ние сме били с промити мозъци, но истината е една американците са много назад от руснаците в тази област!
33
13
 
3
 
! Отговори
д-р Ху преди 6 години
Ей балцъиии. Даже индийците изнасят сателити по-евтино от Мъск бре. Що не се натикат в бизнеса със завръщане от Космоса на Земята? Щот не могат и са Б група аматьори и такива ще си останат. Аман от лаици и балъци, ама нищо вие си давайте лептата за това.