Uber считал Google за по-големия батко, но защо?

Мениджърът запази хладнокръвието си в сряда в съдебната зала
8 фев 2018 21:55, Бойчо Попов
1
Uber считал Google за по-големия батко, но защо?
снимка: Ройтерс

Само преди няколко години Uber Technologies Inc се е считал за малък брат на Alphabet Inc, но това уютно сравнение бързо се е разпаднало на фона на войната и в крайна сметка правната битка с висок залог.

Бившият главен изпълнителен директор на Uber Травис Каланик описа в сряда пред съдебното жури как са се влошили собствените му взаимоотношения с главния изпълнителен директор на Alphabet Лари Пейдж, след като техните компании започнаха да се конкурират в сферата на развитието на автономни автомобили, създавайки напрегнато съперничество, което в крайна сметка доведе до съдебно дело и процес във федералния съд в Сан Франциско.

Подразделението за самоуправляващи се коли на Alphabet Waymo даде на съд Uber преди една година, твърдейки, че бившият инженер на Waymo Антъни Левандовски е изтеглил повече от 14 000 конфиденциални документа през 2015 г., преди да напусне, за да открие собствен стартъп, придобит от Uber през 2016 г.

Waymo изчислява щетите в случая на около 1,9 млрд. долара – сума, която Uber отхвърля. Левандовски не е ответник по делото.

Показанията на Каланик във вторник и сряда са важна част от процеса, който обещава да повлияе на една от най-важните и потенциално доходоносни надпревари в Силициевата долина – създаването на флотилии от самоуправляващи се автомобили.

Свидетелствата на Каланик показаха личната страна на делото, което касае също толкова и големите личности в богатите технологични компании, а не само самата технология. Uber някога беше ценна инвестиция за Alphabet, чието подразделение за рискови инвестиции вложи 258 млн. долара в Uber през 2013 година.

В ранните дни на Uber взаимоотношенията ѝ с Google са „като на малък брат към по-голям брат", каза Каланик под клетва в съда, а Пейдж и старши вицепрезидентът на Alphabet Дейвид Дръмънд са били нещо като ментори на по-малко опитния Каланик.

След като Uber разбира, че Alphabet се опитва да навлезе на пазара на споделянето на автомобили – дефакто бизнесът на Uber, стартъпът започва да действа в сферата на автономните автомобили, проект, над който Alphabet работи от 2009 г. насам. Uber е наела 40 експерти от университета Карнеги Мелън, за да създаде собствена лаборатория в Пенсилвания - ход, който е разстроил Пейдж.

„Той малко се притесняваше и каза: Защо правиш моето нещо? И беше разстроен“, заяви Каланик.

Придобиването от страна на Uber на стартъпа на Левановски Otto само е увеличило враждебността и няколко дни след обявяването на сделката Дръмонд отстъпва мястото си в Борда на директорите на Uber. Спомняйки си суровите чувства на Пейдж, които са се появили при наемането на специалисти от Карнеги, Каланик се е боял, че предстои иск.

Продължението на материала вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си се оправят с тези проблеми, ама ми кажете, защо оставихме на мазни и *** ceляни, да изритат Uber от българия.