ФБР, ЦРУ: Не ползвайте смартфоните на Huawei

Поредната американска офанзива срещу китайската компания
15 фев 2018 09:00, Мартин Иванов
104
ФБР, ЦРУ: Не ползвайте смартфоните на Huawei
На снимката отляво надясно: Крис Рей, ФБР, Майк Помпео, ЦРУ, Дан Коутс, национално разузнаване, Робърт Ашли, Агенция за разузнавателни служби, Майкъл Роджърс, Агенция по национална сигурност, Робърт Кардило, Агенцията за геопространствено разузнаване

Шест от ръководителите на най-високо ниво на разузнавателните служби в САЩ са споделили опасенията си пред Сенатния разузнавателен комитет от ползването на продукти или услуги, предлагани от китайския производител на смартфони Huawei, пише CNBC.

Сред шефовете са тези на ЦРУ, ФБР, АНС (Агенцията по национална сигурност на САЩ) и националната разузнаване. Не само Huawei е сред споменаваните компании - телекомуникационната компания ZTE също бива гледана с недоверие. Всички те не биха препоръчали на гражданите да ползват услуги на тези две китайски компании.

"Изключително сме разтревожени от рисковете да позволим на компания или организация, обвързана с чуждестранно правителство, което не споделя нашите ценности, да печелят позиции в нашите телекомуникационни мрежи", заявява директорът на ФБР Крис Рей.

"Това би им дало възможност да упражняват натиск или да контролират нашата телекомуникационна инфраструктура," споделя Рей. "Биха имали шанс да променят или откраднат информация. Или да ни шпионират."

Официалният отговор от страна на Huawei не закъсня и той гласи, че компанията не представлява по-голям риск за киберсигурността от всеки друг вендор (продавач) на информационни и комуникационни технологии. Също така допълва, че получава доверие от правителства и клиенти в над 170 страни.

Тази новина може само да засили слуховете за държавна намеса, които се появиха преди време по повод провалената сделка с телекомите в САЩ за продажба на Huawei устройства. Стигна се до там, че миналия месец Ричард Ю избухна срещу американските оператори, обвинявайки ги, че умишлено лишават клиентите си от правото на избор.

По време на въпросното изслушване пред комитета вчера шефовете са похвалили американските телекомуникационни компания за съпротивата им срещу китайските компании. То се случва в рамките на темата "Световни заплахи".

"Това е предизвикателство, което във времето ще става все по-сериозно," смята Майкъл Роджърс, директор на Агенцията по национална сигурност.


104
Още от Общество
С телефон все сме свързани – чатим, снимаме, даже заспиваме
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ами тогава да му набивам кепенците и да чакам виваком да го смени с zte те и без това са супер
74
0
 
4
 
! Отговори
защо преди 4 дни
защо днес.бг не забрани писането на коментари на латиница?
73
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Според тези на снимката само
те трябва да шпионират , а другите
нямат такова право - истински
американски отрепки .
72
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ако някой още се съмнява
в икономическата мощ на
Китай значи нищо не разбира
от икономика .
71
2
 
24
 
! Отговори
Българина преди 5 дни
Само ейпъл нали, лицемери нещастни, та да слушкате само вие, много сте плитки юдейчета. Скоро и майкрософт няма да ползваме а нещо китайско. Аз предлагам в европа да не купуват нищо американско защото е гмо харчи много и не е екологично
70
0
 
3
 
! Отговори
Vendor преди 5 дни
Означава по-скоро "доставчик".
69
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ха-ха-ха, смартфоните са най-малкият бизнес на Huawei, ей така между другото. Това е най-голямата компания в света в телекомуникационните мрежи и оборудване. Само за миналата година печалбата им е над 75 млрд долара. Техниката на нашите мобилни оператори е също Huawei. Нашите служби какво чакат?
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
TO I AZ NE ISKAM DA POLZVAM WINDOLS NA BIL GATES ZASHOTO DASHERIA MU HODI S ROM I AKO MOGA I AKO IMA BIH POLZVAL KITAISKI
67
1
 
3
 
! Отговори
Владо преди 5 дни
Повече от 10г. работя със soni-ericsson и сега със Sony. Доволен съм от показателите им. По-нататък ще видим.
66
0
 
16
 
! Отговори
Батко преди 5 дни
Депутатите препоръчали да не се даряват пари на бедните и болните...същата работа
65
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Обаче Apple е бетон, ни приема, ни предава!
64
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Крадеца вика, дръжте крадеца... Ха ха
63
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Правителство има от рождената ни снимка до информация какво сме сънували.... Всичко останало е пари, а ние обикновените хора сме машините за правенето им
62
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Подслушвателите ни предупреждават за други подслушватели.
61
4
 
54
 
! Отговори
iPhone лобисти: преди 5 дни
"Не ползвайте смартфоните на Huawei!"

ЗНАЕМ ги тия номера!
60
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Така е в началото Китай беше само подизпълнител на Американските фирми ,но с времето получиха ноу-хау и вече са самостоятелни ,навремето когато Америка ги направила подизпълнители не е имала намерение да им дава този бизнес, но се случи.Сега Америка си иска отново този пазар да е техен, и търсят начин да си го върна.
59
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Бе да ме подслушва кой ще. Само изхабен ресурс. Ама наистина е смешно как са се подредили на снимката (тя си е направо култова) и да дават такива указания/показания.
58
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен

Нормално за ЗАапплеС
57
1
 
42
 
! Отговори
Един преди 5 дни
Алооо, хамериканчетата! С вашите телехони не може ли да се краде информация? Или няма проблем, щом вие ще я крадете?
56
31
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
всичко ми е аппле