ФБР, ЦРУ: Не ползвайте смартфоните на Huawei

Поредната американска офанзива срещу китайската компания
15 фев 2018 09:00,
105
ФБР, ЦРУ: Не ползвайте смартфоните на Huawei
На снимката отляво надясно: Крис Рей, ФБР, Майк Помпео, ЦРУ, Дан Коутс, национално разузнаване, Робърт Ашли, Агенция за разузнавателни служби, Майкъл Роджърс, Агенция по национална сигурност, Робърт Кардило, Агенцията за геопространствено разузнаване

Шест от ръководителите на най-високо ниво на разузнавателните служби в САЩ са споделили опасенията си пред Сенатния разузнавателен комитет от ползването на продукти или услуги, предлагани от китайския производител на смартфони Huawei, пише CNBC.

Сред шефовете са тези на ЦРУ, ФБР, АНС (Агенцията по национална сигурност на САЩ) и националната разузнаване. Не само Huawei е сред споменаваните компании - телекомуникационната компания ZTE също бива гледана с недоверие. Всички те не биха препоръчали на гражданите да ползват услуги на тези две китайски компании.

"Изключително сме разтревожени от рисковете да позволим на компания или организация, обвързана с чуждестранно правителство, което не споделя нашите ценности, да печелят позиции в нашите телекомуникационни мрежи", заявява директорът на ФБР Крис Рей.

"Това би им дало възможност да упражняват натиск или да контролират нашата телекомуникационна инфраструктура," споделя Рей. "Биха имали шанс да променят или откраднат информация. Или да ни шпионират."

Официалният отговор от страна на Huawei не закъсня и той гласи, че компанията не представлява по-голям риск за киберсигурността от всеки друг вендор (продавач) на информационни и комуникационни технологии. Също така допълва, че получава доверие от правителства и клиенти в над 170 страни.

Тази новина може само да засили слуховете за държавна намеса, които се появиха преди време по повод провалената сделка с телекомите в САЩ за продажба на Huawei устройства. Стигна се до там, че миналия месец Ричард Ю избухна срещу американските оператори, обвинявайки ги, че умишлено лишават клиентите си от правото на избор.

По време на въпросното изслушване пред комитета вчера шефовете са похвалили американските телекомуникационни компания за съпротивата им срещу китайските компании. То се случва в рамките на темата "Световни заплахи".

"Това е предизвикателство, което във времето ще става все по-сериозно," смята Майкъл Роджърс, директор на Агенцията по национална сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
43
 
! Отговори
Един преди 6 години
Алооо, хамериканчетата! С вашите телехони не може ли да се краде информация? Или няма проблем, щом вие ще я крадете?
51
31
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
всичко ми е аппле
50
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стана тя една.Америка си търси белята.Тъпоммера трепери вече868
49
1
 
30
 
! Отговори
Нормално преди 6 години
В началото заплаха за щатските айфони бяха само самсунг - сега и уйуей.
48
1
 
28
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Като се има предвид, че операционните системи са американски, процесорите са американски, тайвански и корейски, с архитектура ARM, която е американо-британска, притесненията за шпионаж от САЩ са много по-основателни!
47
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голямо количество шпионски софт, беше намерен в продуктите на щатския бранд "Блу". Телефоните се правят в Китай естествено, но седалището е в щатите. Скандалът беше от миналата година.
46
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз лично ползвам тази марка, вече ми трети от тази марка, така че съм съгласен има какво да завиждат другите марки ,доста добър телефон е и то още когато беше на никой неизвестна фирма, е много качествен.А вече са име.А както знаете горепосочените(в статията) хора са акционери на Сisco and Apple.Съобразявайте се с интересите на американските акционери.Защото Huawei има наглостта да се конкурира и с двете.
45
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко което не правено в САЩ ,подлежи на съмнение.За американските продукти е ясна работата, в всяки техен продукт вие се съгласявате да работят с личните ви данни.Проблема е че потребителите вече имат навик,от тези продукти и се съгласяват да дават и данните си на не американски фирми.Идеята е, когато американците са ги учили да предоставят данни на частни фирми,са забравили да добавят задължително американски, не чужди.И в момента се опитват да компенсират това.Моля давайте информация самоС
44
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой ползвал ли е гаранция от Aliexpress - телефоните са хубави и евтини, обаче ако се развали, какво правим? Ако го върнете развален, признават ли повредата? Някой има ли опит да сподели?
43
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки който има профил във Фейсбук е предател , национален предател и изменник , предател на семейството си.. Най са интерестни националисти с профил във Фейсбук , не контактувайте с такива кажете им че са предатели .. ще се разкриете пред ЦРУ като националист и патриот..
42
3
 
34
 
! Отговори
@ преди 6 години
Смартфоните и социалните мрежи са мечтата на правителства и шпиони! Във всеки един момент може да бъдеш открит, знае се кои са ти приятелите, политическите възгледи, икономическо и семейно състояние... всичко само с няколко удара на клавиши.Смартфоните са направени така, че дори когато са изключени, могат да те слушат и гледат през камера. И това може да го направи всеки един от нас. Софтуера е в мрежата и всеки може да си го зареди.Всички са в матрицата... с редки изключения. :-)
41
3
 
21
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
ТелеФон все ни свързва,телеФон ни дели,по телеФон ви следят,всички вас будали.ТелеФона прави ли,бай *** смарт ?!Трябва просто да иматечесто често рестарт.
40
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За момента нямам подозрения и притеснения, че съм следен. Едва ли заслужавам ресурсите, които ще ми отделят ;)Но пък е интересно да се съмняваш. Особено като знаеш какви са способностите ти ;)))
39
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хуауей имат такова разнообразие от продукти и заводи, че епъл могат само да мечтаят за всичкото това. И болчета произвеждат даже ;)
38
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно пък собствениците на айфони не виждам смисъл да бъдат подслушвани - те и без това за силно заблудени сектатни. Дебиан не може да бъде шпиониран? Пусни в гугъл търсене за "мелтдаун и спектър". Операционната система няма значение, когато нещата са в процесора. Двата споменати вероятно са част от по - старите модели ;))) Новите все още се знаят от единици. Маняците анти ЦРУ да си купуват руски процесори ;)
37
2
 
39
 
! Отговори
Следене преди 6 години
Интересите преди всичко. Иначе всички операционни системи, хардуер, фейсбук, туитър, инстаграм, гугъл и интернет доставчици в САЩ се следят от техните агенции, ама когато го правят други държави - лошо, бягайте.
36
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За САЩ конкурент значи враг , А с враговете проблемите се решават със санкции и война..
35
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ябълките са телефоните на Соросоядите , ако покажеш Ябълка те взимат на мениджърска позиция в американска компания , добре платена работа в София.. ЦРУ определя кариерата на човеците в България..
34
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това да не би, че Huawei вече диша във врата на Apple?
33
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно обратното ЦРУ не може да ги подслушва..Целия ми комп , цялата ми домашна инфраструктруктара е насочена срещу подслушване на ЦРУ , всичко е на Дебиан , лаптопи , декстопи , антивирусна руска Др.Уеб за 76евро си купих 5 лиценза за 3години.. Облак и Чат - Мега на Ким Дотком преследван от ФБР. Ел.Поща Тутанота и Протонмейл..