ФБР, ЦРУ: Не ползвайте смартфоните на Huawei

Поредната американска офанзива срещу китайската компания
15 фев 2018 09:00,
105
ФБР, ЦРУ: Не ползвайте смартфоните на Huawei
На снимката отляво надясно: Крис Рей, ФБР, Майк Помпео, ЦРУ, Дан Коутс, национално разузнаване, Робърт Ашли, Агенция за разузнавателни служби, Майкъл Роджърс, Агенция по национална сигурност, Робърт Кардило, Агенцията за геопространствено разузнаване

Шест от ръководителите на най-високо ниво на разузнавателните служби в САЩ са споделили опасенията си пред Сенатния разузнавателен комитет от ползването на продукти или услуги, предлагани от китайския производител на смартфони Huawei, пише CNBC.

Сред шефовете са тези на ЦРУ, ФБР, АНС (Агенцията по национална сигурност на САЩ) и националната разузнаване. Не само Huawei е сред споменаваните компании - телекомуникационната компания ZTE също бива гледана с недоверие. Всички те не биха препоръчали на гражданите да ползват услуги на тези две китайски компании.

"Изключително сме разтревожени от рисковете да позволим на компания или организация, обвързана с чуждестранно правителство, което не споделя нашите ценности, да печелят позиции в нашите телекомуникационни мрежи", заявява директорът на ФБР Крис Рей.

"Това би им дало възможност да упражняват натиск или да контролират нашата телекомуникационна инфраструктура," споделя Рей. "Биха имали шанс да променят или откраднат информация. Или да ни шпионират."

Официалният отговор от страна на Huawei не закъсня и той гласи, че компанията не представлява по-голям риск за киберсигурността от всеки друг вендор (продавач) на информационни и комуникационни технологии. Също така допълва, че получава доверие от правителства и клиенти в над 170 страни.

Тази новина може само да засили слуховете за държавна намеса, които се появиха преди време по повод провалената сделка с телекомите в САЩ за продажба на Huawei устройства. Стигна се до там, че миналия месец Ричард Ю избухна срещу американските оператори, обвинявайки ги, че умишлено лишават клиентите си от правото на избор.

По време на въпросното изслушване пред комитета вчера шефовете са похвалили американските телекомуникационни компания за съпротивата им срещу китайските компании. То се случва в рамките на темата "Световни заплахи".

"Това е предизвикателство, което във времето ще става все по-сериозно," смята Майкъл Роджърс, директор на Агенцията по национална сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам нужда от нов тел. МЕРСИ ,ЧЕ МЕ НАСОЧИХТЕ ОТ КОИ 2 МАРКИ ДА СА.Явно в тях Им е трудно да проникат.ЗНАЧИ КУПУВАЙТЕ ТЕЛЕФОНИ САМО ZTE И HUAWEI.МЕРСИ.
31
3
 
37
 
! Отговори
Терсенето преди 6 години
Хайде бе. На Кимчо телефона му е аналогов. И като качество-цена HUAWEI газят конкуренцията отвсякъде. Мен китайците няма за какво да ме подслушват.
30
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом така казват точно сащ,значи купувайте и ползвайте Хуауей!
29
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-големите подслушвачки са Ябълките, това го знае всеки. А те се произвеждат от американска компания.
28
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След руския Касперски , Следва ред на китайците, ХуяВей са най-добрите ..
27
2
 
31
 
! Отговори
пазарни реформи ли? преди 6 години
Свободен пазар и пазарната прозрачност на Запада!България спря под натиск на ЕК, " Южен Поток" изагуба на 300- 400 млн. $ транзитни такси! 2017 е с най- високо потребление в ЕС на руска газ- 20 % увеличение!Германия в ЕС, под носа на ЕК си строи " Северен Поток" 2 за недемократична руска газ!САЩ купуват и препродават на ЕС с голяма надценка недиверсифицирана руска газ!България какво продава- изнася само безработни, след реформите на ЕС и САЩ налагани 21 години-над 2 млн. гастарбайтери!
26
2
 
20
 
! Отговори
Хихихи преди 6 години
Проклети китайци, откраднали са и кода за подслушване от ебълките заедно с другото.
25
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АНС да обвинява Хуавей, че евентуално можели да подслушват. Даже вицовете не звучат толкова гротеско.....
24
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Това би им дало възможност да упражняват натиск или да контролират нашата телекомуникационна инфраструктура," споделя Рей. "Биха имали шанс да променят или откраднат информация. Или да ни шпионират."Знаят сладурите как се случват нещата, защото непрекъснато правят цитираното по-горе.Даже Тръмп се шегуваше с Меркел, че имат нещо общо - Обама ги подслушвал и двамата!
23
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОВА СЕ НАРИЧА ПОЛЗВАЙТЕ ПРОИЗВЕДЕНОТО В САЩ ЗА ДА ВИ ШПИОНИРАМЕ НИЕ А НЕ ТЕЗИ ОТ ЧУЖБИНА ЩОТО НЕ МОЖЕМ ДА ГИ КОНТРОЛИРАМЕ И ТАКА ДА ВИ ШПИОНИРАМЕ!!В СЛУЧАЯ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ СА САЩ И СИ ГО ОБЯВЯВАТ ПУБЛИЧНО :DЯВНО НЕ МОГАТ ДА ХАКНАТ ФИРМАТА И ЗАТОВА СЛЕДВА ОПЛЮВАНЕ! :D
22
3
 
27
 
! Отговори
"не/ свободен п преди 6 години
Свободна конкуренция и пазарна прозрачност, дето 29 години САЩ проглушават ушите на света и ги налагат като пазарни реформи в България с МВФ, ЦБ и НПО-тата на Сорос?ЦРУ, ФБР регулирали пазара, така ли?То затова в България икономиката е на това дередже след реформите налагни отвън, от западните ни партньори!Пример:- Германия в ЕС строи Северен Поток 2, внася и продава руски газ, печели!- САЩ купуват и препродават руски газ, печелят!- България според ЕК, не може да продава руски газ, губи
21
3
 
36
 
! Отговори
факт преди 6 години
Не ги ползвайте защото не можем да ви следим и подслушва ме,това е точното заглавие....
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моя таблет е хуавей - ми хубав е ,доволен съм. М/У другото кво означава хуауей?
19
2
 
6
 
! Отговори
Нане Китаецо преди 6 години
Това са китайките:https://youtube/watch?v=7HbPPmIHqrAМного ги бива, точно като и Huawei!
18
3
 
42
 
! Отговори
Дедовия преди 6 години
Щом тия загладени старчета от снимката го казват, ще направя точно обратното и съм сигурен че съм направил правилния избор!
17
3
 
37
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
абе забранете ги всички марки телефони...купувайте си само зомби телефони с нагризана ябълка :-)
16
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баф таз пазарна икономика в тез щати, а?!
15
3
 
48
 
! Отговори
ИСТИНАТА БОЛИ преди 6 години
Американците ще трябва да свикват с конкуренцията... Китай се надига със страшна сила, и не са само телекомуникациите. Тук говорим за изкуствен интелект. Проблема на САЩ е, че Китай е най-голямата заплаха за тяхната хегемония, понеже е 100% неконтролируем!А за H U A W E I - от година и половина ползвам P9 Lite и мога с чиста съвест да кажа - страхотен е (сравнявам го със Са м сунг класа като цена/качество понеже такива са имал преди това).
14
8
 
39
 
! Отговори
Нане Марсианецо преди 6 години
Преди година и половина си смених iPhone с Huawei и съм много доволен. Само се надявам да ме подслушва някоя сладурана китайка, да й го...! Абе вярно ли че на китайките оная им работа била напреки? Ох на батяяяяя!
13
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще си купя специално! :) И без това са класа над ейпълските *** за по 2 бона