ФБР, ЦРУ: Не ползвайте смартфоните на Huawei

Поредната американска офанзива срещу китайската компания
15 фев 2018 09:00,
105
ФБР, ЦРУ: Не ползвайте смартфоните на Huawei
На снимката отляво надясно: Крис Рей, ФБР, Майк Помпео, ЦРУ, Дан Коутс, национално разузнаване, Робърт Ашли, Агенция за разузнавателни служби, Майкъл Роджърс, Агенция по национална сигурност, Робърт Кардило, Агенцията за геопространствено разузнаване

Шест от ръководителите на най-високо ниво на разузнавателните служби в САЩ са споделили опасенията си пред Сенатния разузнавателен комитет от ползването на продукти или услуги, предлагани от китайския производител на смартфони Huawei, пише CNBC.

Сред шефовете са тези на ЦРУ, ФБР, АНС (Агенцията по национална сигурност на САЩ) и националната разузнаване. Не само Huawei е сред споменаваните компании - телекомуникационната компания ZTE също бива гледана с недоверие. Всички те не биха препоръчали на гражданите да ползват услуги на тези две китайски компании.

"Изключително сме разтревожени от рисковете да позволим на компания или организация, обвързана с чуждестранно правителство, което не споделя нашите ценности, да печелят позиции в нашите телекомуникационни мрежи", заявява директорът на ФБР Крис Рей.

"Това би им дало възможност да упражняват натиск или да контролират нашата телекомуникационна инфраструктура," споделя Рей. "Биха имали шанс да променят или откраднат информация. Или да ни шпионират."

Официалният отговор от страна на Huawei не закъсня и той гласи, че компанията не представлява по-голям риск за киберсигурността от всеки друг вендор (продавач) на информационни и комуникационни технологии. Също така допълва, че получава доверие от правителства и клиенти в над 170 страни.

Тази новина може само да засили слуховете за държавна намеса, които се появиха преди време по повод провалената сделка с телекомите в САЩ за продажба на Huawei устройства. Стигна се до там, че миналия месец Ричард Ю избухна срещу американските оператори, обвинявайки ги, че умишлено лишават клиентите си от правото на избор.

По време на въпросното изслушване пред комитета вчера шефовете са похвалили американските телекомуникационни компания за съпротивата им срещу китайските компании. То се случва в рамките на темата "Световни заплахи".

"Това е предизвикателство, което във времето ще става все по-сериозно," смята Майкъл Роджърс, директор на Агенцията по национална сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
Евгени Стоянов преди 5 години
Правата за шпионаж принадлежат на ЦРУ и никой няма право на оспорване (питайте Едуард Сноудън).
71
0
 
2
 
! Отговори
Дедо Соц преди 6 години
Хахааа а другите производители са по-надеждни и сигурни. Какви телефони със шайба имаше едно време, а сега смартафони!
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами тогава да му набивам кепенците и да чакам виваком да го смени с zte те и без това са супер
69
0
 
5
 
! Отговори
защо преди 6 години
защо днес.бг не забрани писането на коментари на латиница?
68
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според тези на снимката самоте трябва да шпионират , а другитенямат такова право - истинскиамерикански *** .
67
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако някой още се съмнявав икономическата мощ на Китай значи нищо не разбираот икономика .
66
4
 
25
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Само ейпъл нали, лицемери нещастни, та да слушкате само вие, много сте плитки юдейчета. Скоро и майкрософт няма да ползваме а нещо китайско. Аз предлагам в европа да не купуват нищо американско защото е гмо харчи много и не е екологично
65
0
 
4
 
! Отговори
Vendor преди 6 години
Означава по-скоро "доставчик".
64
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха-ха-ха, смартфоните са най-малкият бизнес на Huawei, ей така между другото. Това е най-голямата компания в света в телекомуникационните мрежи и оборудване. Само за миналата година печалбата им е над 75 млрд долара. Техниката на нашите мобилни оператори е също Huawei. Нашите служби какво чакат?
63
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TO I AZ NE ISKAM DA POLZVAM WINDOLS NA BIL GATES ZASHOTO DASHERIA MU HODI S ROM I AKO MOGA I AKO IMA BIH POLZVAL KITAISKI
62
2
 
4
 
! Отговори
Владо преди 6 години
Повече от 10г. работя със soni-ericsson и сега със Sony. Доволен съм от показателите им. По-нататък ще видим.
61
0
 
17
 
! Отговори
Батко преди 6 години
Депутатите препоръчали да не се даряват пари на бедните и болните...същата работа
60
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обаче Apple е бетон, ни приема, ни предава!
59
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крадеца вика, дръжте крадеца... Ха ха
58
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правителство има от рождената ни снимка до информация какво сме сънували.... Всичко останало е пари, а ние обикновените хора сме машините за правенето им
57
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подслушвателите ни предупреждават за други подслушватели.
56
4
 
55
 
! Отговори
iPhone лобисти: преди 6 години
"Не ползвайте смартфоните на Huawei!"ЗНАЕМ ги тия номера!
55
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е в началото Китай беше само подизпълнител на Американските фирми ,но с времето получиха ноу-хау и вече са самостоятелни ,навремето когато Америка ги направила подизпълнители не е имала намерение да им дава този бизнес, но се случи.Сега Америка си иска отново този пазар да е техен, и търсят начин да си го върна.
54
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе да ме подслушва кой ще. Само изхабен ресурс. Ама наистина е смешно как са се подредили на снимката (тя си е направо култова) и да дават такива указания/показания.
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНормално за ЗАапплеС