Защо iPhone губи състезанието в Азия?

По-високата цена не е единственият фактор за това
20 фев 2018 21:52, Бойчо Попов
44
Защо iPhone губи състезанието в Азия?
снимка: Ройтерс

IPhone X е новият бенчмарк за цените на смартфоните, но високата цена може да постави под въпрос бъдещето му на най-големия азиатски пазар и да позволи на китайските играчи да получат по-голям пазарен дял, пише Wall Street Journal.

Купувачите от Индия до Индонезия залагат на модели от китайски производители като Xiaomi (понякога наричана „Китайският Apple”), Oppo и Vivo.

Китайските играчи все повече залагат на по-скъпи устройства, които се конкурират директно със смартфоните на Apple. Те често включват висок клас функции за по-ниски цени от тази на iPhone X и дори на по-старите модели iPhone. Те таргетират потенциалните клиенти на Apple, като предлагат смартфони с добър хардуер като метални панели, издръжливи батерии и уникални функции, каквито няма в iPhone.

"Хората не трябва да излизат извън бюджета си, за да си купят висок клас“ смартфони, коментира Киранджит Каур, анализатор на IDC в Сингапур. Китайските производители „сега залагат на функции, които се конкурират с високия клас на пазара“.

IPhone X или по-старите и по-достъпни модели на Apple не са насочени към масовия пазар на развиваща се Азия, където телекомуникационните компании не субсидират устройства, както в САЩ. Това означава, че повечето хора плащат пълната цена за смартфоните. Обичайно един телефон в Индия и Индонезия се продава за под 200 долара, което е под цената на най-евтиния модел iPhone и доста под тази на iPhone X, който струва 999 долара, според IDC.

Скъпите устройства на Apple помогнаха за растежа на приходите на компанията в Азиатско-тихоокеанския регион с 11% през последното тримесечие, макар че пазарният ѝ дял не се промени или се сви на повечето азиатски пазари.

Говорител на Apple е отказал да коментира стратегията на компанията за развиващите се азиатски пазари и дали разглежда китайските производители като конкуренти на iPhone.

В Китай пазарният дял на Apple се е свил до близо 8%, след като през 2015 г. беше 13%, сочат данни на Canalys. В Индия Apple има едва 2% пазарен дял от 2013 г. насам. Продажбите на Apple в Индия през последното тримесечие са спаднали спрямо година по-рано – нещо, което рядко се е случвало на този пазар за компанията, посочва Canalys.

Пазарният дял на производителя на iPhone в Индонезия, където живеят 260 млн. души, е намалял до 1% от 3% през 2013 г., свил се е и във Филипините и Тайланд, а в Малайзия и Виетнам е останал непроменен.

Междувременно китайските конкуренти на Apple се надпреварват за клиенти. Делът на Xiaomi на индийския пазар е скочил до 19% от 3% през 2015 г. Въпреки че по-голямата част от този растеж се дължи на не особено скъпи телефони, компанията позиционира все по-скъпи устройства на пазара, които предлагат вида, усещането и функционалностите на iPhone, както и някои допълнителни функции.

Xiaomi се радва на успех на много пазари, защото може да се адаптира към всяка страна, докато Apple създава едни и същи продукти за всички, твърди Яи Мани, продуктов мениджър на Xiaomi за Индия.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Сашо 2 преди 6 години
... и след обясни ми, как NPM инсталира висчко за 45 секунди на мака, но на скапания Windows му отне 4 минути, при по-мощен процесор и по-бързо SSD, на същия WiFI ...Да, понякога на Win-a му отнема два ъти по-малко време, но са тези забивания и дребни проблемчета, кито карат редица хора да ползват mac или Linux. Разбира се, Visual Studio си остава царя, когато се налага да се работи със C++ и .NЕТ
35
0
 
0
 
! Отговори
Сашо 1 преди 6 години
До adrНе знам, защо ползваш 3 телефона едновременно, но специално за макбуците:Ако сравниш цените на подобни ултрабуци (Dell XPS, Dell Latitude, Lenovo Carbon X1, Lenovo Youga (скъпите Yogi, не онея по 1200 лева), Huawei MateBook X Pro, Аsus Zenbook i др.), ще установиш, че в някой случай, цените са не равни, ами и по-високи, при подобни характеристики. За мак лиспва софтуер, на при мак липсват и доста от win бозите. Правихме един reacatjs проект и ...
34
1
 
0
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Кво ми се прайте?Без значение кво ви пише на телефона,пак се къпете веднъж седмично,в неделя. Зимата,по-рядко!Големите разбирачи на днесбг!
33
1
 
2
 
! Отговори
..... преди 6 години
HUAWEI,ZTE ,XIAOMI,OPPO,LENOVO,ONE PLUS...сносно качество на сносни цени.
32
5
 
3
 
! Отговори
adr преди 6 години
lol Ползвам айфон от три години - супер е качество, бързина, камера - всичко. Ползвам и самсунг и ксайоми - високи класове - също много добри но айфона е по - добър във всяко отношение. Относно Макбук - ами ползвал съм - добър е, но това с което се занимавам не ми дава възможност наистина да ползвам както трябва - просто има софтуери които не са разработени за макбуци и това е. иначе е адски скъп, което е лудост при положение че има работни станции за същите пари.
31
1
 
10
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Абе какво толкова правите с тия телефони ....истината е ,че за 90 процента от вас телефон за 200 лв с четириядрен процесор и един гига рам ще ви свърши работа....останалото е чалга суета....
30
1
 
4
 
! Отговори
do 30 преди 6 години
,,В момента притежавам дизайнерски продукт и марката е единствената отличаваща черта"Фръц, фръцТо ,,дизайнерството" няма да ти оправи бъговете. (Номерът е да се подхранва суетата. ;) )
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Купих своя 5S преди точно 2,5 години и в момента е осезаемо по-бавен та чак е дразнещо. Малко съм разочарова след целия хайп по този продукт. В момента притежавам дизайнерски продукт и марката е единствената отличаваща черта. Колко често трябва да се сменя един смартфон? И колко ще продължава да намаля този инервал? Ако ще плащам всеки 2 години то предпочитам да плащам по-малко при положение, че всички имат бъгове. Без значение дали съм от хората с пари или не.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стойността на телефона зависи от това, което имат да си кажат двама души.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато си купувах телефон преди около една година, този, който ми продаде исканото от мен HTC, каза, че 90% от телефоните, които продава са Xiaomi, който не отстъпва по нищо на Samsung, но цената му е много по-ниска.
26
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
lLOL Какви "бичкии" на Самсунг са те гърмяли бе? Статистиката показва че се айФоните гъмят по-често.Има една компания която е лидер на технологиите в този бизнес - Самсунг!!! Точка!Дисплей, камера, чипове, безжична връзка и други компоненти. Цените са като на айФон но с последни технологии.На Епъл освен грозния дизайн, нищо не е тяхно и го сглобяват в Китай.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ееее, 31, ти утепА добрия тон! Това с чукчата можеше да си го спестиш, но вероятно липсата на надеждни аргументи се компенсира с обиди :) Както и да е, ползвай си със здраве тригодишния смарт. Да те слуша още много години :)
24
1
 
1
 
! Отговори
lol до 29 преди 6 години
примерът за трите години е с цел доказване на качеството на продукта...ама чукча не читател, а писател...иначе ако искаш и през 3 месеца си сменяй телефона.
23
13
 
7
 
! Отговори
Mente in China преди 6 години
В страната на ментето оригиналите би трябвало да струват двойно. За да се научат веднъж завинаги китайците, че отигиналът си има цена. И Самсънг и Епъл да продават джаджите си на удвоената цена! Че тия смешковци една здрава и качествена играчка за шоколадове яйце не могат да направят та ще конкурират големите?! Менте държава с менте стоки.
22
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
28, че има ли човек, който ползва смартфона си повече от 2 години? Дори и да има такива, статистиката сочи, че хората масово ползват един смартфон максимум 2 години. Производителите знаят това, и са свели масовата поддръжка и актуализации до две годишен цикъл. Какви три години те гонят? Според съвремените схващания, смартфон на три години е морално остарял. За ябълката важи абсолютно същото.
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
22, ако казваш че е важно къде е писан софта на ябълката, а не къде е сглобена, то на т.нар. "китайци" положението е същото като на ябълката - софта е писан в щатите! Където е седалището на гугъл. А гугъл правят андроид :) Демек същата работа. И ябълката и андроид са със щатски софт, и събрани в Китай. Освен това и всичкия чарколяк на ябълката е азиатски. До последната капка лепило! Така че аргумента, че ябълката не е китайска пръчка, а другите са такива, е несъстоятелен.
20
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щото хората поумняха. Кви китайски хищници има вече за по 200 евро, а тоя айфон още се влачи с някакви "екстри" от 2010, и струва колкото два плейстейшъна. Всяко чудо за три дни.
19
11
 
5
 
! Отговори
lol до 18 преди 6 години
не е важно къде се сглобяват - и *** може да го върши това, както и роботи...важно е къде е разработено и сертифицирано. още имам познати с 3 пъти "по-мощни" китайски пръчки, на които им бъгва андроида на втория месец.
18
10
 
4
 
! Отговори
lol до 4 преди 6 години
не знам какво си работил на компютри епъл, но явно ептен си нямаш идея за какво говориш. всички дивелъпъри са единодушни - има епъл и всичко останало. малко по-скъпички са, но хората, които си изкарват парите с тях инвестират.
17
0
 
12
 
! Отговори
До автора преди 6 години
Толкова ли ти беше важно да използваш думата бенчмарк, че дори да сглобиш изречение около нея?