Защо Apple преговаря с мини? Подсигуряват се с кобалт

Ценният метал се изполва в литиево-йонните батерии
22 фев 2018 10:20, Бойчо Попов
10
Защо Apple преговаря с мини? Подсигуряват се с кобалт
снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple Inc. е в преговори с минни компании за дългосрочни доставки на кобалт в опит да си осигури достатъчно количество от една от ключовите съставки на модерните литиево-йонни батерии на фона на повишения интерес от страна на автомобилната индустрия към електромобилите, предава Bloomberg.

Производителят на iPhone е един от най-големите крайни потребители на кобалт за батериите в своите джаджи, но досега бе оставил бизнеса, свързан със закупуването на метала, на компаниите, които произвеждат батериите.

Разговорите показват, че технологичният гигант иска да гарантира, че доставките на кобалт за неговите iPhone и iPad са достатъчни при бързия растеж на търсенето на батерии за електрически автомобили, заплашващи да създадат недостиг на суровината. Около една четвърт от световното производство на кобалт се използва в смартфоните.

Налагането на новите модели електрически коли ще изправи пред големи затруднения пазара за литиево-йонни батерии. Потенциалното запасяване на Apple с кобалт ще осигури известно спокойствие на компанията, с което да се избегне евентуалното забавяне или затрудняване на доставките на мобилните ѝ устройства, като смартфоните iPhone или таблетите iPad. 

Според Bloomberg компанията е прибегнала до договаряне директно с производителите, за да си осигури необходимите ѝ количества. Концернът възнамерява да купи няколко хиляди метрични тона кобалт в следващите до пет години, казва източник на агенцията, пожелал да остане неназован. Преговорите се водят от вече близо година, но все пак има вероятност компанията да не достигне до решение сама да си набави суровината и да откаже сделката, казва друг източник.

Говорител на Apple отказва коментар по темата. Главният изпълнителен директор на Glencore Plc Айвън Глазенберг обаче цитира в края на миналата година Apple като една от редица компании, които директно преговарят с минните компании за доставки на кобалт, без да дава детайли.

Този ход означава, че Apple ще се конкурира с производителите на автомобили и производителите на батерии, за да си гарантира доставките на кобалт. Редица компании - от BMW AG и Volkswagen AG до Samsung SDI Co. се състезават да подписват многогодишни договори за доставки на кобалт, за да се уверят, че разполагат с достатъчно количество метал за постигане на амбициозните си цели за производство на електрически автомобили.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: apple
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
4
 
! Отговори
Разбирач преди 6 години
Това е част от естествения процес, мултимилиардните концерни да монополизират всеки аспект от индустрията и обществото, за да постигнат крайната илюминатска цел - глобализация и съсредоточаване на властта в отбрани хора.След някой друга година ще започнат сами да копат и да го продават
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Метрични тона? Ние да не сме американци, бе.Поинтересувайте се поне малко какво е това, дето го превеждате...Те там имат къси тонове, дълги тонове и затова викат на нормалния метричен. А половината народ още мери в pounds.
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В тези мини се използва робски детски труд срещу мизерни центове на ден.
6
2
 
1
 
! Отговори
бг смешки преди 6 години
ми може би тя си прави батериите .....не знам иначе за кво..не всички части се правят от други фирми ....
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност Епъл не произвежда устройствата си сама, нито дори отделни компоненти, а възлага това на други фирми като Фокскон и Самсунг, те си имат грижата. Защо ще й е на Епъл да се запасява лично с кобалт?
4
4
 
6
 
! Отговори
бг смешки преди 6 години
кобалта не е ценен метал ....
3
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Aple e марката на изменниците и предателите , на "умните и красивите" соросояди
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отново безплатна реклама за ЦРУ да подслушва лесно и Рокфелер най-големия акционер Ебълката.. Не купувайте това което ви рекламират с безплатни реклами , под натиска на ЦРУ..
1
5
 
14
 
! Отговори
Ром Бакарди преди 6 години
Я пуснете една статия как американците искат да забранят да се продават китайски телефони ,щото който си купи китайски телефон Юто веднага данните му отиват и в Китай и застрашават САЩ !!!А ОЩЕ АМЕРИКАНЦИТЕ СЕ "БОРЯТ" ЗА СВОБОДЕН ПАЗАР - свободно предвижване на стоките по света -цирк по американски!