Оценени! Българските програмисти в топ 5 в света

Софтуерната ни индустрия получава задачите си отвън
26 фев 2018 18:00, Екип на Bloomberg
49
Оценени! Българските програмисти в топ 5 в света
Снимка: Pixabay

Професията на програмиста е доста сложна. Тя е сложен микс между математическа култура и знания и инженерен подход за конструиране на програма, която реално да бъде направена и да работи. Тя е реализация на математически умения в програмен код и трябват и двете качества. Това каза проф. Красимир Манев, президент на Младежката юношеска олимпиада по информатика, бивш президент на Международната олимпиада по информатика, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. Повод за гостуването му бе класацията на DataArt, която поставя българските програмисти са сред Топ 5 в света.

"Тази информация дублира моята информация от състезанията по програмиране, където действително след 30 години състезания по програмиране за ученици България, по брой медали, е на пето място в света. Статистиката е страхотен инструмент в света на вероятностното и не може без статистика не може, но е хубаво да се знае и, че със статистика могат да се правят и страхотни манипулации".

Някои колеги твърдят, че не е нужен стабилен фундамент, за да бъде обучен един програмист, каза гостът. "Производството на софтуер, обаче, е много многообразно. Има изключително прости приложения и има много сложни".

"Има много рутинна работа в програмирането, за която аз спокойно бих се съгласил, че ученици, завършили профилирано обучение, могат да вършат. От много години убеждавам хората, отговорни за образователната система, че трябва от много рано да се дава такава диплома за специалисти със средно образование и такива хора могат да работят спокойно в индустрията".

Българската софтуерна индустрия получава задачите си отвън. Тя се бори за всеки лев, търсейки клиенти извън България. Икономиката ни е малко закъсала. Българските фирми не поръчват много-много софтур. Те купуват отвън, а нашите работят изключително на ишлеме, каза гостът.

"Но имаме и изключения. Имаме няколко компании, които имат страхотни собствени продукти, но масата работят това, което клиентът дойде и предложи. Нямаме голям избор".

Как може да се обучават децата от ранна възраст по програмиране ако нямаме обучени учители?

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно брат на вилата не съм дооценен ха наздраве и честит празник пък токувиж симпатията е голяма
37
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А недеи бе от тоя илит не няма смисъл ми ко поумнея като нея какво става аре да ходя да си пия бирата че от природни гении ми доиде до гуша тав седмица имам двама неисе честито да мие
36
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То кое продукт на бизнес партнера в кавички по иначе е по интересно оня да нее *** та какво е получил жената или него не знам братовчеде чудеса са напоследък с гении си се сродил метни един некои може да ти придаде етичен морал да те научи на стил да влезеш в илита знаеш ли
35
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То по чудно мие кои ли го е лансирал в тая среда за мухи или от друго естество но има време да ми се докаже знам ли икономист може да е
34
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво.Също като един де ми сее произвел в една друга свера за гении на науката.Интерсно мие за дваисе години в тая среда дали аз знам или тои може да се пробваме некъде в тая свера а и му пожелавам успех на тоя талант тогава
33
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живея в Северна Америка. В последните 20 ИТ компании, в които съм влизал, а аз влизам в много, освен портиера друг над 30 не съм видял. Е, и някоя и друга хюман ресурска над 30 - те, но толкова. Особено в центровете за данни и центровете за мрежови операции средната възраст вероятно е поод 25.
32
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До do 600 kНе знам, не звучи, като най-лошото, коеот може да ти се случи, но както и да е ...
31
0
 
33
 
! Отговори
ШибиРиби преди 6 години
Дрън дрън чи пляс.Не съм чул някой да работи на ишлеме и да е по добър от тези дето създават айфони Гугъл Майкрософт и т.н Се едно механотехникума Шумен да сглоби каруца и да вземе пето място на автосалона в Женева
30
3
 
35
 
! Отговори
do 600 k преди 6 години
Бях го казал иронично. Млади момчета, мислят че така се забогатява с яко бачкане и много акъл. Справка - кои са масовите богаташи в Бг и по света (изключвам големите IT компании). колкото си по *** и нагъл, толкова си по - богат. И не се богатее и пести от заплата - определено. Вносител на коли 2-ра ръка - 50 коли по 20 бона средно ето ти 600 бона печалба от продажба за 1-2 години. Па ти блъскай 10 години да ги спестиш Далаверата е важна.
29
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде бе ! Прехвалени бг програмисти. Не съм видял още една програма от бг програмистите.
28
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До do 600 KРазбира се, това е смисъла. Но и не са "толкова много пари". Не виждаш стари програмисти често, защото 75% от програмистте в световен мащаб намят и 35 години, а след това е много лесно, да се преорентираш.
27
0
 
34
 
! Отговори
do 600 K преди 6 години
Какво ще правиш толкова много пари? Не са шега работа - сериозно. Купи си активи - може и някоя енергийна компания, срещу тоя залог ще ти пуснат и кредит :). Сега сериозно - парите на програмистите като на футболистите - откъде дошли - там и отишли. Малцина са тези, които ще си запазят богатството ... Който се усети да направи нещо с тях, иначе истината е че малко са над 40 год. програмисти - справка - снимка на хора в някой офис. Точно както разцвета на спортистите - до 30-35 год, после факла.
26
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 33Не знам, ама аз тшот тоя балон направих вече 600 000 лева...
25
0
 
34
 
! Отговори
123 преди 6 години
До АнонименНа 51 съм, работя с колеги в Америка с по десетина години по-възрастни от мен, познавам и доста такива тук от едно време... Не си мислете, че сте открили топлата вода. И да - от години получавам пари, които са достатъчни, за да изхранвам цялото си семейство и да ми остават, тоест реално заработени са с програмиране.
24
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Програмирането съществува от над 60 години като специалност. Нека някой ми каже колко действащи програмисти над 40 годишна възраст познава. Това не е професия за цял живот, защото никой няма да ви държи на работа вечно, при положение, че унбиверситетите бълват нови млади и евтини кадри.
23
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МИма доста лесни концепции, но има и доста трудни такива. Съветът, който мога да ти дам е, да наблягаш мнгоо здраво на алгоритми и структури от данни, а след това, да се поинтересуваш от моделите. Търси информация на известната Gang Of Four (GOF) и ти препоръчвам, да изчетеш и The Art Of Computer Programming на Доналд Кнут (всичко излязло до момента). Известно време, ще ти се струват леко езотерични и абстрактни писания, но повярвай ми, ако има компютърна библия, то ще е съчетание от горните.
22
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РазумОстави делфините - китовете имат мозък, който е 5 пъти по-голям от човешкия. Вероятно ни управляват задколисно ... ;)
21
0
 
34
 
! Отговори
Таню преди 6 години
До офТова на примоционалния айфон ли го написа? Коледната играка, дето идва със 'сичките опции и ти си царя на апп-овете?
20
1
 
35
 
! Отговори
Разум преди 6 години
До Анонимен 14Делфините имат по-голям мозък от хората. Може би умните трябва да инвестират в аутсорсване към Средизамно море и Атлантическия океан.
19
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До офНе разбираш от бизнес и това е ...