САЩ увеличават натиска над Facebook

Засилват се тенденциите към създаването на нова регулация
27 мар 2018 19:27, Бойчо Попов
6
САЩ увеличават натиска над Facebook
снимка: Ройтерс

Американското правителство увеличава натиска върху Facebook във връзка с начините, по които социалната мрежа пази потребителските данни. Федералните регулатори заявиха, че разследват политиките за опазване на лична информация и прокурори от 37 щата искат обяснения за нейните практики, пише Wall Street Journal.

В свое изявление федералната търговска комисия (FTC) обяви, че разследването ѝ по казуса с Facebook е по-голямо. Том Пал от FTC заяви, че комисията „приема много сериозно“ скорошните новини, които предизвикват „значителни притеснения за практиките, свързани със сигурността на данните във Facebook”.

В друго писмо от държавни прокурори, изпратено до главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг, се изисква компанията да отговори на редица въпроси относно политиките и практиките си за използване на информацията за своите потребители. В писмото се посочва, че като цяло прокурорите са „силно загрижени“ за публикациите в медиите, че външни хора са имали достъп до данни за потребители без знанието им.

Действията на федерално и държавно ниво засилват тенденцията към създаването на нова регулация за Facebook и други интернет гиганти, след като компанията разкри, че външна фирма неправомерно е имала достъп и е запазила потребителска информация.

Книжата на Facebook понижиха стойността си с 0,4% в понеделник, стабилизирайки се, след като седмица по-рано изтриха близо 75 млрд. долара от пазарната си стойност.

Анализатори твърдят, че скорошните проблеми могат да навредят на бизнеса на компанията, като намалят времето, което потребителите прекарват в платформата, или да намалят възможностите за използване на потребителски данни, а това може да засегне рекламните ѝ инструменти.

Facebook не успя да овладее потока от критики от страна на потребители, рекламодатели, политици и представители на властите в Европа и САЩ след случая с Cambridge Analytica.

През миналата седмица Марк Зукърбърг се извини за случая, който нарече „голям пробив в доверието“. Той заяви, че социалната мрежа е ограничила достъпа до потребителска информация и разследва как създателите на приложения управляват данните, предоставени им от Facebook. В интервю за Wall Street Journal Зукърбърг коментира още, че компанията няма да може напълно да определи как се ползват потребителските данни.

Още подобни коментари четете в Investor.bg


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
dj dance mashine преди 9 месеца
Относително понятие ако ти каже зает си братовчеде ма тия не са по тая част нищо пожелаи им приятен купон у хоремака а аз знам де да ида де мие кеф а не да слушам един 40 години износил сее тоя модел мина
5
0
 
1
 
! Отговори
dj dance mashine преди 9 месеца
Ич ма не вълнува като дръпне крана ще го дръпна и аз дано нее като ония де си идват за цветница и си се събират да се присмиват на хората те го правят целогодишно благодарим им за доверито
4
0
 
4
 
! Отговори
шоп преди 9 месеца
О да вервам. Създателя си натиска детето. Така ще е. МС, Апъл и Гугъл и те помагат и те се самонатискат. Вервам.
3
1
 
12
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 9 месеца
Прах в очите на плебеите е това разследване. На всички е ясно, че янките черпят информация за всички чрез Фейсбук за това внимавайте както им давате - не си показвайте керливите ризи - те на това се молят ;)
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Закривай тъппия Фуклук на чивутина с луничките. Потапяййййй клюкарника
1
0
 
9
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 9 месеца
Ами фейса ,гугъла и всички други подобни сайтове ,разбира се ,че събират данни! Иначе нямаше да ги има! А и това е им предназначението!
Но за фейса е публичен. И данните не са тайна.
И разбира се, че има филтри .И който си плати , ще ги ползва!