Facebook е заплашена от групов иск. Защо?

Потребители от Илинойс я обвиняват за лицевото разпознаване
17 апр 2018 12:52, Бойчо Попов
8
Facebook е заплашена от групов иск. Защо?
снимка: Ройтерс

Нова глава бе отворена в съдебния спор за съхраняване на биометрични данни от страна на Facebook, а социалната мрежа бе принудена да преглътне поражение.

Съд в Сан Франциско допусна колективен иск срещу компанията. Един подобен колективен иск е най-ефикасният начин за решаване на дискусията за спорното лицево разпознаване, обоснова съдия решението.

Потребители от американския щат Илинойс обвиняват Facebook в използването на програмата без тяхното разрешение. За тях това представлява недопустима намеса в неприкосновеността на личния живот.

Facebook пък твърди, че искът е неоснователен. Софтуерът за разпознаване на лицата позволява систематично да търсите снимки на конкретни хора, например в интернет.

В момента Facebook е под сериозен натиск. Американската компания е изправена пред твърдението, че информацията на до 87 милиона абонати е използвана от Cambridge Analytica по несправедлив начин.

Скандалът разтърси компанията из основи. Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг вече се изправи пред американските депутати. По време на изслушванията в Конгреса той призна грешките и се извини.

 Още подобни новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
3
 
! Отговори
,,гестапо,, преди 6 години
оставете евреите на мира
5
2
 
3
 
! Отговори
идеи преди 6 години
нема страшно тефтер страница ще конкурира фейса голяма работа
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че на тоя бизнес модела му е да продава лични данни, рано или късно хората щяха да се усетят, че нещо не е както трябва.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** апликация(лексикон) която изважда на показ личния ви живот. Шефовете я обожават за да събират информация за вас. В Америка за да постъпите на работа ви питат за "социалната ви активност".
2
0
 
7
 
! Отговори
Зайко-Байко преди 6 години
Клюкарска апликация. Сега на еврейчето да му скъсат шортите заради краденето на данни. Видов ден рано или късно идва, както знаеме и той открадна идеята от състудентите си и после еднолично се накичи с лаври
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако затворят ФБ лелките няма да могат готвят, да пържат яйца примерно...